Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

04.02.2009. ЧЕРНІГІВ. Селяни борються за повернення храма

Не один рік тривали баталії навколо Будинку культури, що в Березні. Колись у цьому приміщенні була церква, і громада Свято-Покровської парафії вирішила його повернути. Минулої неділі у селищі відбувся референдум, у якому взяли участь 1964 жителі Березни. За церкву висловилися майже всі – 1806 чоловік.
Однак воля громади виявилась не остаточною. Верховна Рада України 16 січня 2009 року ухвалила постанову, якою забороняє виселяти із займаних приміщень заклади культури.
В історії місцевого самоврядування області ще такого не було, щоб громада шляхом референдуму домагалась свого. Першопрохідцями стали березнянці, які минулої неділі дружно вийшли, щоб вирішити долю Будинку культури.
Питання передачі місцевого вогнища культури віруючим має довгу історію. На сторінках «Нашого слова» її було детально описано. Останніми роками релігійна громад поставила перед владою вимогу: наше віддайте нам. Навіть до Президента України писали листа.
Після тривалих дискусій вирішили спитати думки мешканців Березни. Минулої неділі березнянці, святково вдягнені, сім’ями, з дітьми та онуками, дружно йшли на виборчі дільниці. Їх працювало три – у приміщенні селищної ради, обох загальноосвітніх школах.
На час наших відвідин, а це близько десятої години, чи не найлюдяніше було на виборчій дільниці №1, що в селищній раді. За бюлетенями і до кабінок голосування вишикувалися черги.
Результат референдуму – більшість березнянців проголосували за церкву.
Однак на цьому історія не закінчилася. Верховна Рада України 16 січня ухвалила постанову «Про запровадження мораторію на виселення редакцій друкованих засобів масової інформації, закладів культури, у тому числі бібліотек, видавництв, книгарень, підприємств книгоросповсюдження». Цим документом органам влади заборонено приймати рішення про виселення, зокрема, закладів культури з приміщень, які вони займають. За словами депутата районної ради юриста Валерія Заїки, селищна рада має взяти до уваги волевиявлення жителів Березни, але передати приміщення Будинку культури церкві не має права.
Прес-служба єпархії