Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Хроника служения Предстоятеля УПЦ

13.05.2010. ПОЧАЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир вшанував пам’ять преподобного Амфілохія Почаївського
12 травня, у день пам’яті преподобного Амфілохія Почаївського (+1970), Предстоятель Української Православної Церкви правив Божественну літургію у Свято-Успенському соборі Почаївської Лаври. Йому співслужили архієпископи: Хустський і Виноградівський Марк, Тернопільський і Кременецький Сергій, Почаївський Володимир; єпископи Шепетівський і Славутський Володимир та Городницький Олександр, а також насельники монастиря у священному сані.
Після богослужіння віряни пройшли хресним ходом із мощами преподобного Амфілохія довкола Успенського собору.
Предстоятель УПЦ прибув до Лаври напередодні, 11 травня, і відвідав монастирський храм на честь Іова Почаївського, де вклонився чесним мощам преподобного.

13.05.2010. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир звернувся до учасників конференції «Онкологія: минуле, сучасне, майбутнє»
Блаженніший Митрополит Володимир надіслав звернення до учасників конференції «Онкологія: минуле, сучасне, майбутнє», що була присвячена 90-річчю заснування Київського інституту раку: „Сердечно вітаю директора Національного інституту раку, співробітників та учасників конференції з 90-річчям заснування цієї установи.
Цей інститут відомий як заклад, який за свою багатолітню історію зробив вагомий внесок у розвиток вітчизняної та світової медичної науки в області онкології. Він є головним науково-дослідницьким центром, який у значній мірі визначає стратегію онкологічної служби всієї держави.
Справа дослідження і лікування раку дуже актуальна, важлива і відповідальна.
Православна Церква з великою повагою ставиться до лікарської діяльності, у фундаменті якої покладено повагу до людини, полегшення людських страждань та зцілення пацієнта. Багато хвороб вважаються невиліковними, стають джерелом страждання та смерті. Стикаючись з такою хворобою, людина повинна покласти всю надію на всеблаге милосердя Боже і з цим настроєм докладати всіх зусиль до одужання.
Але треба пам’ятати, що стан фізичного і духовного здоров’я між собою тісно пов’язані, тому потрібна турбота і про душу, яку теж важливо лікувати від хвороб духовних. Погляд медичного працівника на людину має фокусуватися на особистості пацієнта, в сприйманні його цілісної духовно-тілесної природи.
Дуже приємно відмітити, що в Національному інституті раку склалася якраз така духовна атмосфера погляду на людину та її лікування, свідченням цього є той факт, що на території інституту діє православний храм, діяльність якого у співпраці з співробітниками закладу дає можливість людям зцілювати свою двоєдину природу. Маємо надію, що ця плідна співпраця буде поглиблюватися і сприяти одужанню тих, хто цього потребує, і надихати співробітників інституту на більш плідну і натхненну працю у служінні ближньому.
Бажаю організаторам та учасникам міжнародної конференції плідної праці, творчих успіхів і закликаю на усіх щире благословення Боже.
З повагою
† Володимир,
Митрополит Київський і всієї України,
Предстоятель Української Православної Церкви”

14.05.2010. КИЇВ. У день Вознесіння Предстоятель УПЦ разом з Першоієрархом РПЦЗ звершив Літургію
13 травня, у день свята Вознесіння Господа нашого Іісуса Христа, Блаженніший Митрополит Володимир у співслужінні Митрополита Східно-Американського і Нью-Йоркського Іларіона, архієпископів Вишгородського Павла та Бориспільського Антонія, єпископа Васильківського Пантелеімона звершив Божественну літургію у Трапезному храмі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.
Наприкінці богослужіння Блаженніший Владика поздоровив Першоієрарха РПЦЗ, духовенство та вірян із святом Вознесіння. Митрополит Іларіон висловив вдячність Блаженнішому Владиці за можливість помолитись разом із ним у різних храмах Української Православної Церкви.
На згадку про спільну молитву Владика Іларіон подарував Блаженнішому Митрополиту Володимиру образ святителя Тихона, патріарха Московського.

