Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Служение Предстоятеля УПЦ


16.12.2009. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир вручив церковні нагороди працівникам рекламної компанії
Блаженніший Митрополит Володимир у своїй Предстоятельській резиденції Києво-Печерської Лаври відзначив церковними орденами працівників рекламної компанії «Gallery-Октагон».
Працівники були відзначені за активні труди по розміщенні церковної інформації (перебування мощей святителя Спиридона, візит Святішого Патріарха Кирила в Україну, ювілейні дати в Почаївській Лаврі, перебування Почаївської ікони Божої Матері в Києві) на білбордах і сітілайтах по території всієї України.
Ордени Почаївської ікони Божої Матері були вручені виконавчому директору в Україні «Gallery-Октагон» Костянтину Рубану, генеральному директору ТОВ «Октагон Аутдор» Олександру Чапалді та його співробітникам Ганні Нікулиній і Інні Філатовій, а також голові координаційної ради «Спілки підприємств зовнішньої реклами» Богдану Дубовику.

17.12.2009. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир освятив храм при Університеті внутрішніх справ
Предстоятель Української Православної Церкви освятив храм в ім’я святих апостолів Петра і Павла, що при Національному університеті внутрішніх справ (вул. Колекторна, 4). По завершенні освячення Блаженніший Володимир звернувся до присутніх із словом про значення храму Господнього у житті християнина: «Через храм ми отримуємо дари Святого Духа у Таїнствах, що встановлені Святою Церквою. Через храм ми отримуємо спілкування з Богом, з Божою Матір’ю, зі святими. Нехай же благодать Божа сходитиме на кожного, хто буде переступати поріг цього теплого та затишного храму, і Господь благословить кожного миром, благополуччям та здоров’ям». Предстоятель нагородив орденом преподобного Іллі Муромця І ступеня проректора навчального закладу полковника міліції Василя Дзюбу за допомогу у зведенні храму.
У відповідь керівництво університету передало в дар церковній громаді образ Почаївської ікони Пресвятої Богородиці.
Після богослужіння Митрополит Володимир благословив офіцерський та особовий склад вузу, вишикуваний на плацу. Блаженніший Володимир подякував їм за труди по збереженню миру та громадського спокою.

17.12.2009. КИЇВ. Предстоятель УПЦ освятив храм на честь святих жон-мироносиць
Блаженніший Митрополит Володимир звершив освячення храму в ім’я святих жон-мироносиць (Київ, проспект Григоренка, 3б). Його Блаженству співслужили секретар Київської Митрополії протоієрей Віталій Косовський та клірики храму.
Дерев’яна, виконана у формі хреста церква на честь святих жон-мироносиць належить парафії Богоявлення Господнього.
У майбутньому планується збудувати великий храм з двома престолами – на честь Богоявлення та святого мученика Уара.
За допомогу в будівництві церкви Первосвятитель нагородив ктитора храму Надію Павлюченко орденом святої великомучениці Катерини І ступеня.

17.12.2009. СИМФЕРОПОЛЬ. Блаженнейший Митрополит Владимир поздравил коллектив республиканской больницы
На торжественном собрании, посвященном 95-летию больницы «Клиническая больница им. Н.Семашко», приветственное слово Предстоятеля Украинской Православной Церкви, адресованное главному врачу больницы Е. Садогурской, зачитал митрополит Симферопольский и Крымский Лазарь.
«Уважаемая Елена Самойловна!
От всего сердца поздравляю Вас и коллектив Крымского республиканского учреждения «Клиническая больница им. Н. Семашко» с 95-летием со дня основания. На протяжении многолетней работы вверенный Вашему руководству коллектив медицинского заведения добросовестно и качественно исполняет свои обязанности. Это способствует укреплению здоровья наших соотечественников и граждан других государств. Именно поэтому сегодня, как и раньше, больница пользуется в нашей стране и далеко за ее пределами заслуженным уважением и авторитетом.
В этот знаменательный день хочу пожелать Вам и всему многочисленному коллективу клинической больницы имени Н. А. Семашко благословенных успехов во всех грядущих трудах! Пусть ваша больница и в дальнейшем вносит свой достойный вклад в дело становления здоровой украинской нации. Выражаю надежду, что мы останемся добрыми соработниками в деле укрепления медико-этических и духовных ценностей на благо нашей Церкви и Отечества.
Божие благословение да пребывает на всех Ваших добрых начинаниях».
С уважением
† Владимир,
Митрополит Киевский и всея Украины»
Пресс-служба епархии

