Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

СОЦИАЛЬНОЕ СЛУЖЕНИЕ


15.12.2009. ВІННИЦЯ. 2010 рік у єпархії оголошений Роком православної сім’ї
Архієпископ Вінницький і Могилів-Подільський Симеон підписав циркулярне розпорядження, яким оголосив 2010 рік у Вінницькій єпархії Роком православної сім’ї. Цим розпорядженням архієрей закликав віруючих власним прикладом свідчити про важливість побудови сім’ї на християнських засадах і необхідність поширення в суспільстві християнського ставлення до шлюбу. Для цього необхідно зміцнювати власну сім’ю та відповідно виховувати своїх дітей.
Владика нагадав, що вже з молоком матері дитина отримує основи виховання, характеру і схильність до добра або до зла. Багато в чому це залежить від морального стану матері. Тому Церква завжди наголошує на тому, що мати повинна утримуватися від гніву, дратівливості, суму та зневіри, від шкідливих звичок та інших гріховних пристрастей, які впливають на дитину. Церква також вчить, що чоловіки в однаковій мірі з жінками відповідальні перед Богом за виховання дітей, адже виховання – це подвиг, який вони повинні робити спільно, тому що це дуже велика праця, яка не під силу одній людині.
Архіпастир закликав священиків єпархії до проповіді православного вчення про шлюб та шлюбні відносини, до роботи по відродженню престижу багатодітної сім’ї, до духовної праці з молодими людьми, які готуються до одруження, і оголосив 2010 рік у Вінницькій єпархії Роком православної сім’ї. У зв’язку з прийнятим рішенням архієрей дав розпорядження єпархіальним підрозділам організовувати відповідні заходи в наступному році.

16.12.2009. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Митрополит Антоній звернув увагу мешканців області на пожежний стан
Звернення до громадян області
Державний пожежний нагляд області занепокоєний станом, який склався з виникненням пожеж та загибеллю на них людей. Протягом 2008 року в Україні сталося понад 46 тис. пожеж. В пожежах загинуло 4298 осіб. Економічні втрати склали понад 430 млн. гривень. На території Хмельницької області в минулому році виникло 815 пожеж, виявлено 78 загиблих осіб, з них 3 дітей. Прямі матеріальні збитки склали понад 3 млн. 778 тис. гривень. Вже в поточному році в області виникло 654 пожежі, економічні втрати від яких склали понад 3 млн. 93 тис. гри. На пожежах виявлено загиблими 36 осіб.
Жахливим є стан з пожежами в культових спорудах, лише за останні три роки в державі виникло біля 40 пожеж, 29 храмів згоріло повністю. Так, о першій годині дня 19 червня 2009 року в с. Старий Кропивник Дрогобицького району Львівської області полум’я знищило церкву Перенесення мощей святого Миколая. У поточному році в місті Косів Івано-Франківської області виникла пожежа в будівлі дерев’яної церкви Святого Василя Великого Української греко-католицької церкви, під час якої отримав опіки один з робітників, який виконував роботи по фарбуванню купола церкви.
Незважаючи на заходи, які проводяться Державним пожежним наглядом щодо запобігання пожеж, відчутних результатів не досягнуто. Не можна нехтувати правилами пожежної безпеки, думати, що „зі мною цього не станеться, мене пожежа не торкнеться”. Це хибні думки.
Державний пожежний нагляд звертається до громадян з проханням бути уважними при користуванні електронагрівальними приладами та пічним опаленням. Слідкуйте за їх справністю та не залишайте без нагляду. Сподіваємось на свідомість кожного. Пам’ятайте, лише суворе дотримання правил пожежної безпеки допоможе Вам уникнути лиха.
Будьте обережними, бережіть своє здоров’я і життя, бо це Дар Божий, а також майно від вогню.
Антоній,
митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський
А.В. Манільчук,
Начальник ГУ МНС України в Хмельницькій області

17.12.2009. ЛУЦЬК. Митрополит Ніфонт благословив акцію «Можливість дарувати добро»
Керуючий Волинською єпархією митрополит Луцький і Волинський Ніфонт на запрошення керівництва Волинського головного регіонального управління «ПриватБанку» взяв участь у благодійній акції банку «Можливість дарувати добро», котра відбулась у Волинському обласному музично-драматичному театрі імені Тараса Шевченка. Владика побажав усім працівникам творити добро постійно і безкорисливо, як до цього нас закликає Христос.
Владика Ніфонт від імені Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Володимира Митрополита Київського і всієї України вручив директору банку Петру Семенюку ювілейний орден «450-річчя принесення на Волинь Почаївської чудотворної ікони Божої Матері».
Слід зауважити, що Волинське головне регіональне управління ПриватБанку підтримує один з телепроектів інформаційного відділу єпархії – телепрограму «Благодатна купель».

21.12.2009. КРИВИЙ РІГ. Голова міста та керуючий єпархією запалили перші вогні на головних ялинках міста
У переддень великого християнського свята на честь святителя Миколая, архієпископа Мір Лікійських, чудотворця, в чудовий свят-вечір архієпископ Криворізький та Нікопольський Єфрем на запрошення міського голови Юрія Любоненка взяв участь у святковому дійстві запалення традиційних новорічно-різдвяних вогнів у сквері перед будинком міської ради. У казковому дійстві взяли участь усі відділи міської ради, стараннями яких були прикрашені тридцять три ялинки. В очікуванні дива перед святом святого Миколая до ялинок поспішила малеча міста, яка і отримала від голови міста солодкі подарунки. Юрій Любоненко і владика Єфрем побажали усім присутнім, щоб запалені вогники зігріли своїм світлом душі одиноких та хворих, знедолених та скривджених, а найбільше юні серця, котрі спішать творити добро.

