Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

02.06.2008. ПОЛТАВА. В Полтаві молитовно згадали мучеників за віру

2 червня 1938 року в урочищі Триби під Полтавою, за вироком «особливої трійки» НКВС було страчено близько 40 останніх представників Полтавського духовенства та чернецтва. Через 70 років вдячні нащадки, які відчувають святі молитви мучеників і сповідників, знову молилися за душі своїх страчених предків. В цей день, по завершені Божественної Літургії в Макаріївському кафедральному соборі, Високопреосвященніший архієпископ Полтавський і Миргородський ФИЛИП у співслужінні міського духовенства очолив служіння заупокійної панахиди по страченому духовенству Полтави.
Панахиду відправили біля пам’ятника Священномученику Василію (Зеленцову), який також постраждав за віру Христову в роки гонінь на Святу Церкву. Після проголошення Вічної пам’яті, духовенство і чисельні миряни «єдиними устами і єдиним серцем» співали заупокійні піснеспіви. По закінченні панахиди благочинний Полтавського районного округу протоієрей Олександр Антонюк звернувся до присутніх з проповіддю на тему мучеництва в Церкві Христовій.
Після поминальних відправ у кафедральному соборі духовенство і миряни на чолі з своїм архіпастирем вирушили в урочище Триби, Полтавського району, де у далекому 1938 році відбувались події жорстокої розправи над Полтавським духовенством. Там, біля могили, яка знаходиться на невисокому піщаному пагорбі у лісі, споруджено пам’ятний знак. Він являє собою декілька хрестів, які немовби виростають з пагорба. 14 квітня 1990 р. біля урочища Триби Полтавського району було проведено перепоховання останків жертв репресій 30-х років із виробленого піщаного кар’єру в цьому урочищі. В урочищі, на місці розстрілу, була відправлена літія, після якої Високопреосвященніший Владика звернувся до пастви з словом повчання про величність і необхідність для сучасних християн подвигу новомучеників, що засвідчили віру і любов до Христа своєю кров’ю.
Прес-служба Полтавської єпархії