14.05.2010. ВЛАДИМИР-ВОЛЫНСКИЙ. Предстоятель РПЦЗ произнес речь по случаю 850-летнего юбилея Свято-Успенского собора
Митрополит Восточно-Американский и Нью-Йоркский Иларион, Первоиерарх Русской Православной Церкви Заграницей, посетил город Владимир-Волынский и произнес приветственное слово по случаю 850-летнего юбилея Свято-Успенского кафедрального собора.
«Сердечно приветствую всех вас, собравшихся сегодня перед этим святым храмом, чтобы едиными усты и единым сердцем молитвенно прославить Господа Бога и Пречистую Его Матерь, Которой посвящен этот величественный, полный духовной мощи, древний собор.
С духовным трепетом и волнением прибыл я на землю моих предков, чтобы разделить с вами этот великий и значимый юбилей – 850-летие Свято- Успенского кафедрального собора.
Эта дата является чрезвычайно важной для истории украинской духовности, ведь святой сей храм – единственный на территории Волыни, дошедший до нас со времен Киевской Руси и неразрывно связанный с тысячелетней историей украинского народа, ее трагедиями и подъемом.
Свято-Успенский собор стал видимым символом несгибаемости, крепости православного духа и веры украинского народа.
На протяжении богоборческого времени, когда многие храмы на территории Украины, России и Белоруссии были разграблены, уничтожены и поруганы, Свято-Успенский собор, милостью Божией, длительное время оставался приходским храмом и продолжал быть духовным прибежищем для православных.
А теперь собор снова является кафедральным, ибо неложны слова святого апостола Павла о том, что Бог поругаем не бывает.
Мы ныне свидетели того, что украинские храмы вновь полны прихожан. Над городами и селами Украины вновь звучат церковные колокола. Народ Божий и священнослужители этого края крепко держатся веры Православной и Его Святой Церкви, и разрушить ее не по силам никаким врагам, ибо Глава Её – Господь наш Иисус Христос – сказал: созижду Церковь Мою, и врата ада не одолеют ее (Мф. 16, 18).
В эти дни Украинскую землю посетит великая святыня русского зарубежья – Курско-Коренная икона Божией Матери «Знамение», Путеводительница и Заступница тысяч русских, украинцев, белорусов, людей других национальностей, не по доброй воле бежавшей из своей страны, объятой безумством безбожников.
Взирая на эту икону, будем простить у Господа и Его Пречистой Матери уврачевания ран разделений и расколов, преодоления церковной и общественной смуты, крепости духа, терпения и любви.
Дорогие собратья-архипастыри, отцы, братья и сестры, жители этого прекрасного древнего города! Еще раз, примите мои сердечные поздравления с благословенным юбилеем 850-летия основания Свято-Успенского кафедрального собора.
Молитвенно желаю, чтобы Покров Пресвятой Богородицы всегда пребывал над этим святым местом. Храните веру Православную – в ней же всем нам утверждение!
Христос Воскресе!»

14.05.2010. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир освятив накупольний хрест для лікарняного храму-каплиці
Предстоятель УПЦ звершив освячення накупольного хреста для відновленого лікарняного храму-каплиці в ім’я преподобного Сергія Радонезького.
Храм-каплиця відроджується у корпусі №112, який розташований поблизу Першої міської інфекційної лікарні, що знаходиться неподалік від головних воріт Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.
Мета створення храму – відродження традиції чернечого служіння у справі пастирської опіки пацієнтів лікарні та надання духовної допомоги бідним, сиротам та хворим.
Відновлювальні роботи проводяться за ініціативи та коштом екс-голови Державної податкової адміністрації України Сергія Буряка та народних депутатів Олександра Буряка і Віталія Хомутинника, які раніше допомагали у відновленні каплиці над склепом Олександра Безака, що на території Ближніх печер Лаври.

