Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

19.02.2010. ТЕРНОПІЛЬ. Владика Володимир вважає рішення облради щодо Почаївської Лаври незаконними

У відповідь на прийняті обласною радою рішення щодо Почаївської Лаври 18 лютого, намісник монастиря архієпископ Почаївський Володимир звернувся з листом до прокуратури Тернопільської області.
Як ідеться в листі на ім`я прокурора Тернопільської області Мельничука І.І., обласна рада своїми рішеннями порушила Конституцію та Закон України «Про місцеве самоврядування».
Зокрема Тернопільська обласна рада прийняла ряд рішень стосовно Свято-Успенської Почаївської Лаври: від 27 серпня 2009 року за № 745 «Про створення тимчасової контрольної комісії Тернопільської обласної ради щодо перевірки законності передачі храмового комплексу в м.Почаєві УПЦ Московського Патріархату, а також дотримання земельного і міграційного законодавства», від 11 лютого 2010 року «Про інформацію тимчасової контрольної комісії Тернопільської обласної ради щодо перевірки законності передачі храмового комплексу в м. Почаєві УПЦ Московського Патріархату, а також дотримання земельного і міграційного законодавства» та від 11 лютого за № 882 «Про клопотання Свято-Успенської Почаївської Лаври від 10 листопада 2009 року № 64 щодо надання гірничого відводу на користування Почаївським родовищем будівельних пісків», які суперечать чинному законодавству.
Як наголошується в листі, «органи місцевого самоврядування можуть виступати з ініціативою щодо перевірок, а також організовувати проведення перевірок на підприємствах, в установах та організаціях, що не перебувають у комунальній власності з питань і повноважень, делегованих їм органами виконавчої влади. Повноваження обласних рад передбачені статтею 43 Закону України «Про місцеве самоврядування», у відповідності до даної статті питання щодо перевірки законності передачі храмових комплексів, а також дотримання земельного і міграційного законодавства не входить в компетенцію органів місцевого самоврядування і дані повноваження не делегувались контролюючими органами обласній раді.
Таким чином, зазначається в документі, рішення від 27 серпня 2009 року за № 745 Тернопільської обласної ради не відповідає вимогам Конституції України та Закону України «Про місцеве самоврядування».
Як наслідок прийняття незаконного рішення № 745, обласна рада прийняла рішення від 11 лютого 2010 року «Про інформацію тимчасової контрольної комісії Тернопільської обласної ради щодо перевірки законності передачі храмового комплексу в м. Почаєві УПЦ Московського Патріархату, а також дотримання земельного і міграційного законодавства».
Звертаючись до прокурора області, архієпископ Володимир зазначив, що до перевірки не були залучені представники Свято-Успенської Почаївської Лаври і, як наслідок, інформація, подана депутатами, не відповідає дійсності. У поданій інформації комісія так і не вказала порушень, які вона виявила по законності передачі комплексу храмових споруд Почаївській Лаврі і порушення дотримання земельного та міграційного законодавства. З цього витікає питання: «З якою ціллю і для чого створювалася контрольна комісія?»
Зважаючи на вищевикладене, намісник Почаївської Лаври звернувся до прокурора області з проханням дати правову оцінку рішенням Тернопільської обласної ради, перевірити інформацію та витребувати копії документів, які стали підставою для їх прийняття, а також опротестувати, відповідно до Закону України «Про прокуратуру», рішення як такі, що не відповідають вимогам Конституції України та Закону України «Про місцеве самоврядування».
Наступним кроком з боку Почаївської Лаври є підготовка позовних заяв до суду про спростування недостовірної інформації, наданої Тернопільською обласною радою, захист честі і гідності Свято-Успенської Почаївської Лаври та її насельників і відшкодування моральної шкоди.
УНІАН