Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Хроника Служения Предстоятеля УПЦ

12.12.2008. КИЇВ. Предстоятель УПЦ возвів у сан ігумені настоятельку монастиря
У домовому храмі Предстоятельської резиденції Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира відбулось зведення в сан ігумені настоятельки жіночого монастиря на честь ікони Божої Матері «Відрада і Утішання» черниці Арсенії (Воспянської).
Жіночий монастир, що в селі Велика Вільшанка Васильківського району, був відкритий згідно з рішенням Священного Синоду УПЦ від 11 листопада 2008 року (Журнал засідання №97).

17.12.2008. РИМ. Перебуваючи з візитом в Італії, Блаженніший Митрополит Володимир мав зустріч з українською православною діаспорою
13 грудня розпочався візит Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира до українських православних громад в Італії. До складу делегації Української Православної Церкви увійшли намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври архієпископ Вишгородський Павел, ректор Київських духовних академії і семінарії архієпископ Бориспільський Антоній, секретар Предстоятеля УПЦ єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр, голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків архімандрит Кирил (Говорун), співробітник відділу протоієрей Миколай Данилевич, а також архідиякон Євгеній Радзіховський та іподиякон Денис Дудник.
В міланському аеропорту Його Блаженство зустрічали настоятель Свято-Амвросіївської парафії, що в місті Мілан, протоієрей Миколай Макар з прихожанами, а також Генеральний консул України в Мілані В.В. Яценківський та консул України в Мілані Р.І. Фуфалько.
Одразу після прибуття Блаженніший Митрополит Володимир відвідав базиліку святителя Амвросія Медіоланського, в крипті якої, поряд з мощами святих мучеників Гервасія і Протасія, почивають мощі святителя Амвросія. Відправивши урочистий молебень, Предстоятель Української Православної Церкви звернувся до чисельних віруючих зі словом, в якому відзначив, що прибув сюди, щоб помолитися разом з ними, аби вони, перебуваючи далеко від Батьківщини, рідних та близьких, не відчували себе покинутими. За офіційними даними, тільки в Мілані проживає біля 30 тис. українців. За неофіційними підрахунками, кількість українців в Італії складає от 700 тисяч до одного мільйона чоловік.
Цього ж дня Блаженніший Митрополит Володимир мав зустріч з архієпископом Міланським кардиналом Діоніджі Теттаманці. Привітавши Предстоятеля, кардинал Теттаманці висловив співчуття з приводу кончини Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Алексія ІІ та розповів про свої особисті зустрічі з покійним Первосвятителем. Глава Міланської єпархії Римо-католицької Церкви також розповів про відносини з українськими православними громадами. Багатьом з ним католицька сторона надає в користування приміщення власних храмів, які не використовуються. Блаженніший Митрополит Володимир подякував кардиналу Теттаманці за допомогу православним громадам храмовими приміщеннями та подарував главі Міланської єпархії золотий наперсний хрест. Після завершення зустрічі члени делегації прибули до православної Свято-Амвросіївської парафії (приміщення колишнього католицького храму святого Віта аль Пасквіроло), Всенощну очолив архієпископ Корсунський Інокентій.
У неділю, 14 грудня, Предстоятель Української Православної Церкви в співслужінні членів делегації та архієпископа Корсунського Інокентія звершив Божественну літургію в храмі вищезгаданої парафії. За Літургією молилися близько 1500 віруючих, серед яких переважна більшість – українські заробітчани. По завершенні богослужіння Блаженніший Митрополит Володимир нагородив настоятеля храму протоієрея Миколая Макара ювілейним орденом «1020-ліття Хрещення Київської Русі». Також були відзначені активні парафіяни храму та члени дипломатичного корпусу України та Російської Федерації в Мілані. Зокрема, орденами «1020-ліття Хрещення Київської Русі» були нагороджені Генеральний консул України в Мілані В. В. Яценківський та Генеральний консул РФ в Мілані О. В. Парамонов.
Після завершення урочистостей в Мілані Блаженніший Митрополит Володимир з частиною делегації відбув до Києва.

