Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

18.10.2007. ПОЛТАВА. Клірик єпархії прийняв участь у ІІ Всеукраїнській науковій конференції «Держава і Церква в Україні за радянської доби»

В приміщені Полтавського державного педагогічного Університету імені В. Г. Короленка відкрилась ІІ Всеукраїнська наукова конференція «Держава і Церква в Україні за радянської доби». Організаторами конференції виступили Полтавський державний педагогічний Університет імені В. Г. Короленка, Відділення релігієзнавства інституту філософії імені Г. С. Сковороди НАН України та Українська асоціація релігієзнавства.
За благословенням архієпископа Полтавського і Кременчуцького Филипа, участь в конференції взяв клірик Полтавського храму Віри, Надії, Любові священик Василій Фазан. На пленарному засіданні священик виголосив привітальне слово від імені архієпископа Филипа:
Вельмишановна професорсько-викладацька корпорація, доповідачі, учасники та гості! Дорогі брати та сестри!
Ідея конференції і тема, поставлена перед нами, викликає почуття морального задоволення. Особливо відрадно усвідомлювати, що конференція проводиться у країні, де впродовж багатьох десятиліть відбувалося насильницьке і програмне знищення високих цінностей віри, традиційної духовності і православної моралі.
2000-літня історія християнства – це історія боротьби добра і зла. Боротьба точилась як між християнством і гріховним світом, і насамперед в самій людині. Не треба дивуватись тому, що в історії Церкви Христової не було жодного періоду мирного і спокійного. Сам Христос Спаситель сказав: « Я приніс на землю не мир, а розділення».
Церква народилась у ворожому світі і зазнала найтяжчих гонінь не тільки у першому столітті, але і в наш час. І незважаючи на всі випробування, вона існує дотепер. Слова Ап. Павла: « Ми умираємо, і ось, ми живі», стосуються всієї історії Церкви. Чому всесильний державний атеїзм, який перемолов своїми жорнами мільйони людей, не міг подолати Церкву? Ми, віруючі, знаходимо відповідь у словах Христа «врата пекельні не подолають Церкву» ( Мф. 16, 18). Сили зла не могли і ніколи не зможуть перемогти добро, бо Бог є добро, а Він непереможний.
Зараз суспільство звертає свій погляд до Церкви з надією одержати від неї допомогу у вирішенні тих проблем, які хвилюють наш український народ і які входять до традиційного розуміння християнського служіння. Відокремлення Церкви від держави не означає відокремлення Церкви від суспільного життя. Держава повинна бачити у Церкві рівноправного учасника перебудови суспільства і виховання молоді. Однак, на цьому шляху взаємодії Церкви і держави досі залишаються невирішеними питання щодо:
1) надання Церкві статусу юридичної особи;
2) реституція церковного майна;
3) введення курсу „Християнської етики” в систему освіти;
4) акредитація духовних навчальних закладів Міністерством освіти. Церква готова до діалогу.
Сфера діяльності Церкви в суспільстві – духовно-моральне виховання. Не нав’язуючи нікому свого світогляду, Церква може допомогти людям зрозуміти ті життєві обставини, в яких вони опинились у результаті сімдесятирічного викорінення релігії з життя суспільства. Церква закликає зрозуміти ситуацію, яка склалась в Україні, не через аналіз політичного й економічного життя в Україні( бо Церква не є політичною організацією), а через внутрішній духовний світ людини. Людям необхідно звернутися до своєї совісті, до історичних, культурних національних, релігійних традицій і переосмислити свою участь у житті суспільства.
Сподіваюсь, що дана конференція допоможе усвідомити помилки минулого і знайти шляхи взаємодії Церкви та держави для духовного відродження суспільства.
Закликаю на всіх Вас Боже благословення!»
Прес-служба Полтавської єпархії