Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

СОЦИАЛЬНОЕ СЛУЖЕНИЕ

12.03.2009. ПОЛТАВА. Єпархія запрошує дітей на відпочинок до православного табору
За благословенням архієпископа Полтавського і Миргородського Филипа влітку 2009 року в Полтавській єпархії працюватиме православний дитячий табір відпочинку «Орлятко», що розташований у м. Карлівка Полтавської області. І зміна – з 14 по 27 червня;
ІІ зміна – з 29 червня по 12 липня;
IІІ зміна – з 14 по 27 липня;
ІV зміна – з 29липня по 12 серпня;
V зміна – з 14 по 27 серпня.
Запрошуються діти віком від 7 до 16 років із віруючих православних сімей.
Харчування – чотири рази в день: свіжі овочі і фрукти, молочні, м’ясні і рибні блюда у відповідності із встановленими постами. Кваліфікований персонал, вихователі – професійні педагоги, вожаті – студенти Місіонерської духовної семінарії (м. Комсомольськ). У таборі постійно перебуває священик.
У таборі, крім активного відпочинку на свіжому повітрі та купання в річці, діти зможуть вивчати основи православної віри, історію Церкви та національної культури, побувати на богослужінні.
Для придбання путівки батькам необхідно подати до Полтавського єпархіального управління заяву (стандартний бланк) з рекомендацією парафіяльного священика, копію свідоцтва про народження дитини.
Перед початком табірної зміни діти повинні пройти медобстеження.

12.03.2009. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. У Центрі реабілітації безпритульних відкрито нове відділення
За благословенням митрополита Хмельницького і Старокостянтинівського Антонія секретар Хмельницької єпархії протоієрей Олександр Дацюк та клірик Хмельницької єпархії протоієрей Сергій Причишин освятили відділення наркологічного спрямування Хмельницького центру реабілітації безпритульних громадян «Промінь надії». З нагоди відкриття відділення владика Антоній передав у подарунок реабілітаційному центру ікону Божої Матері «Невипивана Чаша», висловивши надію на те, що молитви до Божої Матері полегшать важку працю працівникам та прискорять одужання пацієнтів, зроблять більш результативними зусилля небайдужих до чужої біди людей.
Після освячення приміщення відбувся мітинг-реквієм, на якому були присутні міський голова Сергій Мельник, керівники соціальних служб міста, керівництво та лікарі реабілітаційного центру, численні гості, представники ЗМІ.

16.03.2009. ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ. Єпископ Никодим відвідав ув’язнених
На другому тижні Святої Чотиридесятниці єпископ Володимир-Волинський і Ковельський Никодим відвідав ув’язнених у Маневицькій виправній колонії. Владика поспілкувався з багатьма в’язнями, звернувся з пастирським повчанням та благословив бажаючих іконками.

20.03.2009. КИЇВ. Міністр оборони затвердив Положення про Раду у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони України
Глава оборонного відомства Юрій Єхануров підписав наказ «Про затвердження Положення про Раду у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони України». Як повідомила прес-служба Міністерства оборони України, зазначене положення затверджено з метою налагодження тісної співпраці Міністерства оборони України з українськими Церквами та релігійними організаціями для задоволення релігійних потреб військовослужбовців, духовного, морально-естетичного, військово-патріотичного виховання особового складу Збройних сил України. Рада у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони України є представницьким міжконфесійним консультативно-дорадчим органом, що діє на громадських засадах при Міністерстві оборони України.
Серед основних завдань, які покладаються на Раду, – обговорення актуальних питань забезпечення релігійних потреб військовослужбовців ЗС України та підготовка взаємоузгоджених пропозицій керівництву Міністерства оборони України, участь в обговоренні проектів законів України і нормативно-правових актів з питань діяльності священнослужителів серед військовослужбовців, сприяння межконфесійній співпраці та злагоді у військовому середовищі, недопущення прозелітизму та міжконфесійних протиріч, об’єднання зусиль релігійних організацій у сфері духовного та патріотичного виховання захисників батьківщини тощо. Кількість членів Ради не може перевищувати кількості релігійних організацій, які є членами Всеукраїнської ради церков та релігійних організацій. Кожне релігійне об’єднання представляється в Раді двома особами – відповідальним Церкви та його заступником. Раду очолює голова Ради, який обирається членами Ради терміном на один рік. Головування в раді – почергове. Основною формою роботи Ради є її засідання та засідання утворених Радою робочих і експертних груп, які проводяться за потреби, але не рідше одного разу на квартал. Рада приймає рішення, які мають рекомендаційний характер. Рішення Ради подаються на розгляд міністру оборони України встановленим порядком для врахування в роботі. У своїй діяльності Рада співпрацює з і структурним підрозділом центрального апарату Міністерства оборони України, на який покладено функцію співробітництва з релігійними організаціями.

