Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

26.11.2007. ВІННИЦЯ. На спомин жертв голодоморів виклали хрест із 280 лампадок

24 листопада у Вінниці на кладовищі на вул. Хмельницьке шосе відслужили панахиду за померлими від голоду 1932-1933-го та 1947-1948 років. Поряд із пам’ятником жертвам голодоморів виклали хрест з лампадок.
- Ми закупили 280 лампадок зі свічками, — розповів напередодні поминального дня начальник управління внутрішньої політики облдержадміністрації Володимир Лазаренко. — Кожен, хто прийде на панахиду, отримає свічку. На кладовищі встановлять великий екран, на якому транслюватимуть виступ президента. Такі самі панахиди проведуть у всіх райцентрах області.
Протягом тижня у школах роздавали буклети з нагадуванням про День пам’яті жертв голодоморів і про акцію «Запали свічку». Цього дня кожна родина може купити свічку й поставити її на підвіконні.
24 листопада о 16.00 по всій країні оголошено хвилину мовчання. Транспорт зупиниться й подаватиме світлові сигнали. У церквах проведуть спеціальні богослужіння.
- На Вінниччині в часи Голодомору 1932-1933 років загинуло один мільйон 660 тисяч осіб, — говорить завідувач кафедри історії України Вінницького педуніверситету 45-річний Іван Романюк. — Але тоді до нашої області входила вся Хмельниччина та частина Житомирщини. Якщо брати сучасні межі, то в середньому померло до одного мільйона 200 тисяч людей. Це втричі більше, ніж кількість загиблих жителів області у роки Другої світової війни. Точної цифри жертв голодоморів історики назвати не можуть. Книги в сільрадах, у яких записували кількість померлих у ті роки, за наказом влади знищили.
Валентина Мураховська,
«Газета по-українські»