18.12.2008. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир благословив благодійну акцію «Подаруй дитині свято»
У Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври відбулася благодійна акція «Подаруй дитині свято» — концерт духовної музики, вхідним квитком на який слугувала нова дитяча іграшка. У заході взяли участь три колективи: хор Київських духовних академії і семінарії (регент — ігумен Роман (Підлубняк), хор регентського відділення Інституту мистецтв Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова під управлінням диякона Димитрія Болгарського та дівочий хор Київського міського палацу творчості дітей та юнацтва «Вогник» (художній керівник — заслужений діяч культури України Світлана Степаненко).
На початку акції до присутніх звернувся Блаженніший Митрополит Володимир. Він сказав, що подібні заходи є проявом людяності та милосердя по відношенню до дітей, позбавлених батьківського тепла.
Після цього Предстоятель УПЦ вручив голові Наглядової ради Національного банку України Петру Порошенку ювілейний орден «1020-ліття Хрещення Київської Русі», а народному депутату України Людмилі Супрун Благословенну грамоту Священного Синоду УПЦ. Нагороди отримали й інші меценати, завдяки старанням яких стало можливим проведення цієї акції, а також хорові колективи, які протягом вечора виконували твори вітчизняних композиторів, українські колядки та щедрівки. Маленькі виконавці отримали від Блаженнішого Митрополита Володимира солодкі подарунки.
Предстоятель Української Православної Церкви висловив щиру вдячність організаторам святкової акції, хоровим виконавцям, а також тим, хто прийшов до Трапезного храму Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, щоб послухати духовні піснеспіви та через подаровані іграшки передати дітям-сиротам часточку власного тепла.
Головними спонсорами заходу виступили Фонд кафедрального собору на честь Воскресіння Христового та Православний фонд в ім’я святого рівноапостольного князя Володимира.
Напередодні дня пам’яті святителя Миколая Митрополит Київський і всієї України Володимир власноруч передасть зібрані іграшки (усього під час концерту їх вдалося зібрати біля п’ятисот) малюкам, що виховуються в Дитячому будинку в Боярці і перебувають на лікуванні в Київській обласній дитячій лікарні та в Центрі допомоги дітям, хворих на лейкемію.

18.12.2008. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир освятив місце під будівництво храму на території обласної клінічної лікарні
17 грудня, у день пам’яті святої великомучениці Варвари, Предстоятель Української Православної Церкви звершив чин освячення місця під будівництво Свято-Варварівського храму, що найближчим часом зводитиметься на території Київської обласної клінічної лікарні (вулиця Богоутівська 1).
Разом з Блаженнішим Митрополитом Володимиром за богослужінням також молилися намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври архієпископ Вишгородський Павел, секретар Предстоятеля УПЦ єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр, благочинний храмів міста Києва протоієрей Віталій Косовський, священнослужителі району, головний лікар Микола Анкін, лікарі та пацієнти медичного закладу.
Звертаючись до присутніх із повчальним словом, Блаженніший Митрополит Володимир зокрема зазначив, що для того, аби збудувати храм, необхідна милість Божа, навіть у теперішні часи, коли кожен може вільно сповідувати віру в Бога. Архіпастир благословив на подальші труди тих, хто буде допомагати зводити лікарняну церкву.
Ідея зведення храму належить головному лікарю Миколаю Анкіну та настоятелю місцевої православної громади протодиякону Василію Озимчуку.
Початок будівництва церкви заплановано на весну 2009 року. За проектом вона має бути кам’яною із одним центральним куполом та приблизними розмірами споруди 20х20 метрів.
Київська обласна клінічна лікарня заснована у 1862 році і на сьогоднішній день є сучасним медичним багатопрофільним закладом, котрий має у своєму складі 22 відділення, у яких працюють більше 300 висококваліфікованих лікарів.
Максим Сидоренко

