Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

22.05.2007. ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ. Відбулося засідання Волинської Ради Церков

У Волинській обласній державній адміністрації відбулося засідання Волинської Ради Церков. У це об’єднання входять керівники усіх християнських конфесій, що є на Волині. Засідання пройшло за участю голів обласної державної адміністрації Володимира Бондаря та обласної ради Анатолія Грицюка. Головуючим цього разу став секретар Володимир-Волинської єпархії УПЦ архімандрит Никодим (Горенко).
На порядку денному постало кілька питань. Зокрема, про підсумки ІІ Різдвяного благодійного марафону „Бог багатий милосердям», що відбувся 17 січня цього року за участю релігійних організацій Волинської Ради Церков. Цей захід мав на меті допомогти людям, обділеним долею, які проживають в інтернатах, дітям з будинків сімейного типу та прийомних сімей, лікарням. 189 організацій, підприємств та громадян взяли участь у цій акції і переказали кошти на рахунок.
Від імені Волинської Ради Церков архімандрит Никодим подякував усім, хто долучився до цієї доброї справи і вручив благодійникам подячні грамоти Волинської Ради Церