Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

17.11.2009. ЛУЦЬК. Клірик єпархії прийняв участь у конференції «Недільна школа. Реалізація можливостей

14 листопада у Ковелі відбулася конференція на тему: «Недільна школа. Реалізація можливостей».
У заході, організованому ковельським міським благочинням під патронатом єпископа Никодима, взяли участь 35 вчителів недільних шкіл міста.
В якості гостя та представника Волинської єпархії, з благословення митрополита Ніфонта, було запрошено викладача Волинської духовної семінарії протоієрея Олександра Кратюка.
Захід в такому форматі проводився у місті вперше і мав на меті ближче познайомити вчителів між собою та надати їм можливість поділитися досвідом. На початку «круглого столу» його ведучий протоієрей Володимир Ровінський запропонував учасникам не тільки розповісти про особливості роботи з дітьми в тій чи іншій парафії, але й окреслити актуальні питання, котрі потребують більш детального обговорення на наступних форумах вчителів Недільних шкіл, котрі надалі планується проводити регулярно.
Необхідність такого заходу виникла давно. Ті, хто навчався у перших «післяперебудовних» приходських Недільних школах міста в кінці 80-х — початку 90-х років минулого століття, сьогодні вже мають власних дорослих дітей. За цей час у Ковелі виросли нові храми, а при них чудові Недільні школи. У нелегкому пошуку та щоденній праці православних педагогів накопичено не тільки певний досвід — народилося чимало нових підходів до виховного процесу, виникло багато запитань. Усе це було предметом обговорення «круглого столу».
Основну тему заходу було розділено на дві підтеми: «Вікові особливості учнів Недільних шкіл» та «Факультативна робота у Недільній школі».
Цікаве повідомлення Тамари Клімук про вікові особливості дошкільнят та молодших школярів — учнів Недільних шкіл, викликало обговорення ще однієї, не менш актуальної теми — занять з батьками. Протоієрей Олег Байцим розповів про досвід такої роботи при Воскресенському соборі.
Роман Марчук поділився своїм баченням особливостей занять з дітьми середнього шкільного віку. Усі, хто долучився до обговорення цієї теми, зійшлися на спільній думці, що у цьому віці важливо підготувати релігійну свідомість дітей до зустрічі «перехідного віку». Адже саме у цьому віці хлопчики та дівчатка закидають заняття у Недільній школі. Часто перестають відвідувати храм. Втрачають контакт з батьками та вчителями.
Вчителька з чималим педагогічним стажем Євгенія Степанівна Калініна захопила присутніх розповіддю про свої заняття з підлітками, юнаками та дівчатами старшого шкільного віку. Ці уроки більше схожі на невимушене спілкування добрих друзів, де невидимо, але реально присутній Сам Христос — перший Друг, живого переживання зустрічі з Котрим так потребують молоді люди.
Юлія Кочерга запропонувала нові варіанти спілкування православної молоді між собою та закликала настоятелів храмів допомогти молодим людям в організації дозвілля.
Священик Сергій Мякота розповів про заняття паламарською справою та церковним дзвонарством. І найбільш несподіваним у цій розповіді було те, що бажання паламарити виявили не тільки усі хлопчаки — учні Недільної школи при Воскресенському соборі, але й двоє дівчаток…
«Круглий стіл» з невеликою перервою на бутерброди з чаєм тривав шість годин і мав би проблеми зі своїм «закругленням», якби не гостра потреба поспішати на недільну Всеношну. Отож добрий почин ковельських церковних педагогів за «круглим столом» мав своє природне продовження у молитві за богослужінням. Адже ще одна (чи не головна) думка, котра була підтримана усіма на цьому заході — неможливість і абсурдність занять у Недільній школі без активної участі дітей та педагогів у храмовому богослужінні.
Прес-служба єпархії