Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

НАРУШЕНИЕ ПРАВ ВЕРУЮЩИХ

19.03.2009. КИЇВ. Парламент відхилив законопроект щодо права віруючих здійснювати підприємницьку діяльність без ідентифікаційного номера
17 березня 2009 року Верховна Рада України відхилила законопроект про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» щодо права здійснювати підприємницьку діяльність без ідентифікаційного номера (реєстр. № 2715, автор – народний депутат В. Колісниченко). Як повідомили в Інституті релігійної свободи, законопроект підтримали лише 170 депутатів замість необхідних 226 голосів для ухвалення проекту за основу у першому читанні. Спроба направити вказаний законопроект на повторне перше читання також не увінчалася успіхом. На підтримку цієї пропозиції проголосувало лише 197 парламентарів. Даний законопроект мав на меті законодавчо забезпечити права на зайняття підприємницькою діяльністю фізичних осіб, які через свої релігійні або інші переконання відмовилися від прийняття ідентифікаційного номера та офіційно повідомили про це відповідні державні органи і мають відмітку у паспорті. Насамперед проект пропонував дозволити цим особам вказувати під час подання документів про заснування юридичної особи або призначення її керівником відомості про номер та серію паспорта замість відомостей про ідентифікаційний номер. На думку переважної більшості депутатів Верховної Ради України зазначений законопроект є досить проблематичним й таким, що може створити проблеми в податковій системі країни, що неприпустимо у період економічної кризи.
www.irs.in.ua

20.03.2009. КРЕМЕНЧУК. Із Свято-Успенського кафедрального собору викрадені цінні ікони
В Успенському соборі Кременчука зникло п’ять ікон. За словами в.о. начальника міської міліції Віталія Шияна, невідомий або невідомі злочинці розбили вікно у церкві, влізли у храм і викрали ікони. «Зараз відомо, що у храмі до ночі працювали майстри, які розписували іконостас. Покидаючи церкву, вони віддали ключ від храму охоронцеві, який сидить в іншому приміщенні. Він не бачив, хто і як пограбував церкву. Зараз художників допитують», – сказав Шиян. За його словами, вікно, яке було розбите, знаходиться на «пристойній» висоті. «Влізти одному туди неможливо. Потрібна або драбина, або одна людина високого зросту підсаджувала іншу. Той, хто просовував руку через вікно, повинен мати маленьку долоню, оскільки велика долоня там не пролізе», – розповів в.о. начальника міської міліції. Він також зазначив, що деякі з вкрадених ікон, за словами служителів церкви, датуються 17-м століттям, проте так це чи ні – визначити неможливо. «У церкві немає реєстру з чітко вказаною датою написання ікон і їхньої вартості. Тому точно про це сказати не можемо, але служителі церкви саме таку дату називають», – сказав Шиян. Начальник УМВС у Полтавській області Михайло Цимбалюк, який прибув до Кременчука, заявив, що, за словами духовенства, вкрадені ікони мали велику церковну і духовну цінність. «Служителі церкви кажуть, що за одну з ікон їм пропонували 10 тисяч доларів. Дехто цікавився й іншими іконами. Тепер всю інформацію перевіряємо. Не виключено, що до крадіжки причетні й ті, хто займався реставрацією у церкві. За даним фактом створено спецгрупу на чолі з першим заступником начальника облуправління міліції, полковником Шилом», – сказав Цимбалюк, запевнивши, що злодії будуть покарані.
ua.for-ua.com

20.03.2009. КИЕВ. Депутат от БЮТ внес законопроект о запрете русского языка в стране
18 марта Верховная Рада Украины зарегистрировала законопроект, который предусматривает переход печатных и электронных СМИ на украинский язык в связи с тем, что единственным государственным языком в Украине является украинский. Исключение предполагается сделать лишь для тех СМИ, которые обслуживают потребности национальных меньшинств. Согласно законопроекту, реагировать на нарушения языкового законодательства должно управление по вопросам языковой политики, которое предлагается создать при Кабинете министров. Как пишет 19 марта «Коммерсантъ» (Украина), автор законопроекта №4222 «О государственном языке и языках национальных меньшинств» депутат от БЮТ Юрий Гнаткевич заявил, что до сих пор нет отдельного закона, регламентирующего языковые отношения. Он также указал, что языковое законодательство состоит из Конституции (ст. 10), закона «О языках в Украинской ССР», принятого 28 октября 1989 года, а также решения Конституционного суда об официальном толковании ст. 10 Конституции Украины. По мнению автора, документ должен приспособить закон 1989 года к новому статусу Украины как независимого унитарного государства. Юрий Гнаткевич сообщил, что документ «предусматривает рычаги» для того, чтобы граждане говорили на украинском языке. «Например, в отношении офицеров, которые во время исполнения служебных обязанностей игнорируют государственный язык, командование обязано применять дисциплинарные меры. А при Кабинете министров необходимо создать управление по вопросам языковой политики», – заявил он. По его словам, это ведомство должно обобщить опыт в сфере языкового законодательства, а также реагировать на различные нарушения закона о языке. «Мы должны заставить украинцев уважать родной язык и говорить на нем. И огромную воспитательную роль в этом играют средства массовой информации. Между тем 90% СМИ издаются на русском языке», – заявил Гнаткевич. 28 октября 1989 года Верховный совет УССР принял закон «О языках в Украинской ССР». После этого народными депутатами неоднократно предпринимались попытки внести в него различные изменения или проголосовать за альтернативные законопроекты. Всего с 1991 года до настоящего времени в Верховной раде побывало 212 проектов законов и постановлений, связанных с вопросами использования государственного языка и языков национальных меньшинств.
ИА Regnum

24.03.2009. ПОЛТАВА. СБУ порушила справу за фактом поширення в Полтаві літератури, яка розпалює національну і релігійну ворожнечу
Управління Служби безпеки України в Полтавській області порушило кримінальну справу за фактом поширення літератури релігійного напряму іслам, яка розпалює національну і релігійну ворожнечу між віруючими в Полтаві. Про це журналістів повідомив заступник начальника УСБУ в Полтавської області Сергій Левченко, За його словами, співробітники СБУ виявили трьох представників ісламу, які закликали до масових безладів в Полтаві і антиконституційних дій. Зокрема, вони поширювали літературу, що розпалює національну і релігійну ворожнечу, а також підбурює до агресії стосовно віруючих інших релігій. «Ми зробили експертну оцінку цієї літератури, за результатами якої порушили кримінальну справу», — відзначив С. Левченко. За даними СБУ, у зв’язку з порушенням кримінальної справи трьом особам заборонили перебування на території України і вирішили їх депортувати.
www.ukranews.com