Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

24.03.2009. ЛЬВІВ. Фрагменти старовинної Тори архіваріуси передали юдейській громаді міста

Чотирнадцять фрагментів Книги Закону – найголовнішої з єврейської книги книг – Тори – повернув іудейській громаді Львова Центральний державний історичний архів в обласному центрі, передає 22 березня УКРІНФОРМ з посиланням на радіо «Свобода».
Ці святині вже не підлягають відновленню і не мають мистецької чи історичної ваги. Однак для іудеїв вони безцінні, оскільки, згідно з релігійними приписами, понищену Тору потрібно захоронити.
Як зазначив львівський рабин Мордехай Шломо Болд, така повага до «мертвих» книг не випадкова. Адже на них молилися ті, кого вже немає в живих. І поховати їх потрібно з такими ж почестями, як хоронять людей. Дані фрагменти «упокояться» на єврейському кладовищі.
У ЦДІА України у Львові на збереженні перебуває 131 фрагмент сувоїв тори, з-поміж яких лише один пощадили час і люди. Архіваріусам не відомо, ні коли вони були створені, ні звідки походять. За спогадами, ці святині вивезли з однієї із львівських синагог і розподілили на зберігання в архів, музей і бібліотеку. Як поінформував начальник відділу використання інформаційних документів архіву Ігор Смольський, перш ніж повертати фрагменти Тори, їх детально дослідили. І визначивши, що вони мають лише культову цінність, ухвалили рішення про передачу.

www.ukrinform.ua