Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

14.01.2010. ВІННИЦЯ. Парафіяни Свято-Димитрівського храму села Стадниці на свято Різдва Христового молилися під стінами свого храму, закритого з вини філаретівців.

«Він прийшов до нас не з хрестом, а з сокирою… Онуфрій нам не пастир» — говорили стаднівчани про Онуфрія Хаврука – єпископа Київського патріархату, який 3 січня увірвався до їхнього храму за допомогою сокири та за підтримки привезених з Вінниці членів ГО «Свобода». Саме через нього вони змушені в ці холодні зимові дні молитися не в своїй церкві, де молилися завжди, а на вулиці.
Люди зібрали майже сто підписів під листом до керівництва області та правоохоронних органів з проханням дати правову оцінку діям представників Київського патріархату та повернути храм громаді села. А найголовніше, що всі парафіяни одностайно висловилися у цьому листі, що не хочуть більше мати справи з розкольниками і бачити їх у своєму селі. Ці слова лунали і вголос і в розмовах людей один з одним. Але настоятель храму протоієрей Миколай Строк нагадав своїм духовним чадам, що хоча вони зібралися не в храмі, а на вулиці, але зібралися все ж для молитви і закликав усіх помолитися до Новонародженого Богодитяти-Христа.
У служінні молебню й акафісту взяли участь також священнослужителі, які прибули з Вінниіці на чолі з секретарем Вінницького єпархіального управління УПЦ протодияконом Владиславом Демченко. Отець Владислав передав мешканцям Стадниці різдвяні привітання від архієпископа Вінницького і Могилів-Подільського Симеона та побажав усім міцного здоров’я, довголіття, духовної радості і скорішого повернення до своєї святині, яка тимчасово закрита через свавілля розкольників.
Секретар єпархії нагадав присутнім притчу Ісуса Христа про доброго пастиря, який заходить до овечого дворучерез двері і вівці слухаються його голосу. Натомість злий пастир входить до овець не через двері, а в інший спосіб, як це зокрема продемонстрував «єпископ» Київського патріархату Онуфрій Хаврук, підтвердивши істинність слів Євангелія.
Разом з тим о. Владислав закликав селян бути в мирі один з одним і простити та примиритися, насамперед з тими кількома прибічниками розкольників, чиїми руками було зроблене лихо для Церкви. «Вам потрібно жити разом і підтримувати один одного, любити і не ворогувати, тому що цього від вас чекає в подарунок для Себе Новонародженой Господь» — зауважив представник єпархії. «Я схиляюся перед вашою мужністю і терпінням, перед Вашою любов’ю до Бога і Церкви через які ви готові на морозі, замерзаючи в ноги, спираючись на палички, стояти тут перед вашим храмом і молитися — сказав о. Владислав – повірте, ваші сльози і молитви не залишаться даремними перед Богом!»
Наприкінці богослужіння священики прочитали віруючим Різдвяне послання від архієпископа Симеона, роздали примірники свіжого номеру газети «Одигитрія», а потім ще довго разом колядували.
8 та 9 січня о. Миколай Строк знову відправив на вулиці перед церквою Божественну літургію та причастив усіх бажаючих Святих Христових Таън.
Громада Свято-Димитрівського храму села Стадниці знову і знову звертається до вас, дорогі брати і сестри, з проханням про духовну молитовну підтримку.
Прес-служба Вінницької єпархії.