13.05.2010. КИЕВ. Податкова адміністрація дала відповідь Предстоятелю УПЦ з приводу кодів
Державна податкова адміністрація України надіслала офіційний лист на ім’я Блаженнішого Митрополита Володимира.
„Ваше Блаженство!
На Ваш лист від 18.03.10 №335 щодо врахування волевиявлення віруючого народу у проекті Податкового кодексу України, внесеного на розгляд Верховної Ради України суб’єктами законодавчої ініціативи – народними депутатами України Катеринчуком М.Д., Кармазіним Ю.А., Ляпіною К.М., Королівською Н.Ю., Матвієнком А.С., Тарасюком Б.І., Мартиненком М.В., Стретовичем В.М., та внесення до паспортів громадян відміток про можливість здійснення будь-яких платежів без ідентифікаційного номера Державна податкова адміністрація України інформує.
Саме з метою реалізації конституційних прав громадян на свободу світогляду та віросповідання, забезпечення прав, пов’язаних із відмовою від ідентифікаційних номерів через релігійні або інші переконання, ДПА України та МВС України спільним наказом від 19.10.04 № 602/1226 затвердили Порядок внесення відмітки до паспорта громадянина України щодо ідентифікаційного номера фізичної особи – платника податків та інших обов’язкових платежів.
Порядок визначає процедуру внесення відмітки до паспорта фізичної особи, яка офіційно подає відповідну заяву (форми № В1, № В2) до органу державної податкової служби за місцем реєстрації. Після перевірки інформації, вказаної у заяві, протягом тридцяти календарних днів орган державної податкової служби видає фізичній особі відповідну довідку, з такою громадянин звертається до органу внутрішніх справ за місцем реєстрації для внесення відповідної відмітки до паспорта. Після внесення органом внутрішніх справ відмітки про право здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційного номера і передачі до органу державної податкової служби відповідного повідомлення облік платника податків у органах державної податкової служби здійснюється за серією та номером паспорта.
Щодо розгляду та підготовки проектів нормативно-правових актів, у тому числі проекту Податкового кодексу України, Державна податкова адміністрація України і надалі враховуватиме необхідність реалізації конституційних прав громадян на свободу світогляду та віросповідання, забезпечення прав, пов’язаних із відмовою від ідентифікаційних номерів, ведення альтернативного обліку платників податків (наприклад, за паспортними даними).
Разом із тим, користуючись нагодою, хотіли б зазначити, що в умовах економічного спаду облік фізичних осіб – платників податків та контроль за повнотою сплати податків здійснюється податковою службою з метою наповнення бюджету, відновлення економічного зростання, що стане базовою передумовою і для вирішення гострих соціальних проблем, загального поліпшення добробуту та державної підтримки незахищених верств населення.
Оскільки у Вашому листі висловлено стурбованість щодо забезпечення конфіденційності інформації про громадян, неприпустимості створення електронної системи контролю над людиною та повної залежності людини від неї, маємо зазначити, що відомості Державного реєстру фізичних осіб – платників податків та інших обов’язкових платежів є інформацією з обмеженим доступом і надаються іншим державним органам відповідно до чинного законодавства. Державна податкова адміністрація України забезпечує захист податкової інформації, яка знаходиться у Державному реєстрі. До Державного реєстру включаються лише ті відомості про громадян, які визначені Законом України «Про Державний реєстр фізичних осіб – платників податків та інших обов’язкових платежів».
На сьогодні Україна є державою з переважно християнською (здебільшого православною) традицією. При цьому зростає кількість інших релігійних і релігійно-філософських течій, зокрема нетрадиційних і новітніх релігійних рухів. Держава в цілому і податкові органи зокрема не можуть бути компетентними у питаннях віри, не існує відповідного інструментарію, який дає можливість відрізнити істинно віруючих людей від тих осіб, які відмовляються від ідентифікаційних номерів з метою ухилення від сплати податків, виконання інших зобов’язань або прикриття незаконних дій (наприклад, відмивання та легалізація незаконних доходів).
Державна податкова адміністрація України звертається до Вас, Ваше Блаженство, та у Вашій особі до Української Православної Церкви з розумінням поставитися до необхідності використання ідентифікаційних номерів для забезпечення неухильного додержання Конституції та законів України щодо сплати податків і зборів у порядку і розмірах, встановлених законом, як однієї з передумов економічного та соціального розвитку держави.
З глибокою повагою
перший заступник голови В.О. Маліков”

15.05.2010. КИЇВ. Українська Православна Церква та Міністерство внутрішніх справ підписали договір про співпрацю
У резиденції Предстоятеля Української Православної Церкви у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі відбулася зустріч Блаженнішого Митрополита Володимира з міністром внутрішніх справ України Анатолієм Могильовим. Сторони обговорили намічені шляхи співпраці між Міністерством внутрішніх справ та Українською Православною Церквою і висловили надію на плідність обопільних дій. Ключовою подією зустрічі стало підписання договору про співпрацю. Перш за все він має на меті розширити коло питань, які можуть вирішуватися разом Церквою та Міністерством внутрішніх справ.
Нагадаємо, що Українська Православна Церква має договори про співпрацю з Міністерством охорони здоров’я та оборонним відомством України.

17.05.2010. КИЇВ. Предстоятель УПЦ звершив Божественну літургію перед Курською-Корінною іконою Божої Матері
Предстоятель Української Православної Церкви звершив Божественну літургію у храмі на честь Всіх святих, де в ці дні перебуває чудотворна Курська-Корінна ікона Божої Матері.
Його Блаженству співслужили архієпископ Берлінський і всієї Німеччини Марк (Руська Православна Церква Закордоном), архієпископ Бориспільський Антоній, єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр, а також члени делегації РПЦЗ, духовенство храму.
Наприкінці богослужіння Блаженніший Владика вклонився чудотворному образу Богородиці та звернувся до богомольців зі словами настанови.

