Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

18.11.2008. КИЇВ. Відбулась архієрейська хіротонія Вікарія Запорізької єпарxії

У Трапезному храмі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври була звершена Божественна літургія, яку очолив Блаженніший Митрополит Володимир. Йому співслужили: архієпископи Білогородський і Старооскольський Іоанн, Білоцерківський і Богуславський Митрофан; єпископи Бердянський і Приморський Єлисей, Шепетівський і Славутський Володимир, Переяслав-Хмельницький Олександр (секретар Предстоятеля УПЦ) та Васильківський Пантелеімон.
Перед початком богослужіння відбувся чин сповідання віри, за яким ставленик у єпископа, настоятель Свято-Георгіївського храму міста Запоріжжя архімандрит Іосиф (Масленніков), перед духовенством та народом виголосив присягу та посередині храму прочитав три Символи віри: Нікео-Цареградський, Олександрійській та Афанасіївський чим засвідчив свою вірність у розумінні канонічності православного віровчення.
А вже безпосередньо за Літургією, перед читанням Апостола, архімандрит Іосиф був висвячений у єпископа Вільнянського.
Також під час богослужіння він звершив свою першу хіротонію — висвятив студента І-го курсу Київської Духовної Академії диякона Івана Гігу у сан пресвітера.
Після Божественної літургії, у традиційному слові на вручення жезла Першосвятитель звернувся до новопоставленого єпископа з повчальним словом про важливість і відповідальність архіпастирського служіння, після чого владика Іосиф прийняв із рук Блаженнішого Митрополита Володимира жезл — символ єпископської влади та закликав на присутніх своє перше архієрейське благословення.
А днем раніше, у понеділок, 17 листопада, у Синодальній залі резиденції Предстоятеля Української Православної Церкви, що в Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі, відбулося наречення архімандрита Іосифа (Масленнікова) у єпископа Вільнянського, вікарія Запорізької єпархії. Чин наречення звершив Блаженніший Митрополит Володимир у співслужінні п’яти архієреїв: архієпископа Білоцерківського і Богуславського Митрофана, та єпископів: Бердянського і Приморського Єлисея, Шепетівського і Славутського Володимира, Переяслав-Хмельницького Олександра та Васильківського Пантелеімона.
Традиційно, наприкінці богослужіння, кандидат у єпископи проголосив слово «На наречення».
Рішення про наречення та хіротонію архімандрита Іосифа (Масленнікова) в єпископа Вільнянського, вікарія Запорізької єпархії, було прийнято на засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви від 11 листопада 2008 року (Журнал № 102).

orthodox.org.ua