Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

27.05.2008. ВІННИЦЯ. Відбулася VI науково-практична педагогічна конференція «Духовність як світоглядна складова сучасної освіти»

В день пам’яті святих рівноапостольних Мефодія і Кирила, в залі обласної філармонії відбулася VI науково-практична педагогічна конференція «Духовність як світоглядна складова сучасної освіти». Організаторами заходу виступили Вінницька та Тульчинська єпархії, Вінницька обласна Асоціація православних педагогів в ім’я святих рівноапостольних Мефодія і Кирила, відділ у справах релігії Вінницької ОДА, Вінницький соціально-економічний університет «Україна».
Конференція розпочалася молитвою до святих просвітителів слов’ян, після чого прозвучали вітальні виступи архієпископа Вінницького і Могилів-Подільського Симеона та архієпископа Тульчинського і Брацлавського Іоанафана. Активна участь Тульчинської єпархії в цьогорічній конференції сприяла підвищенню її організаційного рівню. Лише кількість учасників складала майже півтисячі педагогів. Це були представники духовенства, директори і вчителі загальноосвітніх і недільних парафіяльних шкіл, викладачі вузів Вінниччини, серед яких багато професорів і доцентів — членів Асоціації православних педагогів. Серед їхніх виступів особливо яскравим був виступ кандидата мистецтвознавства, доцента Вінницького державного педагогічного університету В.М. Синиціна, котрий представив свій новий посібник для педагога, який вийшов з друку напередодні конференції. В цьому посібнику викладений 15-річний досвід виховання дітей та молоді на прикладі занять у вінницькій приватній школи «АІСТ» та університетських лекцій педагога. Разом з цим посібником усі учасники конференції отримали DVD-диски з трьома відеофільмами, створеними Володимиром Синиціним, які ілюструють суть духовного виховного процесу.
Окрасою VI обласної педагогічної конференції стали виступи на ній гостей, зокрема голови Синодального відділу УПЦ «Місія духовної просвіти» ігумена Лонгіна (Чернухи) та секретаря Хмельницького єпархіального управління протоієрея Олександра Дацюка. Останній, зокрема, наголосив на необхідності активізації праці педагогів, як світських, так і представників духовенства у недільних школах. «Якщо нас поки не пускають у загальноосвітні школи, або пускають дуже неохоче, — зазначив о. Олександр, — ми повинні не втрачати тих можливостей, які відкриває для нас недільна школа. Від цього буде користь і дітям, і тим світським педагогам, які у недільній школі будуть здобувати духовного досвіду і воцерковлюватися».
В свою чергу, архієпископ Симеон, звертаючись до присутніх, наголосив на необхідності отримання, насамперед, практичного результату від проведення подібних конференцій і закликав усіх присутніх сприяти тому, щоби батьки дітей, котрі навчаються у їхніх навчальних закладах, ще до кінця поточного навчального року, написали заяви з проханням про факультативне викладання основ християнської етики. «Тому що все, що ми робимо, що обговорюємо і про що пишемо у своїх підручниках, повинно мати реальне втілення у навчальному процесі» — підкреслив владика Симеон.
Загалом конференція пройшла змістовно і цікаво, її учасниками була прийнята резолюція та підтверджені повноваження керівника Вінницької обласної асоціації православних педагогів, директора СЗОШ№31 обласного центру Олександра Греська.
Прес-служба Вінницької єпархії