18.05.2010. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир привітав організаторів і учасників II фестивалю православних ЗМІ
Звернення Предстоятеля Української Православної Церкви до учасників ІІ фестивалю православних ЗМІ (Крим, Ялта, 17-20 травня 2010 року)
Ваше Високопреосвященство!
Шановні отці, брати, сестри – учасники фестивалю ЗМІ!
Високоповажні гості – представники влади Криму!
Дозвольте привітати вас з початком роботи ІІ фестивалю ЗМІ православних.
Ми з Владикою Лазарем належимо до покоління, якому довелося жити і служити в часи, коли слово Христової Істини було під забороною і яке можна було почути лише в храмах під пильним оком богоборчої влади за високим та жорстким парканом атеїстичної пропаганди. Ми намагалися зробити все, що було в наших силах, і Господь не залишав своє стадо.
Сьогодні ми з вами, молодим поколінням нашої Церкви, живемо у важкий, але прекрасний час, коли можемо вільно проповідувати не тільки в храмах, але й за допомогою сучасних засобів масової інформації. Ми можемо не тільки створювати власні газети, журнали, інтернет-сайти, телевізійні та радіопрограми. Сьогодні ми є бажаними гостями в ефірах центральних ЗМІ країни. Цінуйте цей час і за словом апостола Павла (2 Тим. 4, 2-5): Проповідуйте Слово, утверджуйте вчасно і невчасно, картайте, погрожуйте, благайте – з усякою терпеливістю і навчанням. Бо настане час (і нині вже є), коли не будуть слухати здорового навчання, але обиратимуть собі вчителів, щоб вони їхні вуха влещували. Вони слух свій від правди відвернуть та до байок нахиляться. Ви ж будьте пильними у всьому, перетерпіть зло, виконайте діло благовісників та звершить свою службу, до якої вас покликав Господь і Його Свята Церква.
Бажаю всім учасникам фестивалю, організаторам та гостям Божого благословення та допомоги, премудрості та натхнення, радості від спілкування та обміну талантами, яким кожного з вас щедро наділив Господь наш Іісус Христос – Слово Живе, Божественна Премудрість і Істина.
† Володимир,
Митрополит Київський і всієї України,
Предстоятель Української Православної Церкви

19.05.2010. КИЇВ. Предстоятель УПЦ взяв участь у відкритті презентації «Український історико-культурний заповідник – 2010»
18 травня, у Міжнародний день музеїв, у Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику відкрилася Всеукраїнська культурно-інформаційна презентація «Український історико-культурний заповідник – 2010». Захід, у якому беруть участь провідні національні заповідники, проводиться за благословенням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира і триватиме з 18 по 21 травня.
На церемонії відкриття Блаженніший Владика привітав працівників музеїв із професійним святом та побажав наснаги у служінні народу України.
Після цього усіх присутніх привітав міністр культури і туризму України Михайло Кулиняк. Він зачитав вітальні адреси Президента, прем’єр-міністра та голови Верховної Ради України і з нагоди свята нагородив працівників музею відзнаками Міністерства культури і туризму та подяками прем’єр-міністра України.
На заході також були присутні намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври архієпископ Вишгородський Павел, ректор Київських духовних шкіл архієпископ Бориспільський Антоній, секретар Предстоятеля єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр, голова Синодального відділу УПЦ «Місія Церква і культура» ігуменя Серафима (Шевчик).
По завершенні офіційної частини Архіпастир ознайомився із презентаціями учасників свята та оглянув експозиції виставкових залів Києво-Печерського заповідника.