22.12.2009. ДНЕПРОПЕТРОВСК. На шахтах в часовнях прошли молебны в честь великомученицы Варвары
В день памяти великомученицы Варвары торжественные богослужения прошли во всех часовнях и молитвенных комнатах, расположенных на территориях шахт в Днепропетровской епархии. Люди обращаются к этой святой как к небесной покровительнице опасных профессий. Православные верующие молятся великомученице Варваре о защите родных и близких от внезапной смерти.
К сожалению, несчастные случаи часто случаются на шахтах Западного Донбасса, поэтому шесть лет назад, в 2003 году, в память о погибших шахтерах в административном корпусе на шахте имени Сташкова ОАО «Павлоградуголь» была создана часовня в честь великомученицы Варвары. В 2007 году здесь был установлен и освящен иконостас. С того времени перед спуском в шахту каждый горняк просит Господа, чтобы и на этот раз он уберег его от всех опасностей и невзгод.
Практика устройства часовен и молитвенных комнат в шахтах широко распространена. По благословению митрополита Днепропетровского и Павлоградского Иринея они действуют почти во всех административных зданиях шахт Западного Донбасса, которых насчитывается десять.
Накануне празднования великомученицы Варвары по благословению правящего архиерея и по просьбе директора шахты имени Сташкова ОАО «Павлоградуголь» Владимира Викторовича Сасс в часовне, расположенной на предприятии, был отслужен молебен с акафистом святой Варваре. Богослужение возглавил клирик Свято-Введенского храма города Першотравенск протоиерей Владимир Компаниец.
С зажженными свечами десятки людей молились за своих родных и близких, которые погибли трагически. За тех, кто работает сегодня под землей и у мартеновских печей, за тех, кто, рискуя своей жизнью, пытается спасти жизнь своего ближнего. Каждый из них принес к святой Варваре свою боль и надежду.
В конце богослужения было совершено окропление святой водой рабочих кабинетов и производственных помещений.
Пресс-служба Днепропетровской епархии

24.12.2009. ЛЬВІВ. Архієпископ Августин відвідав шахту „Надія”
Напередодні дня пам’яті святої великомучениці Варвари, яка вважається покровителькою шахтарів, архієпископ Львівський і Галицький Августин відвідав шахту «Надія» в місті Соснівці Сокальського району. Цього ж дня на шахті побував також виконавчий директор Західного регіонального біблійного товариства України В. Войтович. Гостей прийняв директор шахти М. Криштопа.
Владика Августин у присутності директора та інженерного складу і шахтарів звершив молебень. Богослужіння супроводжували співом хористки Свято-Успенської церкви у м. Великі Мости та півчі архієрейського хору, які прибули з владикою зі Львова. Архієпископ Августин звернувся до присутніх з архіпастирським словом та благословив їх. Владика вручив подарунок для шахти – образ святої великомучениці Варвари з часточкою мощей. Директор шахти «Надія» М. Криштопа вручив владиці нагороду – відзнаку Міністерства вугільної промисловості України «Шахтарська слава» І ступеня і подарунок від шахтарів – пам’ятну статуетку “15 років Дню шахтаря». По закінченні зустрічі шахтарі отримали подарунки від Біблійного товариства: пан В. Войтович вручив шахтарям примірники «Нового Заповіту».

05.01.2010. ЛУЦЬК. Священик освятив пожежні машини
Для службовців МНС у місті Ківерці напередодні Нового року прибув подарунок – нова пожежна спецмашина. До цього часу пожежники несли службу на двох старих пожежних автомобілях. Новий спеціалізований автомобіль ЗіЛ справді став для працівників пожежної частини №6 подарунком, адже ця машина не тільки нова, але напівавтоматична. На запрошення керівництва пожежної частини Ківерцівського району було звершене освячення новї та інших пожежних спецмашин священиком Андрієм Яковлюком. Він привітав пожежників із поповненням автопарку частини і побажав духовного та тілесного здоров’я у несенні нелегкої, але такої важливої для людей служби.
Прес-служба єпархії

13.01.2010. ОДЕССА. В кафедральном соборе открылась экспозиция «В защиту жизни и семьи»
По благословению митрополита Одесского и Измаильского Агафангела в одесском Спасо-Преображенском кафедральном соборе, расположенном на Соборной площади, открылась экспозиция «В защиту жизни и семьи», подготовленная просветительским медико-психологическим центром «Жизнь» во главе с протоиереем Андреем Коробчуком. Названный центр организован при отделе религиозного образования, катехизации и миссионерства Одесской епархии. По благословению владыки в открытии экспозиции принял участие викарий епархии епископ Белгород-Днестровский Алексий. В начале этого мероприятия духовенством собора был отслужен молебен перед началом всякого доброго дела с чтением молитвы 14000 вифлеемским младенцам, убиенных Иродом, память которых празднует церковь в этот день.
После завершения богослужения к присутствующим обратился епископ Алексий. Он поздравил всех с Рождеством Христовым и подчеркнул важность сохранения нравственных, семейных ценностей в нынешнем секулярном обществе, где все чаще корыстные интересы побеждают духовные ценности. К сожалению, в жертву сиюминутным мелочным интересам приносятся любовь, верность, семья, а порой и жизнь человеческая. Аборты и разводы становятся нормой жизни современного безбожного общества. Экспозиция «В защиту жизни и семьи» должна стать еще одним шагом к духовному возрождению нашей страны.
Затем состоялись презентация проекта «Укрепление семьи и нравственных ценностей и демонстрация документального фильма «Я всею душей тебя люблю…».