25.03.2009. СИМФЕРОПОЛЬ. Подписано соглашение о сотрудничестве Севастопольского военно-морского института им. П.С. Нахимова и Крымской епархии
Митрополит Симферопольский и Крымский Лазарь и начальник Севастопольского военно-морского ордена Красного Знамени института им. П.С.Нахимова контр-адмирал Сергей Тараненко подписали «Соглашение о сотрудничестве». Главной целью подписания соглашения является возрождение в Военно-Морских силах Украины духовных традиций служения Отечеству.
Подписание документа проходило в епархиальном управлении в присутствии руководителя епархиального отдела по взаимодействию с Вооруженными силами священника Димитрия Кроткова и благочинного Севастопольского округа протоиерея Сергия Халюты. На встрече были намечены дальнейшие мероприятия совместного сотрудничества. В Военном институте регулярно с курсантами и преподавателями проводятся беседы, организовываются просмотры духовно-патриотических фильмов, поездки по святым местам Крыма, священники участвуют в праздничных мероприятиях.

27.03.2009. НІЖИН. Владика Іриней зустрівся з керівництвом департаменту з питань виконання покарань
Керуючий Ніжинською єпархією УПЦ єпископ Ніжинський і Прилуцький Іриней зустрівся з керівництвом Державного департаменту України з питань виконання покарань у Чернігівській області. Владика мав конструктивну розмову з головою департаменту Василем Кощинцем та його заступником Наталією Калашник. Були розглянуті питання більш тісної співпраці духовенства єпархії зі структурними підрозділами пенітенціарної системи на території Чернігівської області.
Прес-служба Ніжинської єпархії

