Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

18.06.2008. КІРОВОГРАД. У єпархії відбулась презентація мультимедійної енциклопедії Спасо-Преображенському собору

В цьому році Снасо-Преображенський собор святкує 220 років з дня свого заснування, В 1788 році громада старовірів Єлисаветграда перейшла до «єдиновір’я», і захотіла закріпити цей. перехід в назві майбутньої культової споруди — назвати храм на честь Преображення Господнього — у знак власного їх Преображення, В січні того ж року князь Григорій Потьомкін, який опікувався справою побудови храму, звернувся до святителя Єкатеринославського і Херсонського владики Амвросія (Серебрєнікова), який причислений в 2000 році до сонму святих Дніпропетровської єпархії, з проханням надіслати грамот)’ з найменуванням храму Преображенським. Коли ця грамота надійшла до міста, князь Потьомкін допоміг звести однопрестольну Свято-Преображенську церкву, яку вже 22 серпня 1788 року було освячено. В результаті пожежі 1798 року дерев’яна церква згоріла. Через 7 років була спроба побудувати новий двоповерховий храм, але церква впала, залишивши непошкодженого лише недобудовану дзвіницю. Матеріальну допомогу громаді храму надали не тільки місцеві жителі, але й віруючі та влада інших міст держави і навіть імператор Олександр 1. В липні 1812 року знову починаються будівельні роботи і вже 9 лютого 1813 року нову цегляну споруду освячують. Тепер храм став трипрестольним — до центрального Преображенського приділу додалися приділи святого Миколая Чудотворця та Пресвятої Богородиці, на честь свята Введення її у храм. Ця велична будівля збереглася до наших днів, залишивши позаду майже два століття історії, і зараз стала прикрасою міста та візитною карткою Кіровоградщики.
За благословенням Преосвященнійшого Пантелеймона, єпископа Кіровоградського і Новомиргородського, настоятель Спасо-Преображенського собору митрофорний протоієрей Петро Сидора в рамках святкування ювілею храму підготував декілька проектів, частина з яких вже почала реалізовуватися. Вийшов з друку яскравий альбом «Спасо-Преображенський собор — перлина Кіровоградщини». Це видання містить стислу інформацію про храм за весь період його існування. Зрозуміло, що більшу частину альбому складає розповідь про сьогодення собору, який було повернуто громаді в 1991 році, після тридцятирічного періоду занедбаності.
З 1992 року і до сьогодні настоятелем Спасо-Преображенського храму о. Петром Сидорого проводиться величезна робота по відновленню і прикрашенню Дому Божого на землі. За короткий час зовнішній вигляд храму докорінно змінився, розквітло храмове подвір’я. В 1994 році храм отримав статус собору і священики, які служать в ньому гідно несуть це величне ім’я, підтримуючи традиції і рєалізуючи нові проекти. Про все це йде мова на сторінках альбому.
Для бажаючих отримати вичерпну інформацію про храм, був підготовлений мультимедійний DVD-диск — енциклопедія «Спасо-Преображенський собор: 1788-2008″, яка містить 20000 сторінок. Саме ці два проекти і презентував в храмі настоятель о.Петро Сидора разом з священиком Спасо-Преображенського собору ієреєм Сергієм Ткаченко, який допомагав в роботі над книгою-альбомом, та краєзнавцем Олександром Чудновим, який відповідав за створення DVD-диску.
Презентація співпала з днем народження настоятеля о.Петра Сидори, і всі присутні засвідчили високий рівень доробок, які він презентував, та побажали йому сил, здоров’я, натхнення та Божої допомоги в реалізації майбутніх проектів на користь віруючим та благо Церкви Христової.