Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

29.05.2009. КИЇВ Завершується підготовка нової редакції Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації»

Засідання робочої групи при Державному комітеті України у справах національностей і релігій з розробки нової редакції Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» відбулось 26 травня. Чергова зустріч фахівців, експертів та представників конфесій мала на меті максимально вдосконалити текст законопроекту для подальшого спрямування на погодження до міністерств та відомств України.
Як повідомили РІСУ в Інституті релігійної свободи, учасники засідання висловили багато пропозицій щодо змін та доповнень до тексту документу з метою вдосконалення нинішніх підходів у законодавчому регулюванні діяльності релігійних організацій. Від Міністерства оборони України до проекту були подані поправки щодо задоволення релігійних потреб військовослужбовців.
Під час дискусії обговорювались різні підходи до процедури реєстрації релігійних організацій з метою пошуку механізмів, найбільш прийнятних і простих у застосуванні віруючими на практиці. Члени робочої групи розглянули питання організаційно-правових форм, в яких можуть створюватись релігійні організації, порядок заснування місцевих та всеукраїнських релігійних об’єднань, представництв закордонних релігійних об’єднань та центрів. Окрему увагу приділили порядку впровадження в дію нової редакції Закону, після його ухвалення та набуття чинності.
«Релігійні організації, зареєстровані на момент набрання чинності цього Закону, можуть продовжувати свою діяльність на підставі раніше зареєстрованих статутів без перереєстрації та із збереженням їхнього найменування», — зазначено у перехідних положеннях проекту нової редакції Закону. Коментуючи для ІРС творчий процес робочої групи, голова Держкомнацрелігій Юрій Решетніков наголосив: «Нашою метою є розробка такого законопроекту, який би не тільки відповідав сучасним реаліям релігійного життя та високим демократичним стандартам, але й був зручним у застосуванні та зрозумілим для самих віруючих».
Продовжуючи цю думку, він також додав: «З цією метою Держкомнацрелігій запросив до процесу розробки цього документу та очікує відповідних пропозицій саме з боку представників конфесій — членів Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, активна участь яких у цьому процесі дозволить шукати консенсус вже на етапі розробки нової редакції цього важливого для них Закону».
РІСУ