Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

08.02.2010. ВІННИЦЯ. Дитячий хор Спасо-Преображенського собору взяв участь у фестивалі колядок, який проходив у Польщі

З 29 січня по 1 лютого у польських містах Люблині, Тересполі та у столиці країни – Варшаві проходив ювілейний XV Міжнародний фестиваль східнослов’янських колядок, організований православною Люблінсько-Холмською єпархією та фундацією «Діалог народів» під патронатом міністра Культури і Дитинства Республіки Польща. У цьогорічному фестивалі взяли участь 42 колективи, які представяли п’ять країн – Україну, Польщу, Росію, Білорусію та Німеччину. Серед українських колективів, які отримали запрошення від організаторів, був дитячий хор Спасо-Преображенського кафедрального собору під керівництвом Наталії Кременюк.
Серед 42-х хорів організатори обрали сім найкращих, яким випала честь відкрити фестиваль. Серед них хор кафедрального Преображенського собору м. Любліна (Польща), хор храму Всіх Святих «Волинські дзвони» з Луцька (Україна), хор Свято-Воскресенського собору з Бреста (Білорусь), хор Київських Духовних шкіл та дитячий хор з Вінниці.
Серед численних глядачів першого концерту у Любліні були представники польських і українських владних структур, зокрема Генеральний консул України у Любліні Олег Горбенко. Глядачами концерту були й духовні особи Католицької та Православної Церков, серед яких католицький архієпископ ЛюблінаЮзеф Жичинський та православний архієпископ, керуючий Люблінською-Холмською єпархією владика Авель. Особливо приємно для вінничан було бачити серед глядачів свого владику архієпископа Вінницького і Могилів-Подільського Симеона, котрий разом із хором прибув до Польщі і підтримував маленьких співаків.
Під час люблінського концерту дитячий хор з Вінниці виконав п’ять колядок: «Боже, дай же вечір добрий», «Пречистая Діва», «Коляда-колядка», «В Різдвяну ніч» та «Люляй Єзуню». Остання колядка виконувалась польською мовою. За прекрасне соло у цій колядці 13-річна хористка Юля Плисюк була нагороджена аплодисментами і вигуками «Браво!».
Наступного дня під час фестивального концерту у м. Тересполі хор на прохання організаторів виконав не п’ять заявлених раніше, а вісім колядок, чим порадував тереспольську публіку, серед якої було багато гостей з сусідніх міст Польщі і Білорусі, а також представників влади цих двох країн.
1 лютого відбувся гала-концерт XV фестивалю східнослов’янських колядок, який проходив у Євангелічно-Аугсбурзькому костелі Святої Трійці у столиці Польщі — Варшаві. Свого часу у парафіяльному хорі цього костелу співав найвідоміший варшавянин Фридерік Шопен, котрий в травні 1825 року тут же давав концерт для російського імператора Олександра І і був удостоєний царського подарунку – діамантового перстня. Найкращим же подарунком для дитячого хору з Вінниці була честь співати у одному з найпрестижніших концертних залів Варшави.
У 2008 році дитячий хор під керівництвом Наталії Кременюк став володарем гран-прі тереспольського фестивалю колядок, а цього року, коли ювілейний фестиваль проходив без оцінок журі, гран-прі і премій, найбільшою оцінкою для хору стало те, що він співав на гала-концерті серед семи найкращих колективів фестивалю – після хору Київських Духовних шкіл і перед заключним колективом – львівською капелою бандуристів «Карпати».
Окрім концертних виступів у пам’яті дітей залишилося відвідання Яблочинського чоловічого монастиря святого Онуфрія Великого і молитва перед чудотворною іконою покровителя обителі, яка свого часу чудесним чином сама припливла до цих місць по р. Буг і поклала початок славній обителі. Запам’яталася дітям і Божественна літургія, яку вони співали у храмі святих Рівноапостольних Кирила і Мефодія у м. Бялі-Підляській у неділю 31 січня.
А одним з найсильніших вражень у дитячих серцях залишиться спілкування з людьми, які зустрілися на їхньому шляху у Польщі. Це і священики Бяля-Підляського храму о. Мартін та о. Андрій з м. Христиною, які гостинно прийняли дітей і подарували їм подарунки на згадку. Це також монахи Яблочинського монастиря: ієродиякон Марк та архідиякон Онуфрій, котрі приділили щиру увагу дітям. Це і опікуни дитячого хору з молодіжного братства Люблінсько-Холмської єпархії – Катя, Маргарита, Аня і особливо Марта Дмитрук, котрі стали справжніми помічниками і друзями хору. Були у хористів й приємні зустрічі зі старшими колегами, зокрема з хористами з Бресту та Рівного, а керівник рівненського хору «Воскресіння» Олександр Тарасенко запросив маленьких вінничан на перший хоровий конкурс «Весняний передзвін», який проходитиме у квітні у м. Рівному.
Багато цікавого і корисного як для душі, так і для професійного зростання побачили діти цього року у Польщі. Однак вони добре розуміють, що все описане вище стало можливим лише з допомогою Божою і молитвами та організаційними зусиллями архієпископа Вінницького Симеона та архієпископа Люблінського Авеля. Тому діти з вдячністю Богові моляться за здоров’я владик, чиї великі серця змогли обігріти любов’ю стільки багато людей.
Прес-служба Вінницької єпархії