Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

18.12.2009. КИЇВ. У виставковому залі Успенського собору Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника відкрилася виставка «Святиня, обпалена війною»

За часів Другої світової війни Україна зазнала величезних втрат як матеріальних, так і духовних. Не оминула тяжка доля й Києво-Печерську лавру. 19 вересня 1941 р. почалася окупація Києва фашистами, того ж самого дня загарбники ввійшли в Лавру і на Великій дзвіниці – найвищій споруді міста, було вивішено прапор зі свастикою. А вже наступного дня пролунав перший потужний вибух на Оглядовому майданчику. За період окупації міста (1941–1943 рр.) у Лаврі частково чи повністю було зруйновано 32 корпуси. 3 листопада 1941 р. було підірвано Успенський собор. Про останні хвилини життя храму свідчать фотографії, зроблені з навідного мосту через Дніпро навпроти Лаври і передані Заповіднику професором Бременського університету сходознавчих досліджень В.Айхведе. Про причини вибуху існує чимало версій, однак жодна з них не надає переконливої та однозначної відповіді на це питання. В експозиції представлені унікальні фото, що оповідають про руйнування собору і прилеглих будівель. Головну святиню монастиря – Успенський собор було відроджено за Указом Президента України і освячено в 2000 р.
Протягом 1941–1942 рр. тривало пограбування цінностей Лаври, вивезена значна кількість раритетів. Створена штадткомісаріатом у 1942 р. «Контора по розбиранню пошкоджених будівель» нищила й уцілілі споруди, сприяла вивезенню лаврських дзвонів. Лавра істотно постраждала не тільки від вибухів, але й від кирок, сокир і пил. Демонструється ряд речей, а також фотографії унікальних експонатів, які пережили окупацію, були повернуті з евакуації чи з Німеччини, Окремо представлені зразки богослужбового начиння, знайдені під час післявоєнних розкопок і розбирання руїн Успенського собору, збережені і відреставровані фахівцями Заповідника у післявоєнний період.
Ятрить душу ікона «Мати Божа Одигитрія», яка постраждала від пожежі часів війни і, ніби уособлює як трагедію того суворого часу, так і вічно живі духовні цінності, які неможливо знищити.
Завдяки клопотанню схиархієпископа Антонія (Абашидзе) та архімандрита Валерія (Устименка) гітлерівська влада в грудні 1941 р. надала дозвіл на відкриття Києво-Печерського монастиря з 32 насельниками. Щоправда, Лавру за окупаційний період декілька разів закривали. Тільки після визволення Києва восени 1943 р. вона стала постійно функціонувати. Про життя монастирської братії за окупаційних часів, як свідків і учасників нелегких воєнних подій, розповідають матеріали експозиції. Цікава доля одного з намісників Лаври архімандрита Нестора (Тугая), згодом єпископа Чернігівського і Ніжинського, який пройшов війну, брав участь у бойових діях, був нагороджений медалями «За перемогу над Німеччиною» та «За бойові заслуги».
Загалом представлено близько 100 експонатів з фондової колекції Заповідника.
Виставка «Святиня обпалена війною» відкрита для огляду щоденно з 9-30 до 18-00.
Наша адреса: м. Київ, вул. Івана Мазепи, 21, виставковий зал Успенського собору.
Телефон 044(254-54-27)