Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

26.03.2010. ВІННИЦЯ. Численні глядачі міста почули прекрасну музику сучасного церковного композитора

Після Одеси, Львова та Хмельницького, Вінниця почула прекрасну музику сучасного церковного композитора, відомого богослова та та ієрарха РПЦ митрополита Ілариона (Алфєєва).
24 березня голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату владика Іларіон прибув на Вінниччину. На кордоні області високого гостя зустрічали архієпископ Вінницький і Могилів-Подільський Симеон та архієпископ Тульчинський і Брацласький Іоанафан. Одразу після зустрічі архієреї поїхали до Спасо-Преорбраженського кафедрального собору, де був відслуженийф короткий молебень і митрополит Іларион звернувся зі словами вітання до місцевого духовенства та парафіян.
Невдовзі митрополита Іларіона зустрічало керівництво одного з найбільших вінницьких вузів – державного педагогічного університету імені М. Коцюбинського. В.о. ректора А.Д. Ткаченко представив своїм стукдентам владику Іларіона, якому доводилося читати лекції та викладати у провідних духовних та світських навчальних закладах Росії та Європи. У вінницькому університеті митрополит прочитав лекцію на тему побудови сімейного життя та основних засад правильного виховання дітей.
Одразу після лекції митрополит Іларіон прибув до концертного залу «Плеяда», де на нього чекали вінницькі журнавлісти. Спілкуючись з ними, гість назвав головну мету свого приїзду в Україну: «Ця поїздка має місіонерсько-просвітницький характер. Я тут, щоб повідати про те, що людям прагне розповісти Патріарх і чому вчить Церква. Говорячи про музичну частину свого візиту, російський церковний ієрарх зазначив: «У моєму житті музика займає окреме місце. Я багато років навчався музики і вона стала часткою моєї душі. Відтак, коли є можливість передати людям духовне не лише на словах, а й за допомогою музики, я цим користуюсь. Адже музика грає і місіонерську роль». За твердженням владики Ілариона, духовна музика здатна об’єднувати і відтак, стати „містком” між храмом і світською культурою.
Під час спілкування представники ЗМІ задавали питання щодо існуючого в Україні розколу Православ’я, на що владика відповів: «Розкол між церквами в Україні — тимчасове явище і його рано чи пізно буде подолано, адже він виник із політичних причин, що були актуальні на початку дев’яностих. Наразі люди відчувають потребу об’єднуватись і особливо це стосується єдності православ’я на Україні. Наприклад, у Вінницькій області сім приходів вже повернулось у лоно матері Церкви, — підкреслив митрополит Іларіон
В той час, коли відбувалося інтерв’ю, у самому концертному залі з нетерпінням чекали появи митрополита Ілариона та початку концерту численні глядачі, серед яких була практично вся еліта міста та області. Послухати ораторію прийшли губернатор Вінниччини О.Г. Домбровський, глова обласної ради Г.М. Заболотний, мер міста В.Б. Гройсман, генеральний консул Республіки Польща у Вінниці Кшиштоф Сведерек, керівники силових структур та представники командування ВПС Уккраїни і, керівники та учасники місцевих музичних колектиівів, педагоги, студенти, лікарі та бізнесмени.
Жодного з присутніх не залишив без духовної та естетичної насолоди прекрасний твір митрополита Ілариона у виконанні не менш прекрасних та знаменитих музикантів. Достатньо сказати, що виконавцями ораторії «Страсті за св. Матвієм» були Національна заслужена Академічна хорова капела «Думка» під керівництвом Героя України, народного артиста України, лауреата Національної премії України ім. Тараса Шевченка, академіка, професора Євгена Савчука, та оркестр Ансамблю класичної музики ім. Б. Лятошинського Національного будинку органної та камерної музики України під керівництвом народної артистки України Валентини Іконник-Захарченко.
Чудове диригування Євгена Савчука відзначив цього дня ще один учасник концерту архієпископ Тульчинський і Брацлавський Іонафан. Сам владика Іонафан був одним з солістів ораторії, виконавши партію Євангеліста. Як потім говорили слухачі, «так проникливого і щиро прочитати Святе Письмо міг тільки владика Іонафан, котрий як справжній очевидець трагічних подій зради, страждання і смерті Спасителя, наче переживав їх разом з апостолом Матвієм, який описав їх у своєму Євангелії.
Дякуючи митрополиту Іларіону за насолоду, отри ману від прослуховування його твору, архієпископ Іонафан, котрий сам є знаним церковним композитором сучасності, відзначив, що творчість владики Іларіона досягла найвищого рівня. «Я вже давно поступився першістю у написанні сучасної церковної музики, — сказав владика Іонафан, – тому що творчий талант митрополита Іларіона є справді геніальним.
Щирі слова подяки на адресу композитора і виконавців прозвучали й від архієпископа Симеона, котрий вручив гостю з Росії ікону Ангелв-Хранителя і побажав, щоб небесний ангел завжди допомагав владиці Іларіону у його земному житті, у церковних трудах і музичній творчості. Подарунком від вінницької влади для владики Іларіона стали три величезних букети троянд.
Візит митрополита Іларіона до Вінниці був короткий за часом, але насичений багатьма подіями і враженнями, які владика залишив у серцях подолян, відправившись з Вінниці до Києва і далі – на батьківщину
Прес-служба Вінницької єпархії.