Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

10.10.2007. ЛЬВІВ. 110-ть років з дня народження першого священика після скасування унії

Виповнилося 110-ть років з дня народження першого священика, який своїми стараннями утвердив православ’я в м. Угнові і до теперішнього часу переважна більшість угнівчан належить до Православної Церкви.
Сологуб Захарій Прокофійович народився у 1897 році, рукоположений у священичий сан у 1929 році. Закінчив духовну семінарію та 3-річні курси духовної академії. Вперше до міста Угнова прибув у 1956 році.
Отець Захарій неодноразово їздивши до Москви, добився відкриття церкви в місті і в 1956 році новопризначений парох церков освятив церкву Різдва Пресвятої Богородиці міста Угнова. Прослужив священик в церкавх міста Угнова та прилеглих селах до кінця жовтня 1958 року.
За розповідями старожилів жив отець Захарій в маленькій кімнатці разом з дружиною, дочкою та внуком. Поряд з помешканням була конюшня для коня, яким він об’їжджав парафію.
Відновлення православ’я йшло дуже важко. Була протидія комуністичних парторганів, та і не завжди було порозуміння з боку місцевого населення, але дякувати Богу, відстояв православ’я.