Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

19.02.2008. ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ. Звернення владики Никодима до пастви єпархії

Звернення
єпископа Володимир-Волинського і Ковельського НИКОДИМА,
до пастирів та пастви Володимир-Волинської єпархії
з нагоди відзначення року священномученика Фадея

Праведники живуть повік; нагорода їх у Господі і піклування про них у Вишнього!
(Прем. 5.15).

Дорогі отці, брати і сестри!
Одним з таких праведників, про яких говорить Священне Писання є священномученик Фадей (Успенський), архієпископ Тверський, єпископ Володимир-Волинський (1872-1937) – видатний ієрарх, богослов і мученик за Христа. Його життя тісно пов’язане з Волинню, адже 100 років тому, 21 грудня 1908 року він став єпископом Володимир-Волинським і 11 років свого життя віддав служінню Церкві на нашій землі. Він був справжнім пастирем, благоговійним служителем Церкви, люблячим батьком для своєї пастви. Саме на Волині виразно проявилися його таланти як педагога і місіонера. За це святитель Фадей користувався заслуженим авторитетом і шануванням серед віруючих. Його життя, святительські труди, смиренна і щира любов до ближніх, глибокий і непоказний аскетизм викликали захоплення і благоговійну шану сучасників та нащадків.
Ім’я священномученика Фадея записане золотими літерами в історії Волині. І хоча Провидінню було угодно, щоб він послужив ближнім ще і в інших краях і там прийняв вінець мучеництва, все ж святитель Фадей є Волинським подвижником і справедливо посідає місце серед сонму святих, що у землі Волинській просіяли. Волиняни і мешканці Тверського краю і уся вселенська Церква мають в особі священномученика Фадея молитвенника і предстателя перед Богом.
В останній день минулого 2007 року Церква молитовно відзначила 70-ту річницю мученицької кончини святителя Фадея (Успенського) архієпископа Тверського, а 21 грудня цього року вся православна Волинь відзначатиме 100-ліття хіротонії святителя Фадея у єпископа Володимир-Волинського. Для молитовного спогаду цих подій, ми визначили проголосити 2008 рік у Володимир-Волинській єпархії роком святителя Фадея.
Від перших часів буття Церкви християни з особливим благоговінням вшановували пам’ять святих мучеників, які своєю кров’ю засвідчили вірність Богу та Його святій Церкві. Це відбувалося в епохи, коли ненависть до послідовників Христа Спасителя, про яку Він і Сам попереджав Своїх учнів, доходила до відкритих гонінь. «А за Ім’я Моє, — говорив Господь, – будуть усі вас ненавидіти» (Мф. 10,22).
За двадцять століть життя Церкви мученицької кончини удостоїлися багато тисяч християн. Православна Церква Київської Русі на відміну від Древніх Православних Церков не знала в своїй історії епохи мучеників. Такою епохою для неї стало XX століття. Богоборчий і нелюдський комуністичний режим, осліплений ненавистю до Христа і Його послідовників вчинив небувале в історії гоніння на християн. Тисячі людей зазнали тортур, страждань і смерті за свою віру. Всіх їх Православна Церква величає як новомучеників і сповідників Руських. Кількість їх величезна. Ніколи ще в історії християнської Церкви не було такого жорстокого і тривалого гоніння. Ніколи ще богоборча і антихристиянська влада не здійснювала таких масових лиходійств і такого явного виявлення ненависті до Церкви Христової.
Не відступаючи від Христа навіть перед загрозою страждань і смерті, мученики воістину слідували Христу, вибравши в світі те, що вище і дорогоцінніше за світ. Пригадаємо слова св. Ігнатія Богоносця (+107р.): «Хочу бути Божим: не віддавайте мене світу. Пустіть мене до чистого світла: з’явившись туди, буду людиною… Нехай змелють мене зуби звірів, щоб я зробився чистим хлібом Христовим» (Рим. 4.4). Не служіння світу і примхам віку цього, а перемога духу над плоттю і тлінням приносить плоди сторицею.
Святий апостол Павел в одному з своїх послань дав християнам заповідь: «Пам’ятайте наставників ваших, котрі проповідували вам Слово Боже, і, дивлячись на кончину життя їхнього, наслідуйте віру їх» (Євр.13,7). Дотримуючись цієї заповіді первоверховного апостола, християни завжди ретельно зберігали відомості про життя і діяння святих. Особливим шануванням оточувалися імена мучеників і сповідників за Христа.
Шанування мученицького подвигу є особливо актуальним у наш секулярний час, коли духовні цінності підмінюються матеріальними. Священномученик Фадей (Успенський) – правдивий герой Духу, може стати для сучасного суспільства прикладом твердості у вірі та щирості у любові до Бога й Вітчизни.
Особливо актуальним є шанування мучеників новітньої доби, які постраждали від рук більшовиків. Молодому поколінню необхідно знати і усвідомлювати людиноненависницьку природу того злочинного режиму, щоб не допустити його повернення.
Молитовно схиляючись перед величчю подвигу новомучеників ми все більше і більше усвідомлюємо, що недавнє минуле явилося свідком не лише масової загибелі невинних людей, не лише богоборства і боговідступництва, але і найвищого, світлого, перемагаючого смерть мученицького подвигу, яке по своєму значенню рівне мучеництву перших християн.
Новомученики і сьогодні свідчать про Христа перед нашим секуляризованим суспільством. Суспільством, у якому ми спостерігаємо моральне зубожіння, духовне спустошення, розрив сімейних і соціальних зв’язків, служіння ідолам егоїзму, багатства, гордості, комфорту і вседозволеності. Саме сьогодні є надзвичайно важливим живе свідчення про Істину, готовність піти проти загальноприйнятих поглядів, проти лукавства віку цього, проти зла прикритого личиною добра.
Церква, особливим чином прославляючи подвиг новомучеників, а серед них священномученика Фадея, закликає своїх вірних чад наслідувати їх світлий приклад і з допомогою Божою прагнути жертовно «служити один одному, кожен тим даром, який прийняв» (1 Пет. 4. 10). Таке служіння особливо потрібне в наш лукавий час, коли у відносинах між людьми все більше відчувається брак милосердя і доброти, а всюди панує холодний розрахунок і прагнення до наживи. Точно так, як і у всі часи історії Церкви, і зараз для протистояння духу світу цього християнам необхідні віра і мужність, підкріплювана силою благодаті Божої. Бо, як говорить святий апостол Павел, «наша боротьба не проти крові і плоті, а проти начальств, проти властей, проти світоправітелів темряви віку цього, проти духів злоби піднебесних» (Єф. 6. 12). Нехай добрим помічником у цій духовній боротьбі буде нам священномученик Фадей.
Дорогі брати і сестри! Відзначаючи рік священномученика Фадея, ми вшановуємо його пам’ять, молимося перед ковчегом з його чесними мощами і просимо його небесного заступництва і святих молитов за наш Волинський край. Закликаю усіх вас ознайомитися з життєписом Святителя, відвідати храм, коли там перебуватиме ковчег з мощами і піднести до святого свою щиру молитву. Нехай його ім’я стане ще більш відомим серед Волинських християн, а подвиг життя, мужність і вірність Істині Христовій надихає нас на гідне сповідування нашої найсвятішої Православної віри.

НИКОДИМ,
єпископ Володимир-Волинський і Ковельський