Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

21.02.2008. ГРЕЦІЯ. Делегація Української Православної Церкви взяла участь в інтронізації Архієпископа Афінського і всієї Еллади

16 лютого, в кафедральному соборі на честь Благовіщення Пресвятої Богородиці відбулася інтронізація 20-го Предстоятеля Елладської Православної Церкви Архієпископа Афінського і всієї Еллади Ієроніма II.
Українську Православну Церкву в складі офіційної делегації Руської Православної Церкви представляли Керуючий справами УПЦ архієпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан та співробітник Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ священик Миколай Данилевич.
На урочистості прибув прем’єр-міністр Греції Костас Караманліс, представники державної влади та дипломатичного корпусу.
Церемонія інтронізації розпочалась об 11:00. Блаженніший Архієпископ Афінський і всієї Еллади Ієронім прибув до кафедрального собору, де його зустріла почесна варта Збройних Сил Греції, а віруючі вітали свого Першосвятителя аплодисментами та вигуками «Аксіос», що з грецької. «достойний». Пройшовши у вівтар Блаженніший Ієронім облачився в омофор і мантію та, благословивши народ, зійшов на кафедру.
Генеральний секретар Священного Синоду архімандрит Кирилл (Місіакуліс) зачитав послання Священного Синоду Елладської Православної Церкви про обрання Її Предстоятелем Блаженнішого Ієроніма, а також указ Президента Греції К. Папульяса на знак визнання і підтвердження даної події.
Далі розпочалась церемонія інтронізації, яка в Елладській Церкві не пов’язана з Літургією, а прописана окремим чином — відтак виконувались піснеспіви П’ятидесятниці, тропар небесному покровителю Предстоятеля преподобному Ієроніму Стридонському та тропар на честь храму Благовіщення. Після співу Великого Славослов’я архідиякон і три диякони виголосили єктенійні прохання за Блаженнішого Архієпископа, Священний Синод та ієрархію Елладської Церкви, благочестивий грецький народ, владу та христолюбиве воїнство, флот, повітряні та морські збройні сили Греції.
Далі Блаженніший Ієронім прочитав дві молитви, в яких просив Господа укріпити його в новому служінні та закликав благословення Боже на свою паству.
Прийнявши вітання, Блаженніший Архієпископ Афінський и всієї Еллади Іеронім ІІ виступив із промовою, в якій окреслив основні напрямки своєї діяльності. Перш за все Його Блаженство зазначив, що «Церква живе в історії і в світі, але вона не від світу цього. Її завдання полягає не в тому, щоб протистояти комусь чи чомусь, а в тому, щоб прийняти цей світ і преобразити його». Предстоятель відзначив, що Церква існує для того, що об’єднувати, а не розділяти. І саме тому, «вона не має права мовчати і бути байдужою до всього, що хвилює людей: хай то побутові негаразди чи глобальні проблеми суспільства, в якому вони живуть. Це означає, що Церква зобов’язана формулювати свою думку, не для того, щоб втручатись у політичні і партійні протистояння, а для того, щоб висловлювати своє занепокоєння, коли Вона відчуває, що падіння моральних принципів загрожує майбутньому народу Божого».
Першочергове завдання свого служіння Блаженніший Ієронім вбачає в активному піклуванні про молодь.
Предстоятель закликав духовенство Елладської Православної Церкви створювати при кожній парафії хоча б найменші молодіжні общини.
Далі Його Блаженство звернувся до інтелігенції, яку закликав захищати та розвивати традиційні християнські цінності грецького народу. Блаженніший підкреслив, що відповідальність за долю нації лежить на кожному з її представників, особливо на духовних лідерах.
Чин інтронізації завершився проголошенням «Многая літа».
Під час подальших урочистих заходів архієпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан передав Архієпископу Ієроніму вітальне послання Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира і від імені Предстоятеля Української Православної Церкви підніс в дар Блаженнішому Ієроніму панагію.
Дякуючи за привітання, Блаженніший Ієронім тепло відгукнувся про Україну, зізнаючись, що декілька разів був у нашій країні з неофіційним візитом.
«В моїй Левадійській митрополії ми кожного літа приймаємо по 300-400 дітей з України для відпочинку та оздоровлення. Я бував в Криму і дуже шаную святителя Луку (Войно-Ясенецького)», — сказав Предстоятель Елладської Церкви.