Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

01.02.2008. ХАРКІВ. Спільне звернення митрополита Никодима та керівника Головного управління МНС області до населення

Шановні добродії!
Сьогодні Церква проводить велику роботу з виховання у населення високих моральних якостей, законослухняності і поваги до державних інституцій.
Любов до Всевишнього, відповідальність перед Богом не повинні залишати нас байдужими і безпечними до свого життя на землі. Наші діди, батьки уповали на поміч і милосердя Боже в ті часи, коли стихія виходила з під людського контролю, вони зверталися до великої Заступниці роду християнського Пресвятої Богородиці і Приснодіви Марії, молилися перед її явленим образом «Неопалима Купина», призивали на допомогу святого чудотворця Миколая. I Господь за їхніми молитвами зупиняв стихійні лиха.
Ще з давніх-давен людина підкоряла природні стихії для покращення умов свого земного життя. Вогонь, вода, сонце, вітер…, а згодом електричний струм, пара, тепло, машини та механізми, стали дружніми супутниками її життя. Вона використовувала вогонь як в храмі при задоволенні своїх релігійних потреб, так і в своєму побуті. Але вогонь — це не тільки тепло, світло та інші блага, священні дари, але й руйнування, загибель і згарища.
Стихія ніколи не зважає ні на сезон, ні на об’єктивні обставини. Вона знає лише одне: завжди можна завітати туди, де господарює халатність, безвідповідальність, байдужість. Багаторічний аналіз дає підставу стверджувати, що суб’єктивний, так званий, людський фактор — головна причина мало не кожного лиха. Найбільшу небезпеку створюють самі люди, стихійність їх поведінки. Про небезпеку стихій знають нібито всі, проте всю серйозність «прописних істин» усвідомлюють, коли вже, на жаль, буває пізно. Тому й ставлення до закликів рятувальників бути обережними при використанні природних сил часто-густо зневажливе. Помилкова впевненість в особистій безпеці присипляє пильність, призводить до ігнорування елементарних правил безпеки життєдіяльності. При такому ставленні — до лиха недалеко. Стихія безжалісна, вона знищує все на своєму шляху: будь-то будинок, споруда, пам’ятка архітектури, храм, що має велику історичну та духовну цінність. Але, напевно, не можна знайти кари страшнішої, ніж смерть людини, особливо дитини. I хоч як потім не розтинатимуть груди муки совісті, як гірко не оплакувати свою кровиночку, не повернути найцінніше, для чого варто жити. Нерідко жертвами стають люди похилого віку, самотні громадяни, інваліди. За умов нашого нелегкого життя вони залишаються найбільш незахищеними.
У 2007 році на Харківщині сталося 17 надзвичайних ситуацій, пов’язаних як з природними явищами, так і з суспільно-економічними факторами, на яких загинуло 19, заподіяно шкоду здоров’ю 7-ми особам. На водоймищах Харківщини загинуло 228 чоловік, з них 22 дитини, 35 чоловік смертельно отруїлися неякісними продуктами харчування, у т.ч. грибами та алкоголем. Але найбільше вражають цифри загиблих під час пожеж. За цей період в Харкові та області сталося 2882 пожежі, на яких знайшли свою смерть 192 чоловіки, у тому числі 5 дітей, травми та опіки різного ступеня тяжкості одержали 108 дорослих та 6 дітей.
Тому проблема гарантування безпеки завжди актуальна. Берегти не тільки своє життя, а й життя оточуючих, навколишнє середовище, народне добро від смертельних пазурів стихії — обов’язок кожного громадянина, такий же святий, як перед рідною матір’ю і дітьми, так перед Богом і Вітчизною. Чинити наругу над плодами безперервної праці багатьох поколінь — є великий гріх перед Богом. Тому кожен повинен зробити все можливе, аби ненажерливий вогонь, або інша стихія не перетворили за лічені хвилини ці надбання на руїни.
Звертаємося до всіх громадян Харківщини: будьте уважні, вкрай обережні при використанні сил природи!
Пам’ятайте: збереження національного багатства Держави, безпечного для життя і здоров’я довкілля залежить від кожного з Вас. Свято бережіть найвищу цінність, даровану Богом — людське життя!

НИКОДИМ, Митрополит Харківський та Богодухівський

П.В. ОДАРЮК, Начальник ГУ МНС України в Харківській області