Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

10.10.2007. КІРОВОГРАД. В місті пройшов фестиваль духовного співу «Молюсь за тебе, Україно!»

З благословення єпископа Кіровоградського та Олександрійського Павтелеімона, 6 жовтня пройшло свято духовного співу «Молюсь за тебе, Україно!», яке започатковане напередодні відзначення 2000 — ліття Різдва Христового. Метою якого є відродження духовності в краї, навернення народних митців до християнських цінностей, зміцнення моральних засад українського народу.
Ідея проведення свята, зародилася в обласному Центрі народної творчості, де знайшла порозуміння й підтримку в управлінні культури Кіровоградської облдержадміністрації та єпархіальному управлінні Української Православної Церкви, які й стали засновниками свята. «Наша хорова культура походить від духовного співу, якій, власне, і народився в стінах храму. Ми повертаємо хоровому співу його-істинне високе призначення,» — говорить автор проекту свята, заслужений працівник культури України Валентина Пращур.
Духовним натхненником дійства став настоятель Спасо-Лреображенського Собору митрофорний протоієрей Петро Сидора, який розчинив двері храму перед численними шанувальниками духовного співу.
Всіх присутніх привітали єпископ Кіровоградський Пантелеймон, начальник управління культури обласної державної адміністрації Наталія Овчаренко, за церковні заслуги нагороджена орденом святої великомучениці Варвари Української Православної церкви, мер міста Володимир Пузаков, представник комітету у справах релігії при Кіровоградській облдержадміністрації Микола Гарба, який зачитав вітальний лист від Державного Комітету України у справах національностей та релігії. Учасники свята поклали квіти до пам’ятника, встановленого на подвір’ї собору з нагоди відзначення 2000-ліття Різдва Христового та на могилу великого шанувальника, ревного хранителя духовного співу на Кіровоградщині, архієпископа Кіровоградського і Олександрійського Васидія,
За період існування свята «Молюсь за тебе, Україно!», з 18 учасників вокально-хорових колективів, збільшилось втроє. До свята стали виявляти інтерес в інших регіонах України і направляти до Кіровограда своїх посланців духовного співу.
Благодатна сила йшла від духовної музики М. Березовського, О. Архангельського, М. Лиеенка, П. Чайковського, М, Леонтовича, К. Стеценка, зарубіжних композиторів, яку не просто слухаєш, а дихаєш нею.
Натхненно лунали піснеспіви професійних співаків, в репертуарі яких складні твори духовної музики, постійного учасника свята — хору Спасо-Преображенського собору м. Кіровограда, регентом якого є Людмила Козлова.
Високу майстерність виконання показав Архієрейський хор собору Різдва Пресвятої Богородиці (регент — Василь Крамар), який 2006 року разом із хором Спасо- Преображенського собору (регент — Костянтин Дьомін) посів 2 місце на Міжнародному фестивалі церковних хорів «Глас Печорський», а також хори Свято-Іїокровського собору м, Олександрії (регент —
митрофорний протоієрей Анатолій Бєлишев), церкви Іоанна Милостивого із селища міського типу Вільшанки (регент — Раїса Іванова), Переймаючись красою богослужбового співу у їхньому виконанні, переконуєшся, що молитва є істинним скарбом духовного зцілення народу.
Нікого не залишаючи байдужим, щоразу даруючи святу старовинні піснеспіви, зібрані понад 70 років своєї сценічної діяльності, виступив дипломант різних Всеукраїнських та Міжнародних фестивалів народний аматорський фольклорно-етнографічний ансамбль «Червона калина» Липнязького СБК Добровеличківськоґо району під керівництвом Марії Косюг, в якому співають справжні берегині української народної пісні.
Справжньою родзинкою свята став неперевершений виступ дитячого хору Вінницького Спасо-Преображенського Кафедрального собору під керівництвом Наталії Кременюк.
Лунали під золотоверхими куполами храму духовні піснеспіви церковних хорів, світських вокально-хорових колективів, культосвітніх закладів, молодіжних вокально-хорових колективів, народних аматорських вокальних ансамблів. Серед співаків люди різних поколінь: мудрі і досвідчені ветерани праці, студенти і учні, визначні майстри музичного мистецтва і початківці, народні аматори. І для кожного участь у святі — це велика радість, потреба душі.
Щира молитва до Бога за Україну, для всіх учасників свята стала справжньою подією, можливо, однією з перших сходинок на шляху до Храму.
Прес-служба Кіровоградської єпархії