19.12.2009. БАРІ (ІТАЛІЯ). Блаженніший Митрополит Володимир звершив Божественну літургію біля мощей святителя Миколая
У день пам’яті святителя Миколая, архієпископа Мір Лікійських, чудотворця, Предстоятель УПЦ Блаженніший Володимир, Митрополит Київський і всієї України, перебував у паломницькій поїздці в Італії, тому мав змогу звершити Божественну літургію біля мощей святителя Миколая, де вони спочивають з кінця ХІ століття, – у базиліці крипти міста Барі. Базиліка належить монастирю ордена домініканців, але керівництво дозволяє звершувати тут і православні богослужіння.
Його Блаженство очолив Божественну літургію, яку звершували архієреї з Росії та України. Серед гостей свята були і представники інших Помісних Церков, зокрема настоятель Московського подвір’я Сербської Православної Церкви єпископ Моравічський Антоній (Пантелич) та настоятель Московського подвір’я Православної Церкви Америки архімандрит Закхей (Вуд).
Мощі святителя поховані на глибині близько одного метра під підлогою крипти та закриті з усіх сторін залізобетонними блоками. Над місцем поховання влаштовано вівтар. Святі мощі вже протягом багатьох століть виділяють особливу рідину — святе миро. Саме тому святителя Миколая ще звуть Мироточивим. На одній із плит, що закривають мощі, влаштовано невеличкі дверці, через які можна діставати святе миро. Один раз на рік (9 травня) настоятель та ченці монастиря відкривають дверці та дістають миро, що зібралося з мощей за рік. Ця процедура відбувається публічно, і кожен бажаючий може її побачити на власні очі.

21.12.2009. МІЛАН. Блаженніший Митрополит Володимир звершив Літургію у храмі, де знаходяться мощі Амвросія Медіоланського
20 грудня, у день пам’яті святого Амвросія Медіоланського, Блаженніший Митрополит Володимир звершив Божественну літургію в православному храмі Мілана, а також молебень перед чесними мощами святителя Амвросія, які почивають у базиліці, що носить ім’я цього святого.
У ці дні в православному храмі міста перебуває Почаївська ікона Пресвятої Богородиці. Українці, що мешкають в Італії, мають можливість помолитися перед цією великою святинею разом зі своїм Предстоятелем.

22.12.2009. КИЇВ. Предстоятель УПЦ освятив відреставровану каплицю 22 грудня, в день свята Зачаття праведною Анною Пресвятої Богородиці, Блаженніший Митрополит Володимир звершив Божественну літургію в Аннозачаттівському храмі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.
Йому співслужили намісник монастиря архієпископ Вишгородський Павел, секретар Предстоятеля УПЦ єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр, духовенство обителі.
По закінченні богослужіння владика Павел від імені братії Лаври та прихожан привітав Митрополита Володимира із престольним святом і подякував йому за Первосвятительські молитви та особистий життєвий приклад, завдяки чому відроджується Києво-Печерська обитель і відродився Аннозачаттівський храм, що був освячений майже рік тому.
У свою чергу, Архіпастир пригадав, як під час реконструкції Аннозачаттівської церкви він разом із намісником монастиря приходив сюди майже щодня і вони молились про успішне її завершення. Первосвятитель побажав, щоб віруючі, піклуючись про відновлення рукотворних храмів, не забували і про відновлення внутрішні, які є храмами безсмертних людських душ. Після цього Митрополит Володимир освятив відновлену каплицю над склепом Олександра Безака (1800-1868), що на території Ближніх печер Лаври.
Відновлювальні роботи проводились коштом голови Державної податкової адміністрації України Сергія Буряка та народних депутатів Олександра Буряка і Віталія Хомутинника.
Меценати піднесли Блаженнішому Владиці старовинний образ Собору преподобних Києво-Печерських.
За два роки в каплиці були проведені комплексні реставраційні роботи: зафіксовано фундамент, вирівняно споруду, встановлено нову баню з позолотою, оновлено розпис. Після освячення в ній відновиться читання братією монастиря Неусипної Псалтирі.