30.03.2009. ХАРКІВ. Спільне звернення Харківської єпархії та ГУ МНС України в області до населення
«Шановні добродії!
Сьогодні Церква проводить велику роботу з виховання у населення високих моральних якостей, законослухняності і поваги до державних інституцій.
Любов до Всевишнього, відповідальність перед Богом не повинні залишати нас байдужими і безпечними до свого життя на землі. Наші діди, батьки уповали на поміч і милосердя Боже в ті часи, коли стихія виходила з-під людського контролю, вони зверталися до великої Заступниці роду християнського Пресвятої Богородиці і Приснодіви Марії, молилися перед її явленим образом «Неопалима Купина», призивали на допомогу святого чудотворця Миколая. І Господь за їхніми молитвами зупиняв стихійні лиха.
Ще з давніх-давен людина підкоряла природні стихії для покращення умов свого земного життя. Вогонь, вода, сонце, вітер…, а згодом електричний струм, пара, тепло, машини та механізми, стали дружніми супутниками її життя. Вона використовувала вогонь як в храмі при задоволенні своїх релігійних потреб, так і в своєму побуті. Але вогонь – це не тільки тепло, світло та інші блага, священні дари, але й руйнування, загибель і згарища.
Стихія ніколи не зважає ні на сезон, ні на об’єктивні обставини. Вона знає лише одне: завжди можна завітати туди, де господарює халатність, безвідповідальність, байдужість. Багаторічний аналіз дає підставу стверджувати, що суб’єктивний, так званий людський, фактор – головна причина мало не кожного лиха. Найбільшу небезпеку створюють самі люди, стихійність їх поведінки. Про небезпеку стихій знають нібито всі, проте всю серйозність «прописних істин» усвідомлюють, коли вже, на жаль, буває пізно. Тому й ставлення до закликів рятувальників бути обережними при використанні природних сил часто-густо зневажливе. Помилкова впевненість в особистій безпеці присипляє пильність, призводить до ігнорування елементарних правил безпеки життєдіяльності. При такому ставленні до лиха недалеко. Стихія безжалісна, вона знищує все на своєму шляху: нехай то буде будинок, споруда, пам’ятка архітектури, храм, що має велику історичну та духовну цінність. Але, напевно, не можна знайти кари страшнішої, ніж смерть людини, особливо дитини. І хоч як потім не розтинатимуть груди муки совісті, як гірко не оплакувати свою кровиночку, не повернути найцінніше, для чого варто жити. Нерідко жертвами стають люди похилого віку, самотні громадяни, інваліди. За умов нашого нелегкого життя вони залишаються найбільш незахищеними.
У 2008 році на Харківщині сталося 26 надзвичайних ситуацій, пов’язаних як з природними явищами, так і з суспільно-економічними факторами, на яких загинуло 22 людини, заподіяно шкоду здоров’ю 6-ти особам. На водоймищах Харківщини загинуло 127 чоловік, з них 3 дитини. 176 чоловік смертельно отруїлися неякісними продуктами харчування, зокрема грибами та алкоголем, або загинули від інфекційних хвороб. Але найбільше вражають цифри загиблих під час пожеж. За цей період в Харкові та області сталося 2926 пожеж, на яких знайшли свою смерть 210 чоловік, у тому числі 4 дітей, травми та опіки різного ступеня тяжкості одержали 88 дорослих та 7 дітей.
Тому проблема гарантування безпеки завжди актуальна. Берегти не тільки своє життя, а й життя оточуючих, навколишнє середовище, народне добро від смертельних пазурів стихії – обов’язок кожного громадянина, такий же святий, як перед рідною матір’ю і дітьми, так перед Богом і Вітчизною. Чинити наругу над плодами безперервної праці багатьох поколінь – є великий гріх перед Богом. Тому кожен повинен зробити все можливе, аби ненажерливий вогонь або інша стихія не перетворили за лічені хвилини ці надбання на руїни.
Звертаємося до всіх громадян Харківщини: будьте уважні, вкрай обережні при використанні сил природи! Пам’ятайте: збереження національного багатства держави, безпечного для життя і здоров’я довкілля залежить від кожного з Вас. Свято бережіть найвищу цінність, даровану Богом – людське життя!
Митрополит Харківський та Богодухівський Никодим
Начальник ГУ МНС України в Харківській області П.В. Одарю»
Прес-служба Харківської єпархії

