Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

28.11.2008. ВІННИЦЯ. Священик взяв участь у обговоренні проблеми підліткової злочинності

Темі зростання підліткової злочинності та її запобіганню був присвячений круглий стіл, проведений у четвер 27 листопада Вінницьким міським відділом УМВС. Організатори запросили до обговорення проблеми представників місцевої влади, медиків, юристів, працівників соціальних та молодіжних служб, членів громадських та релігійних організацій. Вінницьку єпархію представляв клірик Спасо-Преображенського кафедрального собору протоієрей Віталій Голоскевич.
Під час круглого столу прозвучали жахливі цифри й факти кримінальної статистики. Зокрема, за даними правоохоронців, за останній рік у Вінниці суттєво, на 55%, зріс рівень підліткової злочинності. Серед злочинів, скоєних дітьми, переважають крадіжки, грабежі прояви насильства по відношенню до однолітків. Сьогодні в підлітковому середовищі вже нікого не здивуєш записаним на мобільний телефон відеороликом зі сценами бійки чи знущання у виконанні дітей віком від 12-ти до 15-ти років. До злочинів, на жаль, все частіше залучаються юні представниці слабкої статі.
Серед причин зростання злочинності у підлітків усі учасники круглого столу називали недостатній рівень сімейного виховання, відсутність піклування про дітей та молодь з боку держави, фінансові негаразди тощо.
У своєму виступі протоієрей Віталій Голоскевич звернув увагу усіх на основну причину того, що відбувається сьогодні й не тільки у підлітковому середовищі, яку представник Церкви бачить, насамперед у сучасній філософії суспільства, яка полягає у пропаганді культу грошей і сили, як основних факторів виживання. Подібні ідеї та цінності активно пропагуються ЗМІ. І, хоча усі про це говорять, ЗМІ продовжують свою справу.
Проблеми, на думку священика існують і в сучасній школі, яка з місця виховання культури й моралі поступово перетворюється на «фабрику зірок». Причому «зірками» стають не самі розумні і працьовиті, а наглі й грошовиті, у кого за спиною є впливові батьки, гроші, високий соціальний статус і т.п. Школа сьогодні не виховує любов і взаємодопомогу, а плекає у юних душах гординю, бажання стати першим, хоч би й переступивши через чиюсь голову.
Усі виступаючі висловили своє щире хвилювання з приводу обговорюваної проблеми та запропонували певні шляхи й методи її вирішення. Зокрема було запропоновано створити спеціальні школи-інтернати для тих, хто вперше схибив з вірного шляху і бажає виправитися, щоб не ламати юні долі у колоніях, з яких випадковий злочинець може вийти потенційним рецидивістом. Були пропозиції про створення опікунських рад при громадських чи релігійних організаціях, спеціальних профілактичних навчальних програм і т.п. Звичайно, усі присутні розуміли, що для впровадження таких ініціатив потрібна серйозна робота, в т.ч. й на законодавчому рівні, тому у якості першого кроку на цьому шляху, вирішили створити координаційну раду, до якої увійдуть усі зацікавлені у вирішенні цієї проблеми, в тому числі й представники Української Православної Церкви.
Протодиякон Владислав Демченко.