19.12.2008. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир привітав дітей у дитячих будинках і лікарнях міста з днем святого Миколая
Напередодні дня пам’яті святителя і чудотворця Миколая Предстоятель Української Православної Церкви завітав до дитячих будинків і медичних закладів столиці. Його супроводжували намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври архієпископ Вишгородський Павел та секретар Предстоятеля УПЦ єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр.
Спочатку делегація відвідала Київський обласний спеціалізований будинок дитини «Малятко», що знаходиться у місті Боярка, де на сьогоднішній день мешкає вісімдесят п’ять дітей.
Блаженніший Митрополит Володимир привітав присутніх зі святом святителя Миколая та благословив діточок і вихователів.
Після цього Блаженніший Владика відвідав Києво-Святошинський районний дитячий будинок змішаного типу «Родина», де його зустрічали в домовому Свято-Введенському храмі, що облаштований в одній із кімнат закладу.
Архіпастир завітав і до Дитячого центру лейкемії (Охматдит) і привітав дітей, що лікуються, та медичних працівників зі святами, побажав хворим скорішого одужання, а лікарям – Божої допомоги в їхній благій справі.
Усі діти отримали із рук Архіпастиря м’які іграшки та солодощі, а у благословення — іконки.
Слід зазначити, що іграшки, які цього дня дарувалися, були зібрані напередодні, під час благодійної акції «Подаруй дитині свято», яка відбулася у Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври. Загалом було зібрано 500 іграшок. Співробітники Синодального відділу «Місія соціальної допомоги дітям» передадуть решту іграшок мешканцям інших дитячих будинків.
Максим Сидоренко

19.12.2008. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир звершив Божественну літургію у Свято-Покровському жіночому монастирі
У день пам’яті святителя і чудотворця Миколая Предстоятель Української Православної Церкви звершив Божественну літургію у Свято-Миколаївському храмі Свято-Покровського жіночого монастиря столиці.
Його Блаженству співслужили архієпископ Бориспільський Антоній, єпископи: Макарівський Іларій, Переяслав-Хмельницький Олександр, Васильківський Пантелеімон, Кременчуцький і Лубенський Володимир, духовенство обителі.
За богослужінням Архіпастир висвятив у священика помічника голови парафіяльної ради кафедрального собору Воскресіння Христова диякона Віктора Іващука.
Після Літургії Блаженніший Владика звершив заупокійну літію у монастирському храмі на честь ікони «Живоносне Джерело» та помолився за спокій душі новопреставленої ігумені Маргарити (Зюкіної), яка відійшла до Господа нинішньої ночі. Матінка-ігуменя керувала Свято-Покровською обителлю з 1978 по 2005 рік.

20.12.2008. КИЇВ. На Володимирській гірці відбувся традиційний подячний молебень
Подячний молебень біля пам’ятника рівноапостольному князю Володимиру в співслужінні єпископату Української Православної Церкви ти духовенства Київської єпархії очолив Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир. За богослужінням також молилися Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, Секретар РНБОУ Раїса Богатирьова, мер міста Києва Леонід Чернівецький, інші державні чиновники, громадські діячі, студенти Київських духовних шкіл, православні віруючі.

20.12.2008. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир освятив Аннозачаттівський храм Києво-Печерської Лаври
У день пам`яті святителя Миколая Чудотворця Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир очолив чин освячення Аннозачаттівського храму, що на Дальніх печерах Києво-Печерської Лаври. Предстоятелю УПЦ співслужили намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври архієпископ Вишгородський Павел, ректор Київських духовних академії і семінарії архієпископ Бориспільський Антоній, єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр, благочинний храмів міста Києва протоієрей Віталій Косовський, духовенство монастиря.
По завершенні богослужбового чину Блаженніший Владика звернувся до присутніх зі словами настанови. Він зокрема відмітив: «Святі отці називали храми шматочками неба на землі. Це особливе місце, де відбувається наша зустріч із Богом, Божою Матір’ю та святими небожителями. Будемо вірити, що за цей дар Господь буде Милосердним до нас і до нашої святої обителі. Нехай за молитвами Пречистої Діви Марії та її матері Анни над нею завжди буде благодать Господня». У свою чергу архієпископ Павел подякував Його Блаженству за труди, опіку над Печерською Лаврою та попросив молитв за себе та братію.
Первосвятитель УПЦ вручив церковні нагороди благодійникам, зусиллями яких стала можливою реконструкція церкви на честь зачаття праведної Анни. Митрополит Володимир нагородив депутата Київської міської ради Володимира Дейнегу орденом святого апостола Іоанна Богослова І ступеня, голову зібрання учасників Асоціації «Український діловий центр економічного розвитку СНД» Миколу Петриненка орденом преподобного Нестора Літописця І ступеня, директора інституту «Укрпроектреставрація» Анатолія Антонюка ювілейним орденом «1020-річчя Хрещення Київської Русі” та інших меценатів, які молилися за богослужінням.

20.12.2008. КИЇВ. Предстоятель УПЦ направив Віктору Черномирдіну телеграму зі співчуттям у зв’язку з загибеллю російських туристів в Ізраїлі
У зв’язку з автокатастрофою, котра трапилась в Ізраїлі, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир направив телеграму зі співчуттям на ім’я Надзвичайного і Повноважного посла Російської Федерації в Україні Віктора Черномирдіна. «Українська Православна Церква не може залишитися осторонь цієї трагедії. Ми будемо просити Всемилостивого Бога про те, щоб Він упокоїв в оселях з праведними душі загиблих, а тим, хто отримав поранення, допоміг одужати», – зазначив у своїй телеграмі Архіпастир.
Нагадаємо, 16 грудня туристичний автобус, в якому знаходилися громадяни Росії, потрапив в автокатастрофу на півдні Ізраїлю, недалеко від Ейлату. За останньою інформацією, трагедія відібрала життя у 24 чоловік. Ще 25 туристів отримали поранення та перебувають у лікарнях.

22.12.2008. ДНІПРОПЕТРОВСК. Блаженніший Митрополит Володимир освятив дзвін для кафедрального собору
Предстоятель Української Православної Церкви звершив Божественну літургію у Спасо-Преображенському кафедральному соборі міста та освятив для нього новий дзвін. Його Блаженству співслужили митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней, єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр (секретар Предстоятеля УПЦ), а також священики єпархії.
За традицією, після освячення найбільшого дзвону Дніпропетровської єпархії (його вага шість тон) Блаженніший Владика зробив перший удар у церковний кампан.
Нарешті дзвіниця доповнилася заключним дзвоном із тих, що були на ній до її зруйнування та закриття собору більшовицькою владою. Тоді на ній було одинадцять дзвонів загальною вагою 11 тон. Таким був подарунок, піднесений Церкві імператорською родиною у 1903 році.
Встановлення дзвону на соборній дзвіниці стало можливим завдяки пожертвам віруючих та безпосередній участі в заході групи компаній «Nexus».
Митрополит Володимир відзначив нагородами тих, хто потрудився задля здійснення цієї благої справи. Зокрема, голова компанії «Nexus» Володимир Федосов був удостоєний ордена преподобного Нестора Літописця, а його помічники та священнослужителі собору – ювілейних орденів «1020-річчя Хрещення Київської Русі».
Митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней подякував Його Блаженству за ту радість, якою сповнилися серця священиків і народу Божого від приїзду свого Архіпастиря, за труди і молитви, а на добру згадку про цю знаменну для регіону подію подарував Митрополитові Володимиру образ Пресвятої Богородиці «Троєручиця».
У свою чергу, звертаючись до віруючих зі словами настанови, Блаженніший Владика сказав:«Я радий від того, що маю змогу зустрітися з вами, дорогі брати та сестри, що можу поглянути у ваші очі і прочитати в них, що ви знаходитеся в доброму духовному настрої. Дай, Боже, щоб цей настрій тримався якнайдовше, і нехай благодать Господня перебуває з вами в усі дні до закінчення віку».
Максим Сидоренко

22.12.2008. ДНІПРОПЕТРОВСЬК. Предстоятель УПЦ оглянув будівництво меморіального храму
Перебуваючи з архіпастирським візитом у Дніпропетровській єпархії, Блаженніший Митрополит Володимир відвідав місце будівництва меморіального храму «У скорботах і печалях Утішання». Він розташований на вулиці Мандриківський, саме на тому місці, де 13 жовтня 2007 року в результаті вибуху побутового газу загинуло 23 людини. Особливого суму додає той факт, що більшість загиблих складають діти та молодь.
У храмі, що будується, Блаженніший Владика відправив заупокійну літію та молився за спокій душ спочилих.
Поруч із храмом встановлено меморіал пам’яті жертвам трагедії, на якому викарбувані імена загиблих. Після огляду майбутньої церкви Архіпастир поклав до пам’ятника живі квіти.
Меморіальний комплекс зведений у вигляді гранітної колони висотою 1,5 метри та бронзової композиції — два ангели тримають на руках тіло загиблої дитини.
Будівництво храму планується завершити вже наступного року. Наразі ведуться фасадні та оздоблювальні роботи. На початку грудня був встановлений центральний купол храму.
Максим Сидоренко