25.05.2010. ЗАПОРОЖЬЕ. Предстоятель УПЦ посетил епархию
21 мая начался визит Блаженнейшего Владимира, Митрополита Киевского и всея Украины, на Запорожскую землю, колыбель украинского казачества. В аэропорту Запорожья своего Предстоятеля встречало духовенство Запорожской епархии во главе с епископом Запорожским и Мелитопольским Иосифом. В торжественной встрече приняли участие губернатор Запорожской области Борис Петров и другие официальные лица. Ступив на Запорожскую землю, Блаженнейший Митрополит Владимир осенил святым крестом, поданным, по традиции, правящим архиереем, город, а также клириков и мирян, которые прибыли в аэропорт встретить своего Архипастыря. Из аэропорта кортеж машин направился в Запорожскую областную государственную администрацию, где состоялась рабочая встреча Предстоятеля УПЦ, правящего архиерея и губернатора Запорожской области. В результате встречи было подписано соглашение о социальном партнерстве между Запорожской епархией Украинской Православной Церкви, Запорожским областным советом народных депутатов и Запорожской областной государственной администрацией.
Далее Его Блаженство посетил территорию строительства храмового комплекса собора святого равноапостольного князя Владимира. Куратор строительства Владимир Кальцев доложил Блаженнейшему Митрополиту о ходе строительства, предоставил проект храмового комплекса и возводимый, как первая очередь комплекса, храм святой равноапостольной княгини Ольги.
Далее, следуя центральными улицами областного центра, кортеж Предстоятеля УПЦ прибыл к вновь возведенному храму в Бородинском микрорайоне. Глубоко символично, что именно 21 мая, в день памяти святого апостола и евангелиста Иоанна Богослова, Митрополит Киевский и всея Украины Блаженнейший Владимир совершил чин архиерейского освящения тезоименитого храма. Сотни прихожан храма в едином духовном ликовании воспевали молитвы совершаемого чина. Еще один молитвенник и заступник Запорожской земли, святой Иоанн Богослов, появился у Престола Живоначальной Троицы. Освящением нового храма запомнится сотням прихожан архипастырский визит Его Блаженства.
И в завершении насыщенной программы первого дня визита Блаженнейший Владимир и другие высокие гости совершили ознакомительную речную экскурсию вокруг прославленного острова Хортица, колыбели рыцарей Православия, запорожских казаков.
22 мая, в день перенесения мощей святителя Николая, чудотворца, и преподобного Иосифа Оптинского, небесного покровителя епископа Запорожского и Мелитопольского Иосифа, Его Блаженство, Блаженнейший Владимир, Митрополит Киевский и всея Украины, совершил Божественную литургию в Свято-Покровском кафедральном соборе. Кроме тезоименитого владыки Иосифа, разделить радость духовного общения с Предстоятелем Украинской Православной Церкви и поздравить с днем Ангела правящего архиерея Запорожской епархии прибыли епископ Переяслав-Хмельницкий Александр и находящийся на покое Высокопреосвященнейший архиепископ Василий.
После богослужения Его Блаженство удостоил ордена Почаевской Иконы Божией Матери председателя областной государственной администрации Бориса Петрова и настоятельницу Свято-Успенского женского монастыря игумению Зинаиду (Масленникову).
В рамках архипастырского визита Блаженнейший Владимир посетил и Национальный историко-культурный комплекс «Запорожская Сечь», в деревянном храме которого совершил славление перед Самарской иконой Богородицы. Предстоятеля УПЦ приветствовали казацкие войска, а молодые воспитанники школы «Спас» продемонстрировали свои боевые навыки. Вечером Его Блаженство отбыл самолетом в город Киев.

24.05.2010. ВЫШГОРОД. Блаженнейший Митрополит Владимир освятил место под строительство часовни на Лютежском плацдарме
Предстоятель Украинской Православной Церкви посетил Вышгород и в Новых Петровцах освятил место под строительство часовни Георгия Победоносца. Этот памятник воину-освободителю на днепровской круче – знак почета тем, кто пал в 1943-м на Лютежском плацдарме в битве за Киев. Путем скорби к музею-заповеднику, открытому в 1958 году в селе Новые Петровцы, где продолжались самые ожесточенные бои, прошли уже миллионы людей.
В ознаменование 65-летия Победы в Великой Отечественной войне по решению Киевской облгосадминистрации на территории мемориала будет возведена часовня во имя Георгия Победоносца. Чин освящения места под застройку совершил Предстоятель УПЦ Блаженнейший Митрополит Владимир. После молебна в фундамент сооружения заложили памятную капсулу с митрополичьей грамотой, где оставили свои подписи губернатор Киевской области Анатолий Присяжнюк, голова Вышгородской райгосадминистрации Ярослав Москаленко и ктитор Юрий Цикаленко.
Блаженнейший Владимир, Митрополит Киевский и всея Украины: «Уважаемые братья и сестры! Мы только стали участниками великого Божьего события, которое ложится в основу того, чему нас учит Святая Церковь. Сегодня выполняется святая воля Божья для нас всех. Потому что храм – это место пересечения Божьего и человеческого. И даже естества в связи с Боговоплощением. И он является местом, где человек встречается с Богом, и крепнут эти отношения вплоть до самой смерти. Да поможет милостивый Господь тем, кто задумал это богоугодное дело совершить по Слову Божьему, на благо людей и на радость себе».
Анатолий Присяжнюк, глава Киевской облгосадминистрации: «Это великое событие не только для села Новые Петровцы, но и для Киевщины. Потому что мы находимся на святом месте. Мы должны сохранить прошлое, чтобы прийти в будущее. И благодаря тому, что здесь будет построен храм. Мы хотим, чтобы сюда приходила молодежь и чтобы она помнила, что в годы Великой Отечественной войны здесь погибло почти 300 тысяч солдат. И мы должны об этом помнить».
И. Ищенко

26.05.2010. КИЇВ. Предстоятель УПЦ освятив місце під храм в ім’я преподобного Нестора Літописця
Блаженніший Митрополит Володимир відвідав Київський університет права НАН України (вул. Доброхотова, 7-а), на території якого звершив освячення наріжного каменя та місця під будівництво університетського храму в ім’я преподобного Нестора Літописця.
На урочистій церемонії також були присутні заступник голови Київської міської державної адміністрації Віталій Журавський та ректор вузу Юрій Бошицький.
Напередодні в резиденції Предстоятеля Української Православної Церкви у Києво-Печерській Лаврі відбулась зустріч Блаженнішого Владики та ректора Юрія Бошицького. Під час зустрічі обговорювалась можливість спільного видання малої енциклопедії канонічного права в циклі видавничої програми університету щодо підготовки довідникових та енциклопедичних видань, для студентської молоді.

27.05.2010. КИЇВСЬКА ОБЛАСТЬ. Предстоятель УПЦ відвідав Переяслав-Хмельницьке благочиння
24 травня, у День Святого Духа, Блаженніший Митрополит Володимир відвідав місто Переяслав-Хмельницький, де у Свято-Троїцькому храмі звершив Божественну літургію. Його Блаженству співслужили єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр, благочинний Переяслав-Хмельницького церковного округу архімандрит Ніл (Семенець) та місцеве духовенство.
Після богослужіння Блаженніший Митрополит Володимир відвідав дитячий будинок «Юрасик» в с. Циблі. Він привітав вихованців із майбутнім Днем захисту дітей і передав у подарунок побутову техніку, що дозволить дітям ще краще дотримуватися санітарно-гігієнічних норм.
Далі Первосвятитель зустрівся з учнями школи-інтернату, що в м. Переяслав-Хмельницькому, яким теж вручив подарунки. Зустріч відбулася у Свято-Михайлівському храмі, який останні 76 років перебував у власності держави (як музею) і лише місяць тому був переданий Церкві, після чого у ньому відновилися богослужіння.

28.05.2010. КИЇВ. Блаженнішого Митрополита Володимира поздоровили із 18-ю річницею Предстоятельського служіння
27 травня виповнилась 18-та річниця обрання Митрополита Володимира Предстоятелем Української Православної Церкви.
Вітати Архіпастиря із 18-річницею обрання Його Предстоятелем Української Православної Церкви була велика чисельність бажаючих.
Так, у своїй резиденції, що в Києво-Печерській Лаврі, Блаженніший Митрополит Володимир прийняв голову Синодального відділу «Церква і культура» ігуменю Серафиму (Шевчик) та директора Національного Києво-Печерського культурно-історичного заповідника Марину Громову. Гості піднесли в дар Владиці образ святителя і чудотворця Миколая та побажали багатьох років мудрого керування Христовою Церквою. Також привітати із черговою річницею Первосвятительського служіння прийшли співробітники Київської Митрополії.
Співробітники канцелярії на чолі із її діловодом ігуменом Аркадієм (Демченком) поздоровили Блаженнішого Митрополита Володимира і подякували за довіру і можливість працювати під його Предстоятельським омофором, побажали йому міцного здоров’я та довгих років життя.
Прес-служба УПЦ приєднується до привітань, які надійшли на адресу Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Володимира, і бажає своєму наставнику міцного здоров’я, наснаги і соломонової мудрості.

28.05.2010. КИЇВ. Предстоятель УПЦ мав зустріч із керівництвом Київського ювелірного заводу
Блаженніший Митрополит Володимир у своїй резиденції у Києво-Печерській Лаврі прийняв власника Київського ювелірного заводу (КЮЗ) Сергія Цюпка та ювеліра Ірину Карпову. Під час зустрічі були обговорені питання співпраці Української Православної Церкви і Київського ювелірного заводу у соціальній сфері та у будівництві Свято-Воскресенського кафедрального Собору УПЦ.

28.05.2010. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир зустрівся з головою Папської Ради у справах культури
Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир прийняв у своїй резиденції в Києво-Печерській Лаврі голову Папської Ради у справах культури архієпископа Джанфранко Равазі, який цими днями перебуває в Україні. У зустрічі також взяли участь Апостольський нунцій в Україні архієпископ Іван Юркович зі співробітниками Нунціатури, та секретар Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви протоієрей Миколай Данилевич.
Під час бесіди архієпископ Джанфранко Равазі розповів Предстоятелю Української Православної Церкви про спільні культурні проекти між Ватиканом та Руською Православною Церквою.
У свою чергу, Блаженніший Митрополит Володимир відзначив, що спільні культурні проекти більш ефективно сприяють зближенню та взаємному пізнанню між православними та католиками, а відтак, на думку Його Блаженства, сфера культури повинна бути пріоритетною у відносинах та співпраці між нашими Церквами.
У ході бесіди також було підняте питання про можливий приїзд до України Папи Римського в 2012 році, про який офіційно повідомив голова конференції римо-католицьких єпископів України архієпископ Мечислав Мокшицький. У відповідь на це Апостольський нунцій в Україні архієпископ Іван Юркович заявив, що прийняття Римським Престолом запрошення ще не означає, що візит Папи Бенедикта XVI в Україну однозначно відбудеться, а також те, що це питання ще розглядатиметься Святим Престолом.
Окрім того, під час розмови були обговорені можливі проекти щодо співпраці у сфері культури між Українською Православною Церквою та Ватиканом.
На завершення зустрічі Блаженніший Митрополит Володимир подарував гостю диски з записами православних богослужінь та фотоальбом «Предстоятель». Архієпископ Джанфранко Равазі подарував Предстоятелю Української Православної Церкви перекладену українською мовою свою книгу «Пісня Пісень. Пісня подружжя», а також ювілейну медаль, викарбувану в честь третього року понтифікату Папи Бенедикта XVI.

