Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

01.08.2009. РІВНЕ. Голова Обласної Державної Адмністрації прокоментував запланований візит Патріарха Кирила

У телефонній розмові, яка відбулася між головою Рівненської обласної державної адміністрації Віктором Матчуком та керівником прес-служби Рівненської єпархії УПЦ КП ігуменом Никоном (Гайдаєм), було обговорено низку питань щодо підготовки та проведення запланованого візиту Патріарха РПЦ Кирила на Рівненщину.
За повідомленням прес-служби Рівненської єпархії УПЦ КП, Віктор Матчук у розмові наголосив на тому, що жителі Рівненщини повинні з розумінням та толерантністю віднестись до візиту Предстоятеля Російської Православної Церкви. На питання про відвідання Патріархом Кирилом Воскресенського собору, голова РОДА відповів, що такі відвідини не плануються, хоча дехто бажає цього.
Віктор Матчук, який уважно слідкує за висловлюваннями та заявами Патріарха Кирила, погодився, що, на жаль, запланований архипастирський візит Московського Патріарха в Україну є насичений політичними моментами, а цього треба уникати.
Обов’язок місцевої влади, – як зазначив голова РОДА, – зробити усе належне для того, щоб під час перебування Патріарха Кирила був порядок, спокій, щоб були дотримані конституційні права усіх громадян – і тих, які вітають цей візит, і тих, які є противниками цього візиту. «Ми не маємо права обмежувати чиїсь права».
«Місцева влада буде рада зустріти предстоятеля на Рівненський землі, але не допустить провокацій та непорозумінь». Оскільки Патріарх Кирил не є особою державного рангу, представники Рівненської влади не будуть супроводжувати Патріарха у його поїздках по області.
Як йдеться у повідомленні, зі свого боку, ігумен Никон роз’яснив Віктору Матчуку окремі моменти, викладені у заяві прес-служби Рівненської єпархії УПЦ КП від 30 липня щодо візиту Патріарха Кирила на Рівненщину, у якій критикувалася оцінка Рівненською обласною держадміністрацією візиту Патріарха Кирила в Україну. Заява мала за мету привернути увагу стурбованої громадськості Рівненщини щодо можливих провокацій у зв’язку з запланованим відвіданням Патріархом Кирилом Рівненського Воскресенського собору та Миколаївського монастиря в Городку.
На думку ігумена Никона, «місцева влада не повинна недооцінювати агресивне налаштування деяких псевдоцерковних сил, які підтримують Московський Патріархат, та не сприймати розпливчасті заяви Патріарха Кирила, щодо мети його візиту в Україну. Як приклад цьому – неодноразові заяви Московського Патріарха про неможливість, завчасність та небезпечність для України створення Української Помісної Православної Церкви».
Як інформують у Рівненській єпархії УПЦ КП, на закінчення розмови Віктор Матчук запевнив прес-службу єпархії, що він є переконаним послідовником створення в Україні Помісної Православної Церкви: «Ми – самостійна держава, і в нас має бути своя самостійна Православна Церква… Ми повинні усвідомлювати це».
РИСУ