22.12.2008. ДНІПРОПЕТРОВСЬК. Блаженніший Митрополит Володимир відвідав Свято-Тихвинський монастир
Наприкінці свого архіпастирського візиту до Дніпропетровської єпархії Предстоятель Української Православної Церкви відвідав Свято-Тихвинський жіночий монастир, що в обласному центрі. Архіпастиря зустріла настоятелька обителі ігуменя Зосима (Сварчевська), насельниці та прихожани. Переступивши поріг Свято-Варварівського храму (поки що єдиний храм монастиря), Блаженніший Владика молитовно вклонився чудотворному образу Тихвинської Божої Матері.
Після короткого молебню Митрополит Володимир звернувся до присутніх із повчальним словом. «Нехай у цьому святому куточку завжди сяє благодать Божа, нехай тут завжди буде місце для молитви. Молитви за весь світ, оскільки він гине у гріхах. Нехай ця молитва освятить і просвітить нас, а також допоможе багатьом зрозуміти сенс життя, суть страждань, а також те, звідки ми прийшли, для чого ми прийшли і куди після короткого життя підемо», — сказав Первосвятитель.
Обитель була заснована у 1866 році. На цій території знаходилися два храми: один — на честь Тихвинської ікони Божої Матері, побудований у 1867 році, і другий — Свято-Варварівський, зведений у 1875 році. У 1925 році монастир був закритий. У 1994 році в обителі відродилося життя, а у 1999 році — назад перенесли Тихвинську ікону Божої Матері.
На сьогоднішній день у монастирі несуть чернечий послуг близько 30 насельниць. Наразі в обителі відбудовано Свято-Варварівський храм та обладнані нові келії і трапезна.
Максим Сидоренко

22.12.2008. КИЕВ. Церковь простилась с великой игуменией Маргаритой (Зюкиной)
В Никольском храме Покровского монастыря прошли отпевание и погребение бывшей настоятельницы святой обители игумении Маргариты (Зюкиной). Попрощаться с возродительницей славной обители пришли Президент Украины Виктор Ющенко, Голова Верховной Рады Владимир Литвин, общественные деятели Украины и Киева, духовенство и многочисленные верующие. Заупокойное богослужение совершил Предстоятель УПЦ, Блаженнейший Митрополит Киевский и всея Украины Владимир. Обращаясь к верующим, Блаженнейший Владыка сказал: «Мы собрались попрощаться с матушкой Маргаритою. Она была настоящей монахиней и настоящей игуменией. Помолимся, чтобы Господь упокоил душу ее и направил в райские обители, где она будет молиться за всех нас и наш монастырь».
После отпевания матушка была похоронена на монастырском кладбище.
Игумения Маргарита отошла к Господу 19 декабря. В годы войны 17-летней она пришла в Покровский монастырь, с 1978 по 2005 была его настоятельницей, продолжала дело основательницы святой обители инокини Анастасии (великой княгини Александры Петровны, супруги брата императора Александра II великого князя Николая Николаевича), которая была похоронена в монастыре. В 1923 году монастырь был упразднен, а в 1941 вновь открыт. Монахини спасли от фашистов несколько сотен киевлян, пряча их в монастыре, а после освобождения Киева устроили госпиталь для раненных воинов-освободителей. Несмотря на многочисленные попытки в хрущевские и брежневские времена закрыть обитель, монахини мужественно отстаивали святую обитель. В 2005 году матушка Маргарита передала управление своей наследнице – игумении Калисфении (Шимайло).
Трудами игумении Маргариты монастырь возродился и благоукрасился. Сегодня в нем несут послушание 300 монахинь. Это крупнейший женский монастырь Украинской Православной Церкви.