28.05.2010. КИЕВ. Блаженнейший Митрополит Владимир встретился с руководством Госдепартамента по вопросам исполнения наказаний
В резиденции Предстоятеля УПЦ состоялась встреча Блаженнейшего Митрополита Киевского и всея Украины Владимира с новоназначенным руководством Государственного департамента Украины по вопросам исполнения наказаний во главе с его председателем А.В. Лисицковым.
На встрече также присутствовали епископ Переяслав-Хмельницкий Александр и председатель Синодального отдела УПЦ по делам пастырской опеки пенитенциарной системы протоиерей Виктор Яценко. Стороны обсудили вопрос взаимодействия Церкви и департамента в области духовного попечения об осужденных. Его Блаженство благословил руководство ведомства на возведение храма на территории Государственного департамента по вопросам исполнения наказаний.
В память о встрече А.В. Лисицков подарил Блаженнейшему владыке деревянную модель корабля, символизирующего спасительную миссию Церкви. Митрополит Владимир вручил гостям издания Нового Завета и диски с акафистом святителю Николаю Чудотворцу.
Патриархия.ru

31.05.2010. ХАРЬКОВ. В епархии отметили 18-летие Харьковского Архиерейского Собора
Прошли торжественные мероприятия, посвященные 18-ой годовщине Харьковского Архиерейского Собора 1992 года и 18-летию избрания Предстоятеля Украинской Православной Церкви Блаженнейшего Митрополита Киевского и всея Украины Владимира (Сабодана).
Возглавил торжества Митрополит Киевский и всея Украины Владимир, который посетил город Харьков с архипастырским визитом.
27 мая состоялась встреча Блаженнейшего Митрополита Киевского и всея Украины Владимира в аэропорту. От лица епархии Предстоятеля УПЦ на Слобожанской земле приветствовал викарий епархии архиепископ Изюмский Онуфрий.
28 мая Блаженнейший Владыка возглавил Божественную литургию в Свято-Благовещенском кафедральном соборе. Его Блаженству сослужили митрополит Харьковский и Богодуховский Никодим, митрополит Луганский и Алчевский Иоанникий, митрополит Черновицкий и Буковинский Онуфрий, митрополит Донецкий и Мариупольский Иларион, митрополит Николаевский и Вознесенский Питирим, викарий Харьковской епархии архиепископ Изюмский Онуфрий, архиепископ Полтавский и Миргородский Филипп, епископ Северодонецкий и Старобельский Агапит, епископ Горловский и Славянский Митрофан, викарий Киевской Митрополии, секретарь Предстоятеля Украинской Православной Церкви епископ Переяслав-Хмельницкий Александр.
После богослужения на амвоне Свято-Благовещенского собора Блаженнейший Владимир, Митрополит Киевский и всея Украины, поздравил архипастырей, священнослужителей и верующих с годовщиной памятного Харьковского Архиерейского собора 1992 г. Блаженнейший Владыка особо подчеркнул высокий вклад митрополита Харьковского и Богодуховского Никодима в дело сохранения канонического единства православия в Украине, как основного участника событий тех лет.
Митрополит Харьковский и Богодуховский Никодим сердечно поблагодарил Митрополита Киевского и всея Украины Владимира за его визит в Харьков и поздравил с 18-летием избрания на Предстоятельское служение, что также было одним из деяний Харьковского Собора. На молитвенную память о событии митрополит Никодим преподнес в дар Блаженнейшему Митрополиту Владимиру икону равноапостольного князя Владимира.
По благословению Его Блаженства в Свято-Покровском монастыре г. Харькова состоялось очередное заседание Священного Синода Украинской Православной Церкви. Заседание проходило в комнате, где в 1992 г. работал Харьковский Архиерейский Собор. Присутствующим на заседании Священного Синода архиереям, принимавшим участие в соборе 1992 г., были вручены памятные часы.

