Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

26.03.2009. КИЇВ. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир благословив організаторів музейного проекту на проведення серії виставок

У Митрополичій резиденції (корпус №70 Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври) Предстоятель Української Православної Церкви зустрівся з організаторами та участниками музейного проекту.
У зустрічі також прийняли участь: секретар Предстоятеля УПЦ єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр, прес-секретар Предстоятеля УПЦ протоієрей Георгій Коваленко, голова Синодального відділу «Церква і культура» ігуменя Серафим (Шевчик), куратор проекту Дебора Тейлор, президент Фонду міжнародних мистецтв та освіти (США) Грегорі Гурофф, засновник Музею російських ікон (м. Клінтон, штат Массачусетс) Гордон Ленктон, виконавчий директор Музею Біблійного мистецтва (м. Нью-Йорк, штат Нью-Йорк) Ена Хеллер, засновник Музею національного культурного надбання “ПлаТар” Микола Платонов, директор Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Сергій Кролевець та інші.
Гостей, у стінах Києво-Печерської Лаври, вступним словом привітав Предстоятель Української Православної Церкви.
«Я радий вітати вас із прибуттям до Лаври, яка є святинею не тільки нашого народу, але й святинею всесвітнього значення, куди тянуться люди із різних країн світу. Особливо ви приділяєте увагу православним іконам, які є, по вислову великих митців, вікном у вічність. Бажаю вам від Бога благословення і успіхів у справі, яку ви звершуєте», — сказав Архіпастир.
Після цього від імені організаторів Сергій Кролевець ознайомив Первосвятителя із метою, керівництвом та участниками даного проекту.
Окрім цього Грегорі Гурофф звернувся до Владики Митрополита за благословенням на початок діяльності і висловив сподівання, що у майбутньому це благословення буде матеріалізоване у листі, який буде включено до каталогу експозиції. Ще пан Гурофф повідомив, що після складення повної програми фундації, він планує повернутися до Києва, де у стінах Лаври разом із Сергієм Кролевцем та Миколою Платоновим обговорить питання включення Блаженнішого Владики до освітньої програми, що буде розпочата у США.
Також Владика Митрополит, на прохання організаторів, благословив голові Синодального відділу «Церква і культура» ігумені Серафимі (Шевчик) бути постійним представником Української Православної Церкви у роботі проекту.
Насамкінець, матушка Серафима ознайомила іноземних гостей із проектом факсимільного видання Пересопницького Євангелія, який був здійснений Українською Православною Церквою з благословення Блаженнішого Митрополита Володимира. Бажаючі змогли ближче ознайомитись із цією святинею України, потримавши в руках та перегорнувши сторінки одного з примірників видання.
Мета музейного проекту – сприяння діалогу культур народів різних країн, ознайомлення із надбанням національної культури громадян Америки та пропаганда України у світі.
Організаторами проекту виступили: Міністерство культури і туризму України разом з Музеєм національного культурного надбання «ПлаТар» і Фонд міжнародного мистецтва та освіти.
Таким чином заплановано, що протягом 2009-2011 рр Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник, Музей національного культурного надбання «ПлаТар» за підтримки Фонду міжнародних мистецтв та освіти, корпорації «Індустріальний Союз Донбасу», Посольства США в Україні, Посольства України у США проведуть серію виставок в США.
Виставки проходитимуть в рамках програми заходів “Україна – світові”, що відбуваються під патронатом Президента України Віктора Ющенка.
В експозицію увійдуть старожитності з України, які відносяться до періоду Трипільської культури, кіммерійців, скіфів, сарматів, Візантії та Київської Русі. Також будуть представлені твори іконопису ХVІ–ХІХ століть, що написані не тільки професійними майстрами, а й народними іконописцями. Переважна більшість пам’яток – це храмові ікони з іконостасів різних церков, а також царські врата. Крім них, будуть представлені невеликі за розміром хатні ікони – образи Христа, Богородиці, дванадесятих свят, найпопулярніших вибраних святих, а також списки з чудотворних ікон України. В експозиції особливе місце займуть пам’ятки, пов’язані з історією найдавнішого монастиря України – Києво-Печерською лаврою, святинею православного світу.
У виставці буде задіяне церковне начиння (хрести, потири, дарохранильниці, лампади тощо), літургійні тканини та книги в дорогоцінних оправах. Це збагатить уявлення про православні обряди і традиції, а також надасть змогу найповніше репрезентувати збережену національну культурну спадщину.
Загальна ж кількість експонатів – близько 100. Серед них творів іконопису – 80.

orthodox.org.ua