01.04.2009. КИЕВСКАЯ ОБЛАСТЬ. Акция «Пасхальный месячник» призвана помочь инвалидам, детям-сиротам и обездоленным
Накануне пасхальных праздников в помещении Киевской областной государственной администрации состоялось совещание областного Фонда милосердия и здоровья под руководством заместителя председателя Киевской областной государственной администрации Валерия Кондрука, во время которого обсуждалось проведение Пасхального месячника милосердия. От Украинской Православной Церкви участие в совещании принял руководитель Сектора духовно-просветительских проектов УПЦ архимандрит Феодосий (Снигирев).
Открыл заседание заместитель председателя облгосадминистрации Валерий Кондрук. Во вступительном слове он поблагодарил представителей бизнеса, председателей благотворительных фондов и всех меценатов за проводимую деятельность. Валерий Кондрук выразил надежду, что в этом году государство будет более активно принимать участие в делах милосердия.
Глава правления областного Фонда милосердия и здоровья Галина Екименкова, отметила, что главной целью проведения Пасхального месячника является привлечение внимания населения к нуждам инвалидов, детей-сирот, обездоленных. И сегодня, в условиях кризиса, этим людям можно помочь не митингами и забастовками, а конкретной работой на всех уровнях.
Архимандрит Феодосий (Снигирев) рассказал о всеукраинских благотворительных духовно-просветительских и социальных мероприятиях Украинской Православной Церкви, проходивших в 2008 году, и новых проектах, начатых уже в этом году. Отец Феодосий обратил внимание присутствующих на то, что благотворительная деятельность Церкви в Киевском регионе могла бы быть еще более широкой, ведь очень много столичных и областных приходов УПЦ готовы активно заниматься благотворительной деятельностью. Но, к величайшему сожалению, на это часто не хватает средств, поскольку почти все православные приходы занимаются восстановлением или возведением разрушенных безбожной властью храмов. Кроме того, нередко отсутствует понимание со стороны властей в осуществлении благотворительных проектов, начатых той или иной православной общиной, не всегда хватает совершенных законодательных механизмов. В завершении он призвал всех присутствующих на совещании представителей благотворительных организаций к активному сотрудничеству с Церковью на всех уровнях: синодальном, епархиальном и местном.
Священник Роман Симонович

05.04.2009. КИЕВ. Стартует благотворительная акция «Поможем детскому дому»
По благословению Предстоятеля Украинской Православной Церкви Блаженнейшего Митрополита Киевского и всея Украины Владимира, в канун пасхальных праздников стартует акция милосердия «Поможем детскому дому». Ее организаторами акции совместно выступили Сектор духовно-просветительских проектов Украинской Православной Церкви и Западный благочинный округ г. Киева. Цель акции – материальная и духовная помощь одному из детских домов украинской глубинки.
«Сегодня по всей Украине функционирует сеть из 186 школ-интернатов, где учатся и воспитываются дети-сироты и дети, лишенные родительской опеки, – рассказывает руководитель Сектора духовно-просветительских проектов УПЦ архимандрит Феодосий (Снигирев). – Есть среди этих интернатов такие, куда изредка заглядывают меценаты. Это в основном городские детские дома, куда состоятельному человеку или представителям какой-либо общественной организации легко добраться, чтобы привезти гостинцы к празднику, оказать иную помощь. А есть такие интернаты, куда «не ступала нога» благотворителя. Эти школы находятся далеко в наших селах и особенно нуждаются в помощи и поддержке. Конечно, хочется помочь всем, а это в полной мере неосуществимо. Но то, что мы с вами пока не можем помочь каждому детскому дому, не повод оставить без помощи хотя бы кого-то. Поэтому Блаженнейший Митрополит Владимир в эти предпасхальные дни благословил провести акцию милосердия среди киевлян – сбор пожертвований для помощи одному конкретному нуждающемуся детскому дому из глубинки – на хуторе Корчунок Хмельницкой области. Свою лепту в это благое дело можно внести, посетив любой из приходских храмов г. Киева в воскресенье, 5 апреля. После Литургии настоятели объявят о сборе пожертвований».
«Благотворительная акция не закончится тем, что мы передадим собранные деньги и продукты в интернат, – рассказывает благочинный Западного округа столицы архимандрит Иона (Радзивил). – Уже есть согласие администрации детского дома устроить молитвенную комнату, а со временем построить небольшой храм на территории учреждения, чтобы детки могли в полной мере жить духовной жизнью. Будем просить митрополита Хмельницкого и Староконстантиновского Антония благословить и взять под свою опеку это начинание, назначить туда священника. Кроме того, мы планируем проводить к православным праздникам благотворительные утренники. Приглашать для выступления, например, воскресную школу Киевского Свято-Троицкого Ионинского монастыря, как это было на Рождество 2008 года. Неоценимую помощь нам в этом оказывают члены правления нашего благотворительного фонда «Молитва за ближнего». Силами этого фонда в интернате оборудованы компьютерный класс, швейная и столярная мастерские».
Акция милосердия «Поможем детскому дому» продлится до праздника Пасхи и завершится в светлые пасхальные дни итоговым мероприятием в детском доме хутора Корчунок Хмельницкой области. Как принять участие в акции и оказать посильную финансовую помощь детям-сиротам можно узнать по телефонам в Киеве 599-55-30 (Сектор духовно-просветительских проектов УПЦ) и 222-62-01 (Западный благочинный округ г. Киева).
Пресс-служба Сектора духовно-просветительских проектов УПЦ

