Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Екс-Президент України Леонід Кравчук:

Виступ першого Президента незалежної Української Держави Леоніда Кравчука на урочистій церемонії друку першого аркуша національної святині, єдиного відомого перекладу канонічного євангельського тексту українською літературно-письменною мовою. Урочисті пройшли у виробничому центрі Видавничого Дому «АДЕФ-Україна».
Леонід Макарович засновник традиції клятви на книзі Пересопсинської Євангелії вірності Українській Державі, народу України.
Ваше Блаженство!
Блаженніший Володимире. Шановні отці, гості.
В цей день коли викарбовується слава Пересопсинської Євангелії, дозвольте виголосити промову. Знаю наскільки важлива ця книга для України. Кажуть, що основна думка людини повинна бути думкою про Бога. Тільки тоді Бог почувши людину, буде думати про неї. Тому ми кажемо, сьогодні Пересопницька Євангелія стала не тільки великою духовною книгою для незалежної Української Держави, Богу угодно, щоб вона стала державницькою книгою, на якій президенти присягають на вірність України. Мені випала важлива і щаслива доля покласти руку на цю святу книгу, присягнути Україні на вірність. Це було вперше в історії Української держави.
Наближається велике Українське християнське свято – 1020-річчя від дня введення християнства на Русі. Сталося, що історія перервала святкування християнських свят, і 900-річчя введення християнства святкувалось, коли цар приїжджав до України і засвідчив, що Київ є центром християнської сили на нашій славянській території.
За часів Радянської влади перервалося святкування і тисячоліття ми празднували в Москві, а в Києві пройшли великі святкові дні.
Мені випала честь брати участь в організації і проведенні свята, яке святкували по іншому.
Закликаю всіх, відсвяткувати 1020-річчя так, як святкували тисячоліття, аби тоді була незалежна Україна. Повинно бути велике свято і я вдячний Митрополите за те, що Ви започаткували велику справу, перевидання Пересопницької Євангелії. Книга надасть сили нашим мужам — державним, політичним, аби давши слово Богові, виконувати його. Бердяєв писав: «Люди дають слово Богові і забувають про те, що вони дали, або думають, що Бог цього не почув і не знає». Бог все чує, все бачить і ця книга стане натяком, відповідальністю перед Богом, народом, наших кермаників і Церква повинна в цьому допомогти.
Анатолій Захарчеко