Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

17.05.2010. ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ. Відкрито пам’ятник М.І.Теодоровичу – відомому досліднику Волині

15 травня єпископ Никодим на запрошення Митрополита Нифонта взяв участь у церемонії відкриття пам’ятника історику, краєзнавцю та церковному діячеві Миколі Івановичу Теодоровичу.
Пам’ятник роботи відомої волинської скульпторки Ірини Дацюк встановлено на території Покровської церкви м. Луцька. На заході були присутні голова Волинської ОДА Б. П.Климчук та А.О.Горбатюк – головний меценат проекту.
Після освячення монумента двома волинськими архієреями було відслужено заупокійну літію за приснопам’ятного раба Божого Миколая, який за своє життя багато потрудився для дослідження та вивчення історії Православ’я на Волині.
М.І.Теодорович належить до волинських краєзнавців ІІ пол. ХІХ ст. – поч. ХХ ст., що гуртувались в Кременці навколо Волинської духовної семінарії, Волинського історико-статистичного комітету та газети «Волинські єпархіальні відомості». Загалом його дослідження не виходили за межі тогочасної офіційної історіографії й базувалися переважно на філософії позитивізму в осмисленні подій і явищ минулого. Однак зібраний ним фактологічний і джерелознавчий матеріал не втратив і сьогодні своєї цінності, а перша, хоча і російськомовна, п’ятитомна фундаментальна енциклопедична праця «Волынь. Историко-статистическое описание церквей и приходов Волынской епархии» не має аналогів в краї і сьогодні уже сама виступає потужним історико-краєзнавчим джерелом.