Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

29.06.2009. КИЇВ. В УНІАНі пройшла конференція присвячена візиту Святішого Патриарха Московського і всієї Русі Кирила

26 червня, в УНІАН відбулася прес-конференція «Програма перебування Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила в Україні з 27 липня по 5 серпня 2009 року».
В прес-конференції прийняли участь архієпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан (Юрчик) — керуючий справами Української Православної Церкви, голова Синодальної комісії УПЦ з підготовки візиту; архімандрит Кирил (Говорун) — голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ; протоієрей Георгій Коваленко — прес-секретар Предстоятеля УПЦ, керівник прес-служби візиту. В дискусії прес-конференції прийняли участь журналісти ЗМІ, тележурналісти.
Візит Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила відбудеться з 27 липня по 5 серпня. Крім Києва Святіший Патріарх відвідає Крим, а також схід і захід України. Патріарх звершить урочисті богослужіння в трьох Лаврах України (Києво-Печерській, Святогірській і Почаївській), а також в Херсонесі на місці хрещення святого князя Володимира.
Початок візиту 27 липня Святішого Патріарха розпочнеться молебнем на Володимирській гірці о 10:00. Того ж дня о 17:00 Патріарх звершить Всенощну в Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.
28 липня, о 9:00 в день церковного вшанування святого рівноапостольного князя Володимира і державного свята — дня Хрещення Київської Русі, Патріарх Кирил відслужить Божественну Літургію на площі перед Успенським собором Лаври.
В Свято-Успенській Святогірській Лаврі Святіший Патріарх служитиме в день вшанування місцевої святині — Святогірської ікони Божої Матері — 30 липня, а в Свято-Успенській Почаївській Лаврі — в день 450-річчя принесення в Україну чудотворної Почаївської ікони Пресвятої Богородиці — 5 серпня. Богослужіння в Херсонесі відбудеться 2 серпня, в день пророка Божого Іллі.
В столиці Предсоятель Кирил відвідає Флорівський і Покровський жіночі монастирі та місце будівництва Кафедрального собору УПЦ. Він також матиме зустріч зі студентами Київських духовних шкіл та українською інтелігенцією.
На Донбасі Святійший відідає новозведений Спасо-Преображенський кафедральний собор Донецька і Свято-Василівський чоловічий монастир в с.Микільське Донецької області.
В Криму — Свято-Троїцький жіночий монастир в Симферополі, де вклониться мощам святителя Луки, лікаря, будівництво Олександро-Невського кафедрального собору Симферополя, де освятить накупольні хрести.
На заході України Патріарха прийматиме Рівненщина та Волинь. Тут Святіший Кирил відвідає Свято-Троїцький Корецький жіночий монастир, Свято-Миколаївський Городокський жіночий монастир, Свято-Успенський Святогірський Зимненський жіночий монастир, Рівне, Луцьк та Володимир-Волинський.
В ході дискусіїй керуючий справами УПЦ архієпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан відповів на запитання журналістів:
-Владико ми знаємо, що можливі провокації з боку інших конфесій, де і зараз під стінами УНІАНа зібралися люди із іншими поглядами. Шо буде зроблено по безпечному візиту Патріарха?
-Ми будемо старатися щоб подібних конфліктів не сталося і щоб візит Патріарха відбувся спокійно без інциндентів, в тому режимі, що планується. Не будемо провокувати когось якимись заявами, чи виступами. Візит Патріарха Кирила носить виключно пастирський характер, тут немає жодної політики. Святіший зустрінеться зі своєю паствою, котра чекає зустрічи з ним. І якщо виникатимуть якісь запитання, то ми будеио старатися дати на них відповіді. Можливі і такі моменти, але необхідно віднестися з повагою до Предстоятеля найбільшої в світі Православної Церкви.
- На передодні дня виборів Патриарха, конференцію котру вів Євстратій Зоря сказав, якщо виберуть Патріархом митрополита Кирила, то Киїаський Патріархат поладає виликі сподівання на віришення міжкофесійних проблем. Що відбуваєтья нині, вони перестали покладатися на Патрварха Кирила, чи він вчинив якісь кроки, що змусили Киїаський Патріархат змінити свою думку. І чи цей візит Патріарха Кирила може сприяти віришенню міжконфесійних проблем?
- Ми сподіваємося, що візит Святішого Патріарха Кирила буде спрямований на вирішення цього питання і буде знаходити щляхи до подолання розколу в Україні. Але те, що заявляюь представники Киїаського Патріархату та інші особи, в любому випадку подолання розколу неможливо відбутися із порушенням канонічних прав, канонів за якими живе Українмька Православна Церква. З приходом нової людини завжди виникають якісь сподівання, погрози ставляться, тому подолання розколу і на цьому наголошує Патріарх, повинно відбутись із Церковними канонами і другого шляху немає