Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

25.11.2008. ХМЕЛЬНИЦЬК. Духовенство Хмельниччини прийняло участь у заходах по вшануванню пам’яті жертв голодомору

20 листопада митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський Антоній, секретар Хмельницької єпархії протоієрей Олександр Дацюк і протоієрей Сергій Причишин прийняли участь у роботі сьомої регіональної науково-теоретичної конференції «Голодомор 1932-1933 років в Україні: причини, соціально-психологічні та демографічні наслідки, правова оцінка».
На першому пленарному засіданні владика А нтоній виступив з доповіддю «Голодомор 1932-1933 років — страшна трагедія історії українського народу», у якій, зокрема зазначив, що протягом тривалого часу правда ретельно приховувалася. Партійний наказ змушував мовчати істориків, але ніхто не змусить мовчати народну пам’ять. Ніхто не зможе прибрати безмовних свідків страшного злочину – братські могили жертв Голодомору, а такі могили є майже у всіх селах та містах України. Ці німі свідки вимагають і від кожного з нас піднести свій голос на захист правди.
22-23 листопада цього року в усіх храмах Хмельницької єпархії буде проведено жалобні поминальні заходи по жертвах Голодомору.
За Божественною літургією та іншими заупокійними богослужіннями (панахиди, літії тощо) цими днями у заупокійній єктенії ми будемо додавати слова «…о упокоении душ усопших рабов Божиих от глада и пагубы безбожною властию уморенных…».
Далі Владика озвучив звернення Священного Синоду УПЦ до архіпастирів, пастирів та усіх вірних чад Української Православної Церкви з нагоди скорботної дати – 75-ї річниці Голодомору 1932-1933 років в Україні.
Іподиякон Василь Козинчук