Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

11.08.2009. УЖГОРОД. Розпочались вступні іспити в Ужгородській Українській Богословській Академії

7 серпня, за благословенням Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнійшого Володимира, Митрополита Київського і всієї України розпочались вступні іспити з набору абітурієнтів на навчання в 2009-2010 н.р.. Іспити розпочались після молебню в Свято-Миколаївському актовому залі Ужгородської Української Богословської Академії імені святих Кирила і Мефодія, котрий очолив ректор академії професор, протоієрей Віктор Бедь.
В роботі прийомної комісії, окрім ректора та членів фахових предметних комісій, зокрема приймають участь: духівник академії, магістр богослов’я, доцент, протоієрей Іоан Моланич, проректор з навчальної та виховної роботи (інспектор), доктор богослов’я, доцент Сергій Урста, проректор з міжнародних відносин, доктор богослов’я, професор, архімандрит Василій (Садварій), доктор богослов’я, доцент, протоієрей Микола Кабацій, доктор богослов’я, професор, ігумен Євфросин (Білаш), доктор богослов’я, в.о.доцента, протоієрей Сергій Скубченко, магістр богослов’я, старший викладач, протоієрей Іван Моланич, магістр богослов’я, старший викладач, протоієрей Євгеній Шелевій та інші.
Перед початком роботи прийомної комісії, до вступників та їх батьків, рідних, духівників з вступним словом звернувся ректор академії професор, протоієрей Віктор Бедь, який передав всім присутнім вітання і благословення Блаженнійшого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля УПЦ і ознайомив абітурієнтів з правилами прийому на навчання.
Процес вступних випробувань передбачає складання письмового іспиту з української мови (переказ на біблійну тему) та усні іспити: комплексний іспит з богослов’я (біблійна історія, церковна історія, літургіка та молотви на пам’ять); спів (прослуховування) та читання на церковнослов’янській мові для абітурієнтів, що поступають на перший курс. Випускники ж духовних училищ, що поступають на 4-й курс бакалаврату та духовних семінарій, що поступають на 5-й курс магістратури академії відповідно проходять комплексну співбесіду, а останні додатково складають перехідний тестовий іспит із філософії та богослов’я.
Прийом вступних іспитів планується проводитись у два потоки: з 7 по 12 серпня та з 20 по 25 серпня ц.р. (зважаючи на заяви абітурієнтів).
Одночасно слід зазначити, що з кожним наступним роком духовно-освітньої діяльності академії зростають кількісні і якісні показники серед бажаючих поступити на навчання до наймолодшого вищого духовного навчального і наукового закладу УПЦ. Значно розширилась географія абітурієнтів: на 1-й курс (бакалаврат) до академії подано документи від кліриків багаточисельних православних єпархій України, Росії, Білорусії та на 5-й курс (магістратура) випускниками Київської, Одеської, Харківської, Волинської, Полтавської (місіонерської) і Почаївської духовних семінарій. В числі поступаючи є і випускники духовних шкіл Руської Православної Церкви з Російської федерації та представники Православних єпархій Молдови, Угорщини, Словакії, США. Серед абітурієнтів значна кількість осіб що закінчили середні школи та духовні навчальні заклади з високими показниками у навчанні.
Особливо важливим для поступаючих є і те, що окрім вищої духовної освіти (бакалаврів богослов’я (теології) та магістрів богослов’я (теології)), всі випускники череззарахування до духовно-навчально-наукового комплексу «Ужгородська Українська Богословська Академія імені святих Кирила і Мефодія – Карпатський університет імені Августина Волошина» одночасно здобувають і вищу світську освіту (бакалаврів філософії та магістрів богослов’я, викладачів вищої школи) з отриманням відповідних дипломів церковного і державного зразків.
Наразі конкурс для зарахування на навчання до бакалаврату (1-й курс) складає 2, 5, а до магістратури (5-й курс) академії – 2,0 чоловік на місце.
Кінцеве зарахування абітурієнтів 2009-2010 навчального року по академії буде проведено за результатами комплексних співбесід, вступних іспитів та вивчення особових справ наказом ректора УУБА в період з 27 по 29 серпня.
ПРЕС-СЛУЖБА УЖГОРОДСЬКОЇ УКРАЇНСЬКОЇ БОГОСЛОВСЬКОЇ АКАДЕМІЇ