Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

13.01.2010. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. В кафедральному соборі відбулося свято колядок

9 січня 2010 року у Свято-Покровському кафедральному соборі м. Хмельницького відбулися колядки. З вертепами виступили вихованці Недільних шкіл міста і студенти Гуманітарно-педагогічної академії.
Перед початком заходу, з благословення Митрополита Хмельницького і Старокостянтинівського АНТОНІЯ, до присутніх звернувся з промовою протоієрей Олександр Дацюк, де зазначив, що кожна віруюча людина повинна ділитися радістю Різдва зі всіма ближніми, особливо відвідуючи людей, котрі того найбільш потребують, несучи у їх оселі і душі свято…
Далі пролунали Різдвяні дзвони і ведуча розпочала дійство словами:
Різдвяна ніч! Золотосяйні зірки звіщають з височин:
«У Віфлеємській вбогій стайні родився в цю ніч Божий син!»

Гудуть дерева про те саме,
Шумлять моря, тремтить земля,
А хори діток з колядками
Вітають-славлять Немовля!

Після слів ведучої пролунав тропар Різдва і виступили вихованці Недільної школи Свято-Покровського кафедрального собору м.Хмельницького. Митрополит АНТОНІЙ, священнослужителі та чисельні парафіяни побачили невелику виставу, у якій були і пастушки, і ніч, і ангели, і зірки, і східні мудреці, був навіть цар ірод, та його воїни. Діти у костюмах колядували, співали й декламували вірші – усіма даними Богом талантами прославляючи Господа Ісуса Христа, Який народився у Віфлеємі заради нашого спасіння.
Після виступу Недільної школи Свято-Покровського кафедрального собору усіх привітали колядою студенти факультету початкового навчання Хмельницької ГПА:

Без кінця і краю таїнство Різдва…
Сію – посіваю зернами добра.
Щоб жили багаті в мирі без тривог,
Щоб у вашій хаті народився Бог.

Свят-вечір — снігу по коліна,
І на хатах, і на землі.
Іде снігами Україна
І колядує по селі.

Далі лунали Різдвяні колядки у виконанні хору студентів.
Наступну Різдвяну композицію виконали вихованці Недільної школи Свято-Георгієвського храму м.Хмельницького, у виступі яких було чимало колядок і віршів. Чистий спів дитячих голосів надав святу особливої урочистості та піднесеності.
Далі ведуча оголосила наступного учасника:

Немов дзвенить небесне сяйво,
Життям наснажуючи нас.
Не говорімо, а співаймо
В різдвяно-новорічний час.

Знов посіваю зерном-словом,
Що світові Господь прорік.
Вітаю із Різдвом Христовим,
Нехай щастить вам Новий Рік.

Вас вітають вихованці Недільної школи храму Казанської ікони Божої Матері.
Після номеру у виконанні вихованців Недільної школи до усіх присутніх звернувся Митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський АНТОНІЙ, який сердечно подякував всім учасникам дійства за труди і закликав на усіх Боже благословення. «У нашої держави є майбутнє, бо росте чудове покоління дітей, які вміють молитися і так чудово колядують, прославляючи Христа!» — зазначив Митрополит.
На завершення свята усі колядники отримали подарунки від Митрополита Антонія.