Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

20.08.2009. ВІННИЦЯ. Кафедральний собор обласного центру відзначив своє Престольне свято

Святкування Преображення Господнього, яке є Престольним святом кафедрального собору, цього року було особливо урочистим. Серед почесних гостей був єпископ Володимир-Волинський і Ковельський Никодим, котрий співслужив архієпископу Симеону і напередодні свята за всенічним бдінням, і на саме Преображення за божественною літургією. У богослужіннях окрім духовенства собору взяли участь настоятелі храмів обласного центру – Хрестовоздвиженського, Різдво-Богородичного, Іоанно-Богословського та Стрітенського.
Після божественної літургії відбулося традиційне освячення винограду, яблук і груш, яке звершив архієпископ Симеон. Безпосередньо перед освяченням архіпастир звернувся до парафіян і нагадав, що освячення плодів, хоча і є древньою традицією нашої Церкви, однак не відображає повноти духовного змісту свята Преображення. Тому владика у своїй проповіді зробив наголос на Євангельській історії свята та значенні Преображення, як заклику до преображення душі і життя кожного з людей.
По закінченню освячення плодів для усіх парафіян був влаштований святковий обід.
Цього ж дня урочисті богослужіння на честь свята Преображення відбулися в усіх храмах Вінницької єпархії, в деяких з яких з нагоди свята були влаштовані духовні концерти. Зокрема учні дитячої недільної школи Свато-Покровського храму м. Хмільника влаштували концерт духовних піснеспівів одразу після закінчення літургії і перед освяченням плодів. Глядачами концерту стали півтисячі людей, серед яких багато відпочиваючих з санаторіїв цього курортного міста. Після виступу дітей до віруючих зі словами привітання звернувся настоятель парафії протоієрей Володимир Леванчук.
Прес-служба Вінницької єпархії