Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

10.10.2007. ТЕРНОПІЛЬ. У обладміністрації створюють відділ у справах релігій та національностей

Після дворічної перерви відновлюють відділ у справах релігій та національностей, коли справи релігії на Тернопіллі входили до компетенції управління аналітики та прогнозування внутрішньої політики.
«Рішення про утворення відділу в обладміністрації прийняли у вересні. Підставою стала постанова Кабміну про впорядкування структур обласних державних адміністрацій, згідно з якою у їх складі мають діяти одиниці, що займатимуться релігійними та національними питаннями», – розповів кореспонденту РІСУ Володимиру Морозу начальник управління інформації Тернопільської обладміністрації Юрій Заруцький.
Повноцінну діяльність новий відділ розпочне приблизно через два тижні, а поки у Тернополі очікують на затвердження кандидатури Ігоря Кульчицького на керівника нової структурної одиниці у державному комітеті у справах національностей та релігій. Втім, проблеми і нагальні справи міжконфесійних і церковно-державних відносин на своє вирішення чекають вже тепер.
«У цьому відношенні на порядку денному завжди стояло питання приналежності релігійних громад і питання майна», – говорить начальник управління аналітики і прогнозування внутрішньої політики Володимир Ткач.
На стадії активного релігійного конфлікту на Тернопіллі зараз перебувають стосунки релігійних громад у двох селах: Рохманові на Шумщині і Хлопівці — Гусятинського району, зазначає він. Але є ще населені пункти, де на храми претендують по декілька громад, як от Дубівці Тернопільського району. Окрім того особливим явищем, за словами В.Ткача, є конфесійна переорієнтація громад. Так, в одному із сіл протягом двох років громада двічі змінювала свою конфесійну приналежність. І всі ці проблеми, поряд із реєстрацією громад, увійдуть до компетенції новоствореного відділу у справах релігій та національностей. За інформацією управління аналітики та прогнозування внутрішньої політики сьогодні в Тернопільській області діють 1690 релігійних організацій. За роки незалежності їх кількість в регіоні зросла більш ніж у тричі.
РІСУ