23.12.2009. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир вручив нагороди працівникам медичної галузі
Предстоятель Української Православної Церкви у своїй резиденції в Києво-Печерській Лаврі нагородив церковними нагородами керівників та головних лікарів медичних установ міста Києва. Архіпастир привітав лікарів у стінах Лаври, подякував їм за понесені труди та побажав Божої допомоги в майбутніх звершеннях.
Зокрема ордени «Почаївської ікони Пресвятої Богородиці» отримали головні лікарі Інституту клітинної терапії, Київського міського центру крові, Центру трансплантації крові, Центру серця, Київської міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги, Київської міської онкологічної лікарні, столичних міських клінічних лікарень №2, 3, 4, 5, 8, 9, 10, 12, 16, 18 та дитячої лікарні №1, столичного пологового будинку №5 та інші представники медичної сфери.
Також усі присутні отримали від Блаженнішого Владики пам’ятні сувеніри.

27.12.2009. КИЕВ. Блаженнейший Митрополит Владимир совершил благодарственный молебен на Владимирской горке
26 декабря Блаженнейший Митрополит Владимир в сослужении собора архиереев УПЦ и духовенства отслужил благодарственный молебен на Владимирской горке. В богослужении принял участие секретарь Киевской Митрополии протоиерей Виталий Косовский.
Это богослужение традиционно совершается в конце каждого года. Вместе с духовенством молились Премьер-министр Украины Юлия Тимошенко, вице-премьер-министр Украины Иван Васюник, министр иностранных дел Петр Порошенко, министр по делам семьи, молодежи и спорта Юрий Павленко, министр здравоохранения Василий Князевич, заместители столичного градоначальника Виталий Журавский и Сергей Рудик, другие високодолжностные лица и представители дипломатического корпуса.
Перед началом богослужения Блаженнейший Митрополит Владимир обратился к присутствующим со словом наставления.
«В конце каждого года мы собираемся здесь, возле ног великого нашего князя и крестителя Руси, чтобы вознести Богу благодарственные молитвы за то, что Он нам дарил в этом году, и попросить у Него благословение на следующий год. Помолимся сегодня, чтобы Господь укрепил всех нас и благословил миром», – сказал Архипастырь.
По завершении молебна все желающие приложились к иконе Крестителя Руси равноапостольного князя Владимира с частицей его честных мощей.

28.12.2009. КИЕВ. В Лавре прошло собрание духовенства Киевской епархии
26 декабря в Свято-Успенской Киево-Печерской Лавре состоялось собрание Киевской епархии. В нем приняли участие архиереи Церкви, благочинные церковных округов города Киева и Киевской области, наместники монастырей епархии, а также председатели епархиальных отделов. Первым к присутствующим обратился Управляющий Архиерей Киевской епархии Блаженнейший Митрополит Владимир. Архипастырь обратил внимание на основные проблемы внутренней церковной жизни епархии.
В первую очередь Первосвятитель обратил внимание на проблемы духовного образования и воспитания. Этот вопрос является актуальным и острым, поскольку до сих пор не при всех приходах действуют воскресные школы и существуют библиотеки.
Среди прочего Блаженнейший Владыка порекомендовал духовенству более рассудительно и взвешенно относиться к свершению Таинств и богослужений, постоянно работать над своим духовно-интеллектуальным уровнем, не забывать и о своем внешнем виде. «Священник должен быть интеллигентным, простым человеком, однако очень содержательным», – подытожил он.
Далее Управляющий делами УПЦ архиепископ Белоцерковский и Богуславский Митрофан зачитал духовенству Послание епископов УПЦ – участников ежегодного благодарственного молебна возле памятника крестителя Руси к верным чадам, которое было принято после обсуждения.
На собрании духовенства секретарь Киевской Митрополии протоиерей Виталий Косовский выступил с годовым отчётом, в котором привёл статистические данные о деятельности храмов города Киева за 2009 год.
В столице насчитывается 206 религиозных общин, юридически зарегистрированных в государственных органах. В них несут послушание 214 священников и 40 диаконов. В 12 монастырях г. Киева насчитывается 685 монашествующих. Их окормляют 106 священников и 44 диакона. Всего в Киеве 320 священников и 84 диаконов.
Административно храмы Киева разделены на 9 благочиний, включая больничное и кладбищенское. На сегодняшний день в Киеве насчитывается 35 строящихся храмов. За истекший год освящено 16 храмов, совершена закладка 5-ти. Ещё 18 храмов столицы готовы к освящению.
Заключительную часть встречи с духовенством Архипастырь провел в формате вопрос-ответ, где также были предложены и обсуждены идеи относительно решения круга проблем, насущных как для епархии в целом, так приходской жизни в частности.
Напоследок Его Блаженство поздравил присутствующих с наступающими праздниками и пожелал духовенству Божией помощи в трудах на ниве Христовой.

