Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

17.08.2009. БРОДИ. Відновлять синагогу, споруджену в 1742 році

Напівзруйнована кам’яна оборонна синагога у райцентрі Броди на Львівщині має шанс повернутися до первозданного вигляду. Обласна влада ініціювала консервацію та реставрацію споруди, сподіваючись на фінансову допомогу від Держави Ізраїль.
Про це повідомив голова облдержадміністрації Микола Кміть.
Як зазначив керівник області, у нього вже запланована зустріч з послом Ізраїлю в Україні, під час якої мова буде йти про збереження унікальної сакральної пам`ятки. Адже синагогу у Бродах було споруджено у 1742 році на місці дерев’яної попередниці, що згоріла. План синагоги квадратний, головний об’єм кубічний, зального типу. З заходу та півночі до головного будинку примикають одноповерхові прибудови, з південного боку подібна не збереглася. Будівлю увінчує аттик, декорований глухою аркадою. Фасад прикрашають вишукані пілястри.
Зараз від колишньої пишної синагоги залишилися лише стіни. Дах обвалився під час давньої пожежі. Для її відновлення необхідно як мінімум 2-3 мільйони гривень. Тому керівництво області апелює також до меценатів і спонсорів, насамперед, з єврейської громади України і світу, допомогти відродити древню святиню, котра одночасно є історичною та архітектурною пам`яткою.
УНІАН