05.04.2009. СИМФЕРОПОЛЬ. Объявлен конкурс «История нашей любви — история нашей семьи»
По благословению митрополита Симферопольского и Крымского Лазаря Симферопольская и Крымская епархия УПЦ и редакция газеты «Крымская правда» объявляют конкурс семейных историй «История нашей любви — история нашей семьи».
Конкурс проводится в рамках проекта, предложенного Симферопольской и Крымской епархией на конференции «Родители за духовно-нравственное воспитание детей на основе духовных традиций украинского народа» — широкомасштабного проведения на полуострове Дня семьи, любви и верности 8 июля 2009 года, в день памяти святых Петра и Февронии — покровителей семьи.
Цели конкурса:
– духовно-нравственное воспитание молодежи, повышение ее социальной активности и гражданской ответственности;
– стимулирование молодых людей к созданию крепкой семьи и узнаванию своей семейной истории;
– укрепление духовной связи между людьми разных поколений.
Для подведения итогов конкурса создано жюри, в состав которого вошли организаторы проекта, священнослужители, журналисты, писатели, общественные деятели.
Семейные истории объемом до 3-х страниц (1 страница — 1680-2000 знаков с учетом пробелов) до 20 июня 2009 года направляются в епархиальное управление по адресу: 95011, г. Симферополь, ул. Героев Аджимушкая, 9/11, Симферопольская и Крымская епархия.
Тел.: +380 (652) 71-15-26;
Факс: +380 (652) 25-14-70;
E-mail: cr_eparx@sf.ukrtel.net
Лучшие работы будут опубликованы на страницах газеты «Крымская правда» и отмечены ценными призами.
Победители конкурса и лучшие участники будут приглашены на церемонию награждения, которая состоится 8 июля 2009 года.