29.12.2008. КИЕВ. Блаженнейший Митрополит Владимир встретился с Юлией Тимошенко
Премьер-министр Украины Юлия Тимошенко нанесла визит Предстоятелю УПЦ, поздравила Блаженнейшего Владыку с Новым годом и Рождеством Христовым. В подарок она преподнесла букет белых роз и традиционный рождественский кошик с подарками. Блаженнейший Митрополит вручил Юлии Владимировне юбилейный орден в честь 1020-летия Крещения Руси, отметив ее труды в подготовке и проведении юбилейных торжеств в Украине.
В ходе состоявшейся беседы обсуждались проблемы православных монастырей, духовных школ и приходов в условиях экономического кризиса, а также социально-экономической обстановки в целом. Премьер-министр заверила Предстоятеля Церкви, что в нынешних условиях главною целью работы правительства является помощь социально-незащищенным слоям населения.

29.12.2008. КИЇВ. Відбулось засідання Синодальної Комісії по канонізації святих
У приміщенні Київської Митрополії під головуванням Високопреосвященнішого Іоанна, архієпископа Херсонського і Таврійського, відбулось чергове засідання Синодальної Комісії по канонізації святих УПЦ.
Члени Комісії розглянули документи, представлені правлячими архієреями для канонізації місцевошанованих святих. Після вивчення справ та обговорення Комісія знайшла можливим передати для розгляду Його Блаженству, Блаженнішому Володимиру, Митрополиту Київському і всієї України, та Священному Синоду Української Православної Церкви матеріали для канонізації:
– від Чернігівської єпархії – подвижника благочестя архієпископа Чернігівського Філарета (Гумілевського) (+9.08.1866);
– від Сімферопольської єпархії – подвижниці благочестя колишньої настоятельки Топлівського монастиря ігумені Параскеви (Родимцевої) (+3.12.1928);
– від Херсонської єпархії – подвижниці благочестя блаженної Домніки Іванівни Ликвиненко (+10.06.1967);
– від Свято-Різдва Пресвятої Богородиці ставропігійної Глинської пустині – подвижників благочестя, які подвизались в Свято-Різдва Пресвятої Богородиці Глинській пустині:
– схимитрополита Серафима (Мажуги);
– схиархімандрита Андроніка (Лукаша);
– схиархімандрита Серафима (Романцова);
– від Конотопської єпархії – подвижників благочестя, які подвизались у Софронієво-Молченському Різдва Пресвятої Богородиці Печерському чоловічому монастирі:
У лику преподобних:
– архімандрита Феодосія (Маслова);
– ієромонаха Серапіона;
– старця Софронія (Батовріна).
У лику Христа ради юродивих:
– послушника Сергія Тіхонова.
Також на розгляд Священного Синоду УПЦ було направлено рапорти щодо встановлення місцевого святкування Собору преподобних і преподобномучеників Звіринецьких у Неділю 5-ту Великого посту та про внесення в святці Української Православної Церкви ім’я святого благовірного князя-мученика Іоанна Путивльського. День пам’яті – 20 вересня/3 жовтня.

30.12.2008. КИЕВ. Блаженнейший Митрополит Владимир провел собрание Киевской епархии
В Свято-Успенской Киево-Печерской Лавре состоялось собрание Киевской епархии. Оно началось молитвой по почившему Святейшему Патриарху Алексию.
Далее Блаженнейший Митрополит Владимир проинформировал священнослужителей о решениях Священного Синода РПЦ и подготовке Поместного Собора. Были проведены выборы делегатов. Киевскую епархию на Соборе будут представлять: от духовенства – протоиерей Василий Русинка, благочинный Киево-Святошинского округа (Киевская область); от монашества – архимандритАнтоний (Олиферович), благочинный Свято-Успенской Киево-Печерской Лавры; от мирян – Михаил Семенович Литвиненко, известный церковный композитор, узник сталинских лагерей, сегодня – регент Митрополичьего хора.
После выборов Блаженнейший Владыка ответил на вопросы священников по широкому кругу проблем религиозной жизни.

