Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

25.06.2009. КИЇВ. Голова Синодального військового відділу взяв участь в урочистостях з нагоди 15-річча спецпідрозділу «Альфа»

Виповнилося 15 років від дня заснування спецпідрозділу «Альфа» Служби безпеки України. Сьогодні українська «Альфа» – це універсально підготовлений за світовими стандартами бойовий колектив із числа відданих патріотів, професіоналів, які можуть дати гідну відповідь будь-яким серйозним викликам національній безпеці. Співробітники цього спецпідрозділу зробили вагомий внесок у становлення та зміцнення нашої держави, захист її суверенітету і територіальної цілісності, збереження миру і злагоди у суспільстві.
Вже не перший рік бійці спецпідрозділу «Альфа» плідно співпрацюють з Синодальним відділом Української Православної Церкви по взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями України, оскільки поняття духовності, честі, єдності, бойового братерства мають особливу цінність для цього елітного підрозділу СБУ. Духовна підтримка потрібна, ще й тому, що операції «Альфи» супроводжуються підвищеним ризиком та відповідальністю, жорсткі вимоги до мобільності підрозділу передбачають постійне перебування особового складу в режимі бойового чергування.
Цього дня зранку, на запрошення голови Синодального військового відділу архієпископа Львівського і Галицького Августина, офіцери «Альфи» відвідали Києво-Печерську Лавру, де була відправлена панахида за воїнами, загиблими під час виконання бойових завдань. Богослужіння звершив співробітник Синодального військового відділу УПЦ священик Віктор Яценко.
Далі співробітники Синодального військового відділу на чолі з головою були запрошені на урочистості з нагоди дня заснування спецпідрозділу «Альфа» Служби безпеки України. Всім присутнім на заході голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко розповів про щоденну роботу «Альфи», яка дозволяє в одних випадках припинити, в інших попередити особливо небезпечні злочини, захопити їх організаторів та виконавців, вилучити у зловмисників вогнепальну зброю, вибухівку і боєприпаси, наркотичні речовини та кошти, отримані у злочинний спосіб, а також забезпечити безпеку учасників кримінального судочинства та працівників правоохоронних органів. На урочистому заході багатьох співробітників було заохочено відомчими нагородами, черговим званням і відзнаками. Владика Августин в свою чергу подарував голові Асоціації ветеранів спецпідрозділів «Альфа» Сергію Скорохватову ікону преподобного Сергія Радонезького. Також архієпископ Августин привітав засновника підрозділу «Альфа» Героя Радянського союзу, генерал-майора у відставці Геннадія Миколайовича Зайцева.
Під час спілкування священнослужителів із діючими офіцерами цього елітного спецпідрозділу було зазначено, що сьогодні відбір до «Альфи» жорсткий – необхідно мати вищу освіту та бути майстром або кандидатом у майстри спорту з контактних видів єдиноборств або кульової стрільби, пройти складні фізичні й психологічні тести. З десяти кандидатів до підрозділу зараховують одного-двох. Ретельно вивчається мотивація служби у бойовому підрозділі – адже неможливо уявити бійця «Альфи», котрий ставить у залежність виконання службового обов’язку від розмірів заробітної платні або обмірковує, чи варто ризикувати власним життям заради спасіння заручника.

Синодальний військовий відділ УПЦ