Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

18.09.2009. ВІННИЦЯ. Найбільший монастир єпархії відзначив 20-річчя свого відродження

15 вересня, урочистим богослужінням у головному Свято-Троїцькому соборі Браїлівська, жіноча обитель відзначила 20-річчя свого відродження. Обитель відродилася після десятиліть руйнації і занепаду в часи безбожних гонінь радянської доби.
Божественну літургію очолив архієпископ Тульчинський і Брацлавський Іонафан. Йому співслужили архієпископи – Вінницький і Могилів-Подільський Симеон, Криворізький і Нікопольський Єфрем; єпископи – Уманський і Звенігородський Пантелеімон, Володимир-Волинський і Ковельський Никодим, Ніжинський Іриней, Шепетівський і Славутський Володимир, Івано-Франківський і Коломийський Пантелеімон. У богослужінні також брали участь все духовенство Вінницької єпархії і представники з інших єпархій України та сусідньої Молдови.
Небувала кількість паломників прибули до обителі, де змогли прикластися до частки мощей Святителя Миколая та до ікони Божої Матері «Страсної», привезенними до монастиря напередодні.
Навіть Троїцький собор, вміщаючий декілька тисяч віруючих, не зміг умістити всіх. Безперервною рікою паломники йшли до святинь і, приклавшись до них, виходили з храму. І тільки гучномовці давали змогу всім присутнім почути, що відбувається за богослужінням.
Після завершення божественної літургії відбувся хресний хід навколо обителі, який очолив архієпископ Вінницький і Могильов-Подільський Симеон. Владика привітав усіх зі святом, подякував численним гостям, а особливо настоятельниці обителі ігуменії Антонії, котра разом зі своїми 70-ма помічницями – монахинями, інокинями та послушницями, щодня докладає зусиль для відновлення і благоустрою як самої обителі, так і духовного життя у ній.
Владика Симеон зачитав вітальний лист від митрополита Одеського і Ізмаїльського Агафангела, котрий стояв біля витоків відродження Браїлівського монастиря, привітав ігуменію і насельниць зі святом.
Потім відбулось урочисте нагородження матушки Антонії і вручення подарунків для обителі. За труди на благо Церкви та з нагоди 20-річчя відродження Браїлівського монастиря ігуменія Антонія (Стеценко) була нагороджена церковним орденом святої Великомучениці Варвари. А світська влада, яку представляв заступник голови Вінницької обласної державної адміністрації Степан Нешик, подарувала для Браїлівської обителі старовинний металевий образ Божої Матері.
Прес-служба Вінницької єпархії