05.01.2009. КИЕВ. Предстоятель УПЦ освятил реабилитационный центр и накупольные кресты для храма в поселке Софиевская Борщаговка
Блаженнейший Митрополит Киевский и всея Украины Владимир посетил поселок Софиевская Борщаговка, что вблизи Киева, и совершил освящение крестов для куполов храма в честь Казанской иконы Божией Матери и новомучеников православных. За освящением Его Блаженству сослужил епископ Переяслав-Хмельницкий Александр и духовенство епархии.
Блаженнейший Владыка поздравил присутствующих с радостным событием и рассказал о значении креста Господня.
Поселковый глава Сергей Кременец поблагодарил Предстоятеля УПЦ за визит и за заслуги в возрождении духовности вручил ему «Знак почета».
Кроме того, Блаженнейший Владыка освятил помещения социально-реабилитационного центра «София», который расположен возле храма.
Строительство и открытие социального центра стало плодом совместной работы храма, Синодального отдела по благотворительности и социальному служению, местных органов власти и Всеукраинского общественного объединения «Край». Митрополит Владимир удостоил создателей центра церковных наград: глава объединения «Край» Людмила Ходас награждена орденом святой праведной Анны ІІ степени, заместитель директора Института журналистики Киевского национального университета имени Тараса Шевченко Юлия Нестеряк – орденом прп. Агапита Печерского ІІІ степени.

08.01.2009. КИЇВ. У день Навечір’я Різдва Христового Блаженніший Митрополит Володимир звершив богослужіння
У Різдвяний святвечір Предстоятель Української Православної Церкви звершив Божественну літургію в храмі Різдва Христового, що на Оболонській набережній, біля Московського мосту.
Блаженнішому Володимиру співслужили секретар Предстоятеля УПЦ єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр та духовенство храму.
Перед початком Літургії Митрополит Володимир освятив розписи в храмі, котрі виконав член Спілки художників України художник Іван Балдуха. Він також розписував Хрестовоздвиженську церкву у Києві і храм Преподобних Києво-Печерських у Лаврі.
По закінченні богослужіння Першосвятитель поздоровив віруючих із наступаючим святом Різдва Христового та подякував ініціатору будівництва і головному архітектору Валентину Ісаку за труди в галузі храмобудівництва.

08.01.2009. КИЇВ. Предстоятель УПЦ Митрополит Київський і всієї України Блаженніший Володимир привітав вірян зі святом Різдва Христового
У день Різдва Христового Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Володимир відслужив Божественну літургію в Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.
Його Блаженству співслужили архієпископи: Вишгородський Павел (намісник Києво-Печерської Лаври), Бориспільський Антоній (ректор Київських Духовних шкіл); єпископи: Макарівський Іларій, Переяслав-Хмельницький Олександр (секретар Предстоятеля УПЦ), Васильківський Пантелеімон та насельники обителі в священному сані.
Під час Божественної літургії архієпископ Вишгородський Павел зачитав Різдвяне послання спочилого Патріарха Московського і всієї Русі Алексія II.
По закінченні читання Євангелія Блаженніший Володимир звернувся до прихожан:
«Воплотившись, Начальник світу примирює те, що раніше було у ворожнечі. Господь є Примирителем, Який через прийняття нашої плоті, Своєю кров’ю примирив людину з Богом Отцем. Своїм пришестям Син Божий освятив заблудший світ променями істинного богопізнання. Він дарував відрадну істину, що всі люди є брати, члени єдиного благодатного тіла, котрих Отець Небесний зібрав у єдину Церкву, щоб усі ми через духовне спілкування явили себе дітьми Царства Божого, Царства правди і світу. У цьому заключається духовне значення світлого пришестя Сина Божого у наш земний світ».

08.01.2009. КИЇВ. Різдвяна всенощна правилась у Трапезному храмі
У Різдвяний святвечір Предстоятель УПЦ Блаженніший Володимир, Митрополит Київський і всієї України, звершив Різдвяну всенощну в Трапезному храмі в ім’я преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.
Блаженнішому Владиці співслужили архієпископи: Вишгородський Павел (намісник Лаври), Бориспільський Антоній (ректор Київських Духовних шкіл), єпископи: Макарівський Іларій, Переяслав-Хмельницький Олександр (секретар Предстоятеля УПЦ), Васильківський Пантелеімон та насельники обителі в священному сані.
Під час богослужіння Предстоятель поздоровив вірян зі світлим Христовим Різдвом та прикликав на присутніх Господнє благословення.

09.01.2009. КИЇВ. Предстоятель Української Православної Церкви відвідав крижаний Різдвяний вертеп
У день світлого Різдва Христового Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир відвідав крижаний Різдвяний вертеп. Такий вертеп проходить вперше в Україні. Його Блаженство оглянув скульптурні композиції, благословив дорослих колядників і відвідувачів виставки іконками Різдва Христового, вручив подарунки з солодощами.

08.01.2009. КИЇВ. У Національній опері України Предстоятель Української Православної Церкви відкрив святкову ялинку
У день Різдва Христового в Національній опері України імені Тараса Шевченка Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Володимир відкрив Святкову ялинку «Різдвяний вертеп – 2009». Предстоятель привітав присутніх зі святом Різдва Христового та розповів про суть та значення цієї знаменної події в житті кожної людини. «Бажаю, щоб кожний з вас, хто відвідав цей Різдвяний вертеп, отримав від народженого Богонемовляти все необхідне для щастя та миру у душі», – сказав Блаженні ший Володимир.
Наступним до присутніх звернувся голова Синодального відділу з благодійності та соціального служіння УПЦ архідиякон Сергій Косовський. Він відмітив широку соціальну та благодійну діяльність Предстоятеля нашої Церкви.
Далі Першосвятитель передав кошти, зібрані під час акції «Свіча милосердя», для дитячих будинків та будинків престарілих. Грошові чеки отримали представники дитячих будинків сімейного типу в родинах священиків у Дніпропетровській та Сумській єпархіях, церковні будинки престарілих у Чернігівській та Донецькій єпархіях, дім милосердя у місті Арциз Одеської єпархії.
Організатором заходу виступив Синодальний відділ УПЦ у справах молоді.
На святі були присутні голова Синодального відділу УПЦ у справах молоді архієпископ Житомирський і Новоград-Волинський Гурій, єпископ Макарівський Іларій, секретар Предстоятеля УПЦ єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр, єпископ Васильківський Пантелеімон, секретар Київської Митрополії протоієрей Віталій Косовський.
Глядачі побачили святкове дійство, слухали різдвяні колядки у виконанні відомих артистів і хорових колективів України.
Більше тисячі дітей із обласних притулків, багатодітних сімей, дитбудинків сімейного типу та малозабезпечених родин змогли побувати на різдвяній виставі, здобути заряд веселого настрою. Крім того, діти отримали з рук Блаженнішого Митрополита Володимира плитки шоколаду, що були спеціально виготовлені до свята на замовлення Київської Митрополії.

09.01.2009. КИЕВ. 800 детей посмотрели благотворительные спектакли, организованные Посольством РФ и УПЦ
По благословению Блаженнейшего Митрополита Владимира и при содействии Посольства Российской Федерации в Украине 800 детей из малообеспеченных семей с приходов УПЦ в Киевской епархии посмотрели замечательный спектакль-сказку «Гуси-лебеди», который привез в Киев Санкт-Петербургский детский театр «На Неве». Спектакли проходили в течение трех дней в Октябрьском дворце. Дети также получили рождественские подарки, за что еще одно большое спасибо послу РФ в Украине Виктору Степановичу Черномырдину!

13.01.2009. ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ. У різдвяні дні Предстоятель УПЦ відвідав обителі єпархії
Традиційно, в різдвяні дні Предстоятель Церкви Блаженніший Митрополит Володимир відвідує Волинську єпархію. Його Блаженство відвідав Зимненський ставропігійний монастир та кафедральний собор у місті Володимир-Волинський. Особливою подією стали відвідини Предстоятелем УПЦ Низкиницького чоловічого монастиря. 11 січня братія на чолі з намісником архімандритом Вікентієм зустрічали високого гостя біля святих воріт монастиря. «Колись Ваш святий попередник святитель Петро Могила освячував наріжний камінь цього храму, – сказав намісник, вітаючи Первосвятителя, – нині ми вітаємо Вас у цій обителі, присвяченій Пресвятій Богородиці, щоб прийняти Ваше Первосвятительське благословення. Молимо і просимо у Богонемовляти-Христа здоров’я, сили та довголіття для Вас, наш владико і отче!» На молитовну згадку про візит до обителі монахи подарували Предстоятелю ікону Пресвятої Богородиці, вишитий рушник та букет білих троянд. Блаженніший Владика звершив різдвяний молебень в Успенському соборі монастиря, де. Під час богослужіння Блаженніший Митрополит возвів у сан протодиякона прес-секретаря єпархії диякона Віктора Мартиненка.
Предстоятель Церкви привітав братію та прихожан обителі з різдвяними святами. Прес-служба Володимир-Волинської єпархії