Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

07.11.2008. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. «Незгасима свіча» — на Хмельниччині

«Україна пам’ятає — світ визнає!» — під таким гаслом протягом року Світовий конгрес українців та МЗС України проводили міжнародну естафету «Незгасима свіча», яка пройшла 33 країнами світу, починаючи з далекої Австралії. Нині ця акція триває в Україні. А сьогодні, 5 листопада, «Свіча» пройшла й через Хмельниччину. Зранку біля мосту через Дністер, що з’єднує Чернівецьку та Хмельницьку області, у Жванці Кам’янець-Подільського району чернівчани передали свічу, виготовлену бджолярами всієї України із Всеукраїнського товариства бджолярів, нашим краянам. Ця 200-кілограмова свіча являє собою вилитий із воску символічний сніп пшениці, скручений колючим дротом, до колосків якого тягнуться всохлі, струджені, виснажені руки. На його обширі виплавлено 33 свічки, від однієї з яких запалюють велику лампаду…
В середині дня свічу було привезено до Ангела Скорботи в обласному центрі, де представники духовенства відслужили молебен по невинно убієнних під час великого голоду. Після чого представники обласної й міської влади та мешканці міста поклали вінки та квіти до пам’ятника жертвам Голодомору та репресій.
Далі «Незгасиму свічу» було доставлено до обласної філармонії, де до хмельничан, переважно учнів навчальних закладів міста, з урочистим словом звернувся заступник голови облдержадміністрації Микола Вавринчук. Крім того, убієнних голодом та більшовицьким режимом тут згадували симфонічною музикою та співом муніципального камерного хору.