Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

10.12.2009. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Секретар єпархії взяв участь в зустрічі керівників релігійних конфесій Хмельниччини

8 грудня, відбулася робоча зустріч керівників релігійних конфесій Хмельниччини з головою Укрдержнацрелігій Ю. Решетніковим.
За благословенням митрополита Хмельницького і Старокостянтинівського Антонія, в зустрічі взяв участь секретар єпархії протоієрей Олександр Дацюк. Окрім представників Православної Церкви на зібрані були присутні керівники і представники наступних конфесій: УПЦ КП, УГКЦ, Християн віри євангельської, П’ятидесятники, АСД, а також голова і керівники відділів управління внутрішньої політики Хмельницької Облдержадміністрації, представники ЗМІ і асоціації журналістів-християн «Новомедіа».
Робоча зустріч проходила у приміщенні конференц-зали готелю «Енеїда» у м. Хмельницькому.
На початку зустрічі Юрій Решетніков звітував перед присутніми про діяльність Укрдержнацрелігій і уряду за останні роки, результатом чого явилося прийняття низки нових законів відносно релігійних організації, зокрема стосовно безкоштовної постійної оренди земельних ділянок для будівництва та обслуговування культових споруд, зміни тарифікації по оплаті за газ для опалення Церков, дозволу безкоштовно вирізати зелені насадження на будівельних майданчиках, тощо. Також у доповіді голови Укрдержнацрелігій йшлося про необхідність введення викладання предмету «Християнська етика» у НЗ України та підтримки цього непростого процесу зі сторони Держави, а також про стан процесу державної акредитації Духовних навчальних закладів.
Протоірей Олександр Дацюк в ході зустрічі підняв питання необхідності повного повернення Українській Православній Церкві колишніх споруд і земельних ділянок, що особливо стосується монастирів Хмельницької єпархії – Головчинецького жіночого і Старокостянтинівського чоловічого. Також отець Олександр запропонував, з метою запобігання морального розтління молоді, створити світсько-релігійну комісію по контролю за змістом телевізійних передач і кінофільмів, хоча б тих, які транслюються у денному ефірі.
Далі було запропоновано створення Інтернет сайту, де представники релігійних конфесій могли б безперешкодно та своєчасно знайомитися з внесеннями змін у Законодавство України стосовно прав релігійних організації. Після цього було піднято питання не лише необхідності введення у НЗ України предмету «Християнська етика», але й підготовки викладачів цієї навчальної дисципліни на базі педагогічних вузів за участю найкращих Духовних навчальних закладів країни. На закінчення виступу о. Олександр зазначив, що християнська терпимість є основою безконфліктного співіснування на території Хмельницької області багатьох релігійних конфесій.
Далі піднімалися актуальні питання щодо необхідності спрощення процесу оформлення документів на право постійного користування земельною ділянкою і дозволів на будівництво нових парафій, який було влучно названо «паперовим проходженням долини смертної темряви».
На закінчення зустрічі мав слово начальник управляння з питань внутрішньої політики Хмельницької ОДА В.Довгань, який подякував Ю.Решетнікову і усім присутнім за конструктивну та актуальну зустріч і активну роботу.
Робоча зустріч проходила у дусі терпимості і спільного бажання конструктивного вирішення наболілих проблем.
Після завершення зустрічі усі присутні привітали провідного спеціаліста управляння з питань внутрішньої політики Хмельницької ОДА М.Фурмана з 50-річчям.