28.12.2009. КИІВ. Блаженнейший Митрополит Владимир привітав Святішого Патріарха Ілію з днем інтронізації
Його Святості і Блаженству, Святішому і Блаженнішому Іллі II,
Католикосу-Патріарху всієї Грузії
Архієпископу Мцхетському і Тбіліському
Ваша Святосте і Блаженство!
Від імені Православної Церкви України і себе особисто висловлюю Вам щирі вітання у зв’язку зі святкуванням 32-ліття Вашої Патріаршої інтронізації.
Від юності полюбивши Христа й цілком присвятивши себе служінню Його Святій Церкві в чернечому чині, Ви незабаром були поставлені на свічник єпископського служіння, щоб, згідно зі словом святого апостола Павла, творити Тіло Христове (Єф. 4, 12) – Церкву Божу. Сьогодні, молитовно спів-радіючи Вашій урочистості, ми бачимо, що Ваше багаторічне Патріарше служіння воістину багатоплідне.
Господу було угодно, щоб Ви прийняли жезл пастирського піклування про боголюб’язний християнський народ Грузії. Час Вашого першосвятительства ознаменований відродженням Православ’я в Іверії. Шукаючи миру на землі, Ви проповідували Слово Боже з миром Христовим у серці. Як щирий християнин, послідуючи Заповіді Христа «Блаженні миротворці, тому що вони будуть наречені синами Божими» (Мф. 5, 9), не раз примиряли ворогуючі сторони, призиваючи до братньої любові й викорінювання всілякої ненависті.
Від душі бажаю, щоб Ваше служіння й надалі було таким же успішним, яким воно було всі ці роки. Пастиреначальник Христос нехай благословить Вашу працю на благо Церкви Христової, нехай подасть Вам радість, мир та зміцнить Ваші духовні й тілесні сили на многая і благая літа.
З братньою любов’ю у Христі
† Володимир,
Митрополит Київський і всієї України,
Предстоятель Української Православної Церкви

31.12.2009. КИЕВ. Блаженнейший Митрополит Владимир удостоен «Золотой медали украинской журналистики»
В связи с выходом в свет юбилейного, сотого, номера «Вестника Пресс-службы УПЦ» Национальный союз журналистов Украины принял решение отметить наградами тружеников православного слова. За труды по возрождению и развитию церковной журналистики в Украине шеф-редактор «Вестника», член НСЖУ Блаженнейший Митрополит Киевский и всея Украины Владимир удостоен «Золотой медали украинской журналистики». Соответствующее постановление секретариата НСЖУ подписал председатель Национального союза журналистов Игорь Лубченко. Почетными грамотами НСЖУ отмечен также ряд церковных и светских журналистов.

31.12.2009. КИЕВ. Блаженнейший Митрополит Владимир совершил Божественную литургию в Китаевой пустыни
Предстоятель Украинской Православной Церкви посетил Свято-Троицкий мужской монастырь столицы, где в главном храме освятил престол и совершил Божественную литургию. Ему сослужили архиепископ Вышгородский Павел, епископ Переяслав-Хмельницкий Александр, архимандрит Дамиан (Давидов), архимандрит Иона (Черепанов), духовенство города Киева и обители.
Перед началом службы Архипастырь совершил освящение престола Свято-Троицкого храма, который недавно был возвращен монастырю.
В конце богослужения Блаженнейший Владыка поздравил духовенство и верующих с воскресным днем и днями подготовки к большому празднику Рождества Христова и пожелал всем спасения и милости Божией.
Также Архипастырь поблагодарил благотворителей, которые помогают возрождать древний монастырь, и вручил им ордена «Почаевской иконы Пресвятой Богородицы».