28.05.2010. ОДЕССА. Митрополит Агафангел поздравил Блаженнейшего Митрополита Владимира с 18-летием Предстоятельского служения
Блаженнейшему Владимиру, Митрополиту Киевскому и всея Украины,
Предстоятелю Украинской Православной Церкви

Ваше Блаженство,
дорогой Блаженнейший Владыко!
От лица духовенства и верующих Одесской Митрополии Украинской Православной Церкви и от себя лично сердечно поздравляю Вас с 18-й годовщиной Архиерейского Харьковского Собора и избранием на древнюю кафедру Киевских митрополитов.
У Одесских святынь усердно молюсь о Вас. Вспоминая деяния исторического Харьковского Собора, вся полнота Украинской Православной Церкви радуется, вознося благодарение Спасителю Богу за Его великие и богатые милости, Который Духом Святым поставил Ваше Блаженство Первосвятителем Святой Церкви Украинской земли. И Вы, повинуясь воле Божией, благой и совершенной, восприняли на себя тяжелый крест попечения о вверенной Вашему Блаженству Святой Церкви. Народ Украины благодарен Вам, Ваше Блаженство, за то, что Вы уже 18 лет своими молитвами, многими трудами сохраняете Святое Православие на украинской земле, отдаете все свои силы служению Богу на благо своего народа. В этих заботах Вы стяжали духовное мужество и непреклонную волю к сохранению церковного единства. Путь Вашей жизни исполнен самоотверженного служения Святой Матери-Церкви, на который Вы вступили в трудные для нашего народа времена. И сегодня все, кто имеет счастье быть Вашими единомышленниками и соратниками, свидетельствуют едиными устами и единым сердцем о своей любви к Вашему Блаженству и о глубоком почтении к совершаемому Вами жизненному подвигу.
Образ Вашего монашеского и Первосвятительского служения отличается боговдохновенной цельностью и мужественным стоянием в вере, твердостью пребывания в правде Божией и непреходящим постоянством в любви и преданности земному отечеству. Ваше человеколюбие, доброта, интеллигентность, высокая духовная культура, простота, обаяние, внимание к людям, бережное отношение к их горестям и нуждам, объединили вокруг Вас миллионы людей, приобщившихся к щедрости Вашей души и теплу Вашего Первосвятительского сердца.
Вашими молитвами и неустанными святительскими трудами из руин воздвигнуты утраченные в прошлом святыни. Вновь повсюду благолепно засияли храмы и иноческие обители, наполнились молящимися дома Господни. Сонм святых новомучеников и исповедников, прославленных УПЦ за последние 18 лет по Вашему Благословению, сияет на благодатной украинской земле, предстоя у Престола Божия, непрестанно молится о Вас, Блаженнейший Владыко.
Все эти 18 лет Первосвятительского служения в непростых условиях Вы, Ваше Блаженство, уверенно ведете корабль канонического Православия к спасительной пристани. Оценивая роль исторического Архиерейского Харьковского Собора, мы благодарим Бога за то, что в Вашем лице Украинская Православная Церковь обрела доброго пастыря, святителя, богослова, молитвенника, печальника украинской земли, верного сына украинского народа, государственного мужа, дипломата, сумевшего сплотить православный народ Украины.
Желаю Вам, дорогой наш Блаженнейший Владыко, здоровья, всесильной помощи Божией для дальнейшего спасительного служения Святой Церкви и Отечества.
Пусть каждый новый день в Вашей жизни будет озарен светом Благодати Божией, человеческого счастья и радости, а тепло и любовь народа Божия – источником неиссякаемой энергии на благо Украинской Православной Церкви и на радость всей ее Полноты.
Многая Вам лета, дорогой Блаженнейший Владыко!
С нижайшим поклоном
+Агафангел,
митрополит Одесский и Измаильский

01.06.2010. САНКТ-ПЕТЕРБУРГ. Блаженніший Митрополит Володимир співслужив Святішим Патріархам Варфоломію та Кирилу
30 травня, у Неділю Всіх святих, Святіші Патріархи Константинопольський Варфоломій та Московський Кирил відвідали місто Санкт-Петербург і звершили Божественну літургію в Ісакіївському соборі.
Первосвятителям двох Православних Церков співслужили Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир, а також ієрархи Константинопольського і Московського Патріархатів та багаточисельне духовенство. Наприкінці богослужіння Святіші Патріархи обмінялись вітальними словами, а на молитовну пам’ять Владиці Варфоломію було піднесено Феодоровський образ Божої Матері.
Під час перебування у Санкт-Петербурзі Блаженніший Митрополит Володимир мав спілкування із Святішими Патріархами Варфоломієм та Кирилом.