Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

09.11.2007. КИІВ. Відбулись V Несторівські студії

У Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику відбулися V Несторівські студії за темою: «Книга та книжність в духовній культурі Київської Русі».
З 2003 року науковцями Заповідника спільно з Печерською районною у місті Києві державною адміністрацією започаткована традиція — в День пам’яті преподобного Нестора Літописця проводити наукову конференцію, присвячену актуальним проблемам вивчення давньоруської культури як ґрунту, на якому бере початок подальша історія культури нашого народу. З 1997 року згідно з Указом Президента України 9 листопада відзначається як День української писемності і мови.
Студії цього року присвячені пам’яті доктора філософських наук, професора Національного університету «Києво-Могилянська академія» Вілена Сергійовича Горського.
В конференції взяли участь науковці Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, представники Печерської районної у місті Києві державної адміністрації та академічних наукових установ і вищих навчальних закладів України, які обговорили теоретичні та практичні проблеми, пов’язані з питаннями книжності як феномену вітчизняної культури.
Перед початком конференції відбулось урочисте покладання квітів до пам’ятника преподобного Нестора Літописця.В урочистостях взяли участь заступник голови Печерської районної в місті Києві державної адміністрації, депутат Печерської районної в місті Києві ради Федоренко Олександр Анатолійович, заступники генерального директора Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника заслужені працівники культури України Колпакова Валентина Михайлівна, Коваль Ольга Прокопівна, науковці Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, співробітники Печерської районної в місті Києві державної адміністрації, а також учні шкіл N 90 і N 75 Печерського району м. Києва і студенти Державної академії керівних кадрів культури і мистецтв та ін.
До уваги учасників і гостей конференції було представлено тематичну книжкову виставку з фондів Державної історичної бібліотеки України.
Роботу Студій відслідковували представники 8 засобів масової інформації: інформагенцій «Лігабізнесінформ», Інтерфакс, Укрінформ, сайту Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, ТБ «Київська Русь», радіо «Ера» та «Голос Києва», часопису «Лаврський альманах».