01.01.2010. КИЕВ. В новогоднюю ночь Блаженнейший Митрополит Владимир молился в Лавре
В лаврском храме в честь иконы Божией Матери «Всех скорбящих Радость» в полночь с 31 декабря 2009 года на 1 января 2010 года Блаженнейший Митрополит Киевский и всея Украины Владимир, Предстоятель Украинской Православной Церкви, в сослужении архиепископа Вышгородского Павла, архиепископа Бориспольского Антония, епископа Макаровского Илария, епископа Переяслав-Хмельницкого Александра, епископа Васильковского Пантелеимона, духовенства духовных школ и монастыря совершил Божественную литургию. Богослужение началось незадолго до полуночи.
За Литургией молились преподаватели и студенты Киевских Духовных школ, а также все пожелавшие вознести ко Господу свои молитвы в новогоднюю ночь, благодаря Бога за прошедший год и испрашивая благословения на год грядущий.
По окончании Божественной литургии был совершен благодарственный молебен

04.01.2010. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир звершив літургію на місці будівництва кафедрального собору
Предстоятель Української Православної Церкви звершив Божественну літургію в дерев’яному храмі Всіх святих, що на місці будівництва Свято-Воскресенського кафедрального собору. За богослужінням Архіпастир возвів клірика Київської єпархії ігумена Тихона (Софійчука) в сан архімандрита.
По завершенні відправи Блаженніший Владика привітав духовенство та вірян із підготовчими днями, що передують великому святу Різдва Христового, та прикликав на присутніх Боже благословення:
«Нехай пришестя у світ Христа Спасителя, яке він звершив і звершує для нашого спасіння, стане для нас спасительним, бо Він прийшов на землю, щоб нас взяти із Собою на небо», – сказав зокрема він.

05.01.2010. КИЇВ. Предстоятель УПЦ привітав дітей із міста Славутича з Різдвом Христовим
Блаженніший Митрополит Володимир у своїй резиденції у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі прийняв групу паломників із храму Пророка Божого Іллі, що в містечку Славутич Київської області. Вихованці недільної школи разом із викладачами та настоятелем Свято-Іллінського храму протоієреєм Іоанном Шепідою прибули до столиці, щоб відвідати лаврські святині та привітати Предстоятеля нашої Церкви з Різдвом Христовим.
Вітаючи Архіпастиря зі світлим святом, що наближається, дітлахи заспівали колядки та зіграли театралізовану виставу на різдвяну тематику.
Блаженніший Владика подякував гостям та побажав і надалі славити Христа Спасителя, даруючи людям різдвяну радість. На молитовну згадку про зустріч Первосвятитель благословив присутніх іконками Різдва Христового та вручив їм пам’ятні сувеніри.

05.01.2010. КИЇВ. Вийшов у світ збірник проповідей Блаженнішого Митрополита Володимира «Дивен Бог у святих своїх»
До книги «Дивен Бог у святих своїх» увійшли проповіді Блаженнішого Митрополита Володимира, виголошені ним під час богослужінь у дні пам’яті найбільш шанованих в нашій Церкві угодників Божих.
Збірка стане корисною не тільки для священнослужителів як приклад складання проповідей, але й для мирян, які шанують наших святих заступників і покровителів і бажають дізнатися, яку роль в історії Церкви вони відігравали.
Проповіді Блаженнішого Владики, подані у книзі, це не просто короткий переказ житій, а, що головне, їхній аналіз і спроба закликати сучасних віруючих завжди мати перед собою приклад благочестивого життя.

06.01.2010. ЖИТОМИР. Предстоятель УПЦ освятил монастырский храм
Блаженнейший Митрополит Владимир с архипастырским визитом посетил Житомирскую епархию и освятил храм на честь преподобного Серафима Саровского в Святой Анастасии Римляныни Житомирском женском монастыре. Блаженнейший Владыка в сослужении архиепископа Житомирского и Новоград-Волынского Гурия, епископа Переяслав-Хмельницкого Александра и духовенства епархии освятил храм преподобного Серафима Саровского и совершил в нем первую Божественную литургию.
По завершении богослужения Митрополит Владимир поздравил присутствующих с пережитым событием, а также с днями, которые предшествуют светлому Рождеству Христову.
После этого Блаженнейший Владыка отправил заупокойную литию по усопшей настоятельнице и основательнице Свято-Анастасиевской обители схимонахине Рафаиле (Чернецкой) (†2005).

18.01.2010. КИЇВ. Напередодні президентських виборів Предстоятель УПЦ відправив молебень
16 січня, напередодні виборів Президента України, у Хрестовоздвиженському храмі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври Блаженніший Митрополит Володимир звершив молебень перед початком доброї справи.
На молебні був присутній кандидат на посаду Президента Віктор Янукович, який цього дня разом із своїми однопартійцями відвідав Лавру, щоб вклонитися її святиням та попросити у Господа допомоги в майбутніх звершеннях на благо Церкви, держави та її громадян.