Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

06.08.2008. КИЇВ. Відбулося засідання Священного Синоду Української Православної Церкви

ЖУРНАЛИ ЗАСІДАННЯ СВЯЩЕННОГО СИНОДУ
УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ
від 5 серпня 2008 року

Ж У Р Н А Л № 60
У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України.

СЛУХАЛИ: Інформацію Його Блаженства, Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України про урочистості з нагоди 1020-ліття Хрещення Русі.

ДОВІДКА. З 25 по 28 липня 2008 року в Києві згідно з постановою Священного Синоду Української Православної Церкви (журнал № 42 від 31 травня 2007 року) відбулися урочистості з нагоди 1020-ліття Хрещення Русі. В святкових заходах взяли участь Святіший Архієпископ Константинополя – Нового Риму та Вселенський Патріарх Варфоломій І, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Олексій ІІ, Блаженніший Архієпископ Афінський і всієї Еллади Ієронім ІІ, Блаженніший Архієпископ Тіранський і всієї Албанії Анастасій, а також представники Олександрійської, Антіохійської, Єрусалимської, Грузинської, Сербської, Румунської, Болгарської, Польської, Чеських земель та Словаччини і Американської Православних Церков.
25 липня Президент України Віктор Ющенко підписав Указ № 668/2008, згідно з яким в Україні встановлено нове державне свято – “День хрещення Київської Русі-України”, що буде відзначатися щорічно 28 липня, в день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира. Цей Указ став відповіддю на ініціативу, що вже неодноразово висловлювалася Українською Православною Церквою.
27 липня на Володимирській гірці Святіший Патріарх Варфоломій, Святіший Патріарх Олексій та Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир разом з Предстоятелями та представниками інших Помісних Церков відправили Божественну літургію. За богослужінням були присутні Президент України Віктор Ющенко та інші посадовці.
В той же день, 27 липня, в резиденції Блаженнішого Митрополита Володимира у Києво-Печерській Лаврі відбулися переговори Константинопольського та Московського Патріархів, що стало важливим кроком у розвитку стосунків між двома Помісними Церквами. Патріархи наголосили, що подолання українських церковних розколів має здійснюватися послідовно канонічним шляхом.
27 липня ввечері Святіший Патріарх Варфоломій відбув до Стамбулу.
28 липня, в день пам’яті святого рівноапостольного великого князя Володимира, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Олексій ІІ, Блаженнійший Архієпископ Тіранський і всієї Албанії Анастасій та Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир у співслужінні представників Помісних Православних Церков, єпископату Української Православної Церкви, архієреїв з Росії, Білорусі, Молдови (близько 150-ти архієреїв) звершили Божественну Літургію на Соборній площі біля Успенського собору у Києво-Печерській Лаврі. Увечері 28 липня в Національному палаці «Україна» відбулася урочиста Академія на честь 1020-ї річниці Хрещення Русі, на якій з вітальними промовами виступили Святіший Патріарх Олексій та Блаженніший Митрополит Володимир.
28 липня ввечері Святіший Патріарх Олексій ІІ відбув до Москви.

УХВАЛИЛИ:
1. Піднести подяку Богу за Його милість до Української Православної Церкви та українського народу, яка була явлена у гідному святкуванні 1020-ї річниці Хрещення Київської Русі.
2. Скласти подяку Його Всесвятості, Святішому Архієпископу Константинополя — Нового Риму та Вселенському Патріарху Варфоломію І, Його Святості, Святішому Патріарху Московському і всієї Русі Олексію ІІ, Блаженнішому Архієпископу Афінському і всієї Еллади Ієроніму ІІ, Блаженнішому Архієпископу Тіранському і всієї Албанії Анастасію і представникам інших Помісних Православних Церков, що взяли участь в урочистих заходах і тим самим засвідчили єдність Української Православної Церкви з світовою Православною спільнотою.
3. Скласти подяку Предстоятелю Української Православної Церкви Його Блаженству, Блаженнішому Володимиру, Митрополиту Київському і всієї України за тверду позицію у відстоюванні єдності, канонічних основ буття і діяльності Української Православної Церкви в рамках організації і проведення урочистостей з нагоди 1020-ї річниці Хрещення Русі.
4. Висловити задоволення співслужінням Святіших Патріархів Варфоломія та Олексія з Предстоятелями та представниками інших Помісних Церков, що стало свідченням єдності Вселенського Православ’я.
5. Висловити задоволення переговорами між Святішими Патріархами Варфоломієм та Олексієм, що відбулися в резиденції Предстоятеля Української Православної Церкви в Києво-Печерській Лаврі.
6. Вітати ініціативи Святіших Патріархів щодо подолання церковних розколів в Україні. Закликати архіпастирів, пастирів та усіх вірних чад Української Православної Церкви, а також тих, хто, віримо, тимчасово знаходиться поза огорожею Церкви Христової сприяти якомога швидшому відновленню єдності українського Православ’я в дусі християнської любові та на засадах канонічності.
7. Направити лист-подяку Президенту України Віктору Ющенко за підтримку ініціативи Української Православної Церкви і встановлення державного свята “День Хрещення Київської Русі-України”.
8. Скласти подяку Синодальній ювілейній комісії на чолі з Преосвященним Митрофаном, архієпископом Білоцерківським та Богуславським, а також всім державним органам, церковним та громадським діячам, приватним особам, що брали участь у підготовці ювілейних урочистостей.

