Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

10.12.2009. ЛУЦЬК. При кафедральному храмі діє гурток «Духовна поезія»

В недільній школі, що діє при Свято-Покровському храмі Луцька започатковано проведення занять гуртка «Духовна поезія». Його учасники – учні недільної школи. Ініціатори нововведення мають за мету засобами поетичного слова сприяти:
- вихованню гармонійної особистості, якій притаманна єдність доброго розуму і мудрих емоцій;
- розумінню таїнства (людської) душі;
- розвитку смаку до справжніх творів мистецтва;
- збагачення мовного словника, навичок культури спілкування.
Програма включає твори як класиків української літератури, так і сучасних поетів, зокрема, Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки, Ліни Костенко, Ганни Чубач. Поезія, пройнята ідеалами добра, правди, краси гуманізму, сприяє духовному розвитку дитини. Це той резерв сил, який в майбутньому, дорослому житті підтримуватиме в усіх вчинках в ім’я добра, істинної любові до ближнього. Життя підтверджує істину: той, кому прищепили смак до справжньої, гарної, милозвучної поезії, хто відчув її вплив на душу не стане бездушним шанувальником низькопробної поезії і літератури взагалі.
Вже перші заняття засвідчили інтерес дітей до участі в роботі гуртка. Вони ознайомились з «біографією» слова «поезія»; визначали відмінність прози і віршованої мов, переконались в значенні невербальних засобів для підсилення емоційного впливу слова на розум та серце.
Опрацюванню поезії передує евристична бесіда, тема якої визначається головною ідеєю вірша. Кожне заняття трактується як урок людяності, справедливості, добра, любові. Учні вчаться об’єктивно оцінювати свої можливості, аналізувати можливості своїх товаришів.
Цей рік – період апробації програми, методики проведення занять. Основне завдання для реалізації мети – це підтримувати стійкий інтерес гуртківців, заохочувати їх ініціативу.
Для цього максимально враховуються вікові та індивідуальні особливості кожної дитини. Найближча перспектива: участь гуртківців у святкових заходах.
В результаті творчої роботи є надія бачити дітей, у яких на устах Христова молитва, а в серці – істинна віра в Бога.
Пресс-служба єпархії