05.04.2009. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Митрополит Антоній виступив зі зверненням, спрямованим на охорону праці
Звернення митрополита Хмельницького і Старокостянтинівського Антонія, керуючого Хмельницької єпархії УПЦ, до керівників та працівників підприємств, установ і організацій щодо виконання правил та вимог по охороні праці
Браття і сестри!
Праця є невід’ємним елементом людського життя. Вже з перших розділів Святого Письма саме труд виступає як творче розкриття людини, якій у силу богоподобія дано бути співтворцем і співробітником Господа…
Природна потреба працювати закладена у людину від Самого Бога, адже з перших розділів Книга Буття нам говорить, що, створивши райський сад, Господь поселяє у ньому людину, «…щоб порала і доглядала його…» (Бут. 2, 15). Новий Завіт також говорить про гріховність закопування талантів у землю: раб образив Господаря, закопавши свій талант, подібно до нього і сьогодні зневажають Бога ті, хто проводить життя у розвагах, ні до чого не докладаючи рук своїх, закопуючи у землю таланти.
Пам’ятаймо: сумлінному і працелюбному робітникові завжди є шана, він ніколи не залишиться без шматка хліба, маючи добру роботу. Постійні ж скарги на тяжкі часи і відсутність «гідної» роботи ніколи не приносили шани для гордих і самовпевнених ледарів, які причини своїх негараздів завжди шукають у зовнішніх факторах, залишаючи без уваги справжнє їх джерело – своє серце.
Сьогодні Православна Церква проводить велику роботу з виховання у населення високих моральних цінностей, законослухняності і поваги до державних інституцій.
Любов до Всевишнього, відповідальність перед Богом не повинні залишати нас байдужими і безпечними до свого життя і здоров’я, а також до життя і здоров’я наших ближніх.
На жаль, ми нерідко стаємо свідками неправильного ставлення до праці, коли людина піддається спокусі поставити здобуття матеріальних благ на місце основної мети життя і заробляє гроші, нехтуючи правилами безпеки, не дбаючи про людей і не створюючи їм належних умов для праці і відпочинку, – це віддаляло людей від Бога в історії, це віддаляє нас від Творця і сьогодні, а біда, яку, як правило, ніхто не чекає, завжди йде туди, де господарюють халатність, безвідповідальність, байдужість…
Сьогодні, як відомо, нашу країну охопила економічна криза, і багато людей, працюючи з порушенням правил техніки безпеки, нарікають на зовнішні фактори, а саме на те, що криза не дозволяє забезпечити гідний рівень захисту життя і здоров’я людей на виробництві …
Розглядаючи суть проблеми, слід зазначити, що «криза» – слово грецьке, яке означає «суд». Одразу усе стає зрозумілим! У Святому Письмі слово «суд» використовується багато разів, наприклад, апостол Петро пише: « …час початися суду з дому Божого…» (1 Петр., 4, 17), а Премудрий Соломон попереджує: «Від Господа прийде суд кожному…» (Притч. 29, 26). Заміняймо слово «суд» на слово «криза»… Що ж виходить?! – «… час початися кризі з дому Божого…», «Від Господа прийде криза кожному…» Виявляється, від Господа йде – суд за гріх, який і є справжньою причиною сьогоднішньої кризи. Не завжди ж безкарно людина може порушувати закони, у тому рахунку і щодо охорони праці та збереження здоров’я своїх ближніх, чаша терпіння Божого у свій час неодмінно переповнюється і … починається суд, сучасною мовою – «криза».
Коли наші предки переживали важкі часи: голод, повінь, війну, вони говорили – «суд Божий, бо ми згрішили…» – усе було зрозумілим – є причина, отже, не нарікаймо і на наслідки! «Сьогодні, – за словом Святителя Миколая Сербського, – фінансово-економічну скруту (йшлося про кризу 1929 року, але які ці слова актуальні сьогодні!) ми називаємо «кризою», щоб примножилася біда від нерозуміння! Бо поки вживалося слово «суд», було зрозуміло і причину, яка привела до біди, був відомий і Суддя, Який попустив біду, і мета, заради якої біда була попущена. Після підміни слова «суд» словом «криза», незрозумілим для більшості, ніхто не може пояснити ні для чого, ні від чого, ні чому усе сталося… Питаєте від чого суд? Причина одна – боговідступництво. Господь попустив кризу, бо людина забула Бога, з метою витверезити людей, щоб вони схаменулися і повернулися до Нього обличчям».
Зважаючи на вище викладене, звертаюся до усіх роботодавців Хмельниччини: пам’ятайте, чинити наругу над плодами безперервної праці багатьох поколінь, зневажаючи людським життям і здоров’ям, – є великий гріх перед Богом! Тому кожен повинен зробити усе можливе, аби стихія, нещасний випадок, раптове каліцтво або смерть людини не перетворили за лічені хвилини ці надбання на руїни.
Шановні подоляни! Будьте уважними та вкрай обережними при виконанні різних робіт, а особливо таких, що пов’язані з підвищеною небезпекою!
Пам’ятайте: збереження національного багатства держави, життя і здоров’я людей залежить від кожного з Вас. Свято бережіть найвищу цінність, даровану Богом, – людське життя!
Поспішаю нагадати усім: сумлінна праця і виконання закону привносять у душу мир, світло і радість, а також дають право насолоджуватися законним відпочинком, у той час, як від гріховних вчинків душа тьмянішає, робиться темною і нездатною до добра.
Щиро молюся за усіх трударів нашого Подільського краю та закликаю на усіх Боже благословення!”