Президенту України
Віктору Андрійовичу Ющенку
Вельмишановний Вікторе Андрійовичу!
Сьогодні, в день святкування великої святині Української землі — Почаївської ікони Пресвятої Богородиці — у Свято-Успенській Почаївській Лаврі відбулося засідання Священного Синоду Української Православної Церкви. На цьому засіданні ми заслухали доповідь Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира про святкові урочистості, що відбулися в Києві з нагоди 1020-ї річниці Хрещення Київської Русі.
З особливим задоволенням ми сприйняли звістку про те, що 25 липня Ви підписали Указ № 668/2008 про встановлення в Україні нового державного свята: “Дня Хрещення Київської Русі-України”, який буде відзначатися щорічно 28 липня, в день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира. Цей Указ став відповіддю на ініціативу нашої Церкви, що була висунута ще 15 років тому та набула широкої громадської підтримки. Встановлення щорічного святкування Дня Хрещення Київської Русі є свідченням того, що Українська держава визнає величезне історичне значення, яке має для нашого народу прийняття Християнства. Це також є визнанням тієї важливої ролі, яку зіграла в історії України Православна Церква.
Від імені Української Православної Церкви складаємо Вам, Вельмишановний пане Президенте, щиру подяку. Сподіваємось, що День Хрещення Київської Русі стане насправді народним святом, яке об’єднає всіх християн України. Ми переконані, що як 1020 років тому прийняття Християнства сприяло об’єднанню слов’янських племен, так і сьогодні святкування Дня Хрещення Русі стане фактором консолідації українського суспільства, сприятиме процесам духовного та національного відродження.
З глибокою повагою
† ВОЛОДИМИР, Митрополит Київський і всієї України

Ж У Р Н А Л № 61

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України -

СЛУХАЛИ: Інформацію Його Блаженства, Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського та всієї України про трагічні наслідки повені в західних областях України.

УХВАЛИЛИ:
1. Піднести молитву Богу про спокій душ загиблих та здоров’я постраждалих від стихії.
2. Висловити співчуття близьким та рідним загиблих.
3. Направити жалобні телеграми Головам обласних адміністрацій, які очолюють області, що потерпіли від стихії.
4. Закликати Преосвященних, духовенство та вірних Української Православної Церкви надати посильну фінансову та матеріальну благодійну допомогу постраждалим. Відповідальними призначити: Преосвященного Онуфрія, митрополита Чернівецького і Буковинського та голову Синодального відділу благодійництва та соціального служіння УПЦ архідиякона Сергія Косовського.

Ж У Р Н А Л № 62
У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України –

СЛУХАЛИ: Рапорт Преосвященного Єфрема, архієпископа Криворізького і Нікопольського, Голови Синодального відділу релігійної освіти і катехизації про затвердження наступного складу Синодального відділу релігійної освіти і катехизації:
1. Преосвященний Єфрем, архієпископ Криворізький і Нікопольський – Голова відділу;
2. Преосвященний Іларій, єпископ Сумський і Охтирський – заступник Голови;
3. Протоієрей Анатолій Затовський, клірик Київської єпархії, голова Всеукраїнського Педагогічного товариства;
4. Архімандрит Іона (Черепанов), намісник Свято-Троїцького Іонинського чоловічого монастиря м. Києва;
5. Протоієрей Діонісій Мартишин, викладач КДА і С;
6. Протоієрей Володимир Ровинський, клірик Володимир-Волинської єпархії;
7. Протоієрей Ігор Ковровський, клірик Білоцерківської єпархії;
8. Протоієрей Андрій Ткачов, клірик Київської єпархії;
9. Протоієрей Роман Канюка, клірик Криворізької єпархії;
10. Протоієрей Олександр Мірошниченко, клірик Запорізької єпархії;
11. Протоієрей Олександр Попов, клірик Сєверодонецької єпархії;
12. Протоієрей Георгій Холодюк, клірик Вінницької єпархії;
13. Протоієрей Ігор Єрмоленко, клірик Дніпропетровської єпархії;
14. Ігумен Аристарх (Лебедєв), викладач КДА і С – Секретар відділу;
15. Ігумен Лонгін (Чернуха), член Всеукраїнського педагогічного товариства, викладач КДА і С;
16. Ігумен Николай (Почтовий), клірик Київської єпархії.
УХВАЛИЛИ: затвердити представлений склад Синодального відділу релігійної освіти і катехизації.

Ж У Р Н А Л № 63
У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України –

СЛУХАЛИ: Рапорт Преосвященного Єфрема, архієпископа Криворізького і Нікопольського про звільнення з посади настоятельки Свято-Михайлівського жіночого монастиря м. Дніпродзержинська Криворізької єпархії ігумені Тавіфи (Гуренко) за станом здоров’я та про призначення на посаду настоятельки монастиря монахині Іуліанії (Загорулько) з возведенням в сан ігумені та возложенням наперсного хреста за посадою.

УХВАЛИЛИ:
1.Звільнити ігуменю Тавіфу (Гуренко) з посади настоятельки Свято-Михайлівського жіночого монастиря м.Дніпродзержинська Криворізької єпархії за станом здоров’я;
2.Настоятелькою Свято-Михайлівського жіночого монастиря м. Дніпродзержинська Криворізької єпархії призначити монахиню Іуліанію (Загорулько) з возведенням в сан ігумені та возложенням наперсного хреста за посадою.

Ж У Р Н А Л № 64
У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України.

СЛУХАЛИ: Рапорт Архімандрита Філарета (Звєрєва), Голови Літургічно-Богослужбової комісії при Священному Синоді УПЦ про затвердження проекту Концепції роботи Літургічно-Богослужбової комісії при Священному Синоді УПЦ.

УХВАЛИЛИ: Затвердити представлений проект Концепції роботи Літургічно-Богослужбової комісії при Священному Синоді УПЦ.

orthodox.org.ua