Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

25.06.2009. КИЇВ. Громадська рада Міносвіти розглянула питання викладання духовно-моральних курсів у школах

У приміщенні Міносвіти відбулося чергове засідання Громадської ради при Міністерстві освіти і науки України з питань співпраці з Церквами та релігійними організаціями. На порядку денному стояли питання, пов’язані з викладанням курсів духовно-морального спрямування у загальноосвітніх навчальних закладах України. Голова Громадської ради, народний депутат Володимир Марущенко у вступній промові до учасників засідання підкреслив важливість викладання курсів духовно-морального спрямування в загальноосвітніх навчальних закладах задля плекання високих моральних якостей у підростаючого покоління. Він також зазначив, що вже багато зроблено у цій сфері, але ще більше треба буде зробити для вдосконалення та належної організації даного процесу.
Представник Міністерства науки і освіти Раїса Євтушенко навела статистичні дані про динаміку викладання таких курсів («Основи християнської етики», «Основи релігійної етики», «Основи ісламської культури Криму» та інших) у розрізі областей України. Згідно представлених даних спостерігається зріст кількості учнів, яким на добровільній факультативній основі або за вибором батьків замість загального курсу «Етики» викладається курс духовно-морального спрямування, а також збільшується кількість підготовлених викладачів з цих курсів.
Статистика свідчить, що найбільшою популярністю з боку учнів та їх батьків викладання «Основ християнської етики» користується у Львівській, Івано-Франківській, Волинській та інших західних областях України. При цьому у Луганській та Кіровоградській областях тільки розпочинають викладання цих курсів та підготовку необхідних вчителів.
У ході зустрічі члени Громадської ради проаналізували стан викладання курсів духовно-морального спрямування у 5-6 класах шкіл, розглянули відповідні навчальні програми та посібники, розроблені Міносвіти. Також було обговорена пропозиція щодо впровадження навчальних програм з викладання курсів духовно-морального спрямування у 1-4 та 7-9 класах загальноосвітніх шкіл на підставі наявного досвіду у місті Києві та інших регіонах. Члени Громадської ради дійшли висновку про необхідність додаткового вивчення цього питання та проведення відповідних консультацій.
Поряд з цим, під час дискусії була висловлена підтримка поданого групою парламентарів до Верховної Ради України законопроекту №2729 про надання релігійним організаціям права засновувати навчальні заклади державного стандарту освіти.
Учасники засідання окремо розглянули питання підготовки вчителів з курсів духовно-морального спрямування в обласних (міських) інститутах післядипломної освіти та участі в цьому процесі провідних вищих духовних навчальних закладів та закладів державного стандарту освіти, що функціонують за підтримки українських Церков. Було приділено увагу питанню про необхідність визначення статусу вчителя з курсів духовно-морального спрямування та розглянута пропозиція щодо створення у педагогічних вищих навчальних закладах магістерських програм або програм другої вищої світи для підготовки таких вчителів.
Окрім членів Громадської ради у засіданні взяли участь представники Міністерства освіти і науки України, державних та конфесійних вищих навчальних закладів та інші фахівці у галузі освіти.

www.irs.in.ua