Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

26.11.2008. КИЇВСЬКА ОБЛАСТЬ. Блаженніший Митрополит Володимир освятив місце під будівництво нового храму

Предстоятель Української Православної Церкви звершив чин освячення місця під будівництво храму на честь ікони Божої Матері «Утішительниця» у селищі Фасова Макарівського району Київської області.
Його Блаженству співслужили: єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр (секретар Предстоятеля УПЦ), благочинний Макарівського церковного округу архімандрит Кирил (Білаш), священики регіону.
Після богослужіння Митрополит Володимир відвідав Свято-Миколаївський храм, розташований поруч. Тут Архіпастир вручив священнослужителям і благодійникам церковні нагороди. Протоієреї Петро Король та Рафаїл Грабарчук були удостоєні права носіння хреста з прикрасама, а ієромонах Філарет (Єгоров) возведений у сан ігумена. Серед меценатів ювілейним орденом «1020 років Хрещення Київської Русі» був нагороджений голова Фасівської селищної ради Іван Онищенко.
Також Блаженніший Митрополит Володимир молитовно приложився до храмової святині – чудотворної ікони Божої Матері «Утішительниця».
Насамкінець, Архіпастир звернувся до присутніх із повчальним словом. «Сьогодні відбулася знаменна подія для нашого часу, бо траплялися періоди більш складніші, коли держава боролася з Церквою, — відзначив зокрема він. — Сьогодні ми маємо можливість, і за повинні дякувати Богу, будувати нові храми, славити Господа своєю вірою і своїми добрими справами. На нас лежить подвійний обов’язок — зводити храми, щоб було видно, що тут живуть православні люди, а також при цьому будувати і відновлювати храми своїх душ».
ДО РЕЧІ. На місці майбутнього храму ще у радянські часи діяла церква в ім’я святителя і чудотворця Миколая. Проте хвиля атеїстичної боротьби із Церквою не оминула і її — у 1985 році храм був розібраний, а це була остання святиня у Макарівському районі.
З 1997 року поруч із місцем, де у минулому була церква, відкрито новий Свято-Миколаївський храм. У 1999 році сталося диво – тут обновився список ікони Пресвятої Богородиці, яка іменується «Утішетильниця». Тому згодом було вирішено побудувати храм на честь цього образу. До речі це буде перша церква на честь цього образу.
Майбутній храм буде кам’яним, схожим на Казанський собор у Санкт-Петербурзі. Також місцеві священнослужителі планують у майбутньому заснувати монастир на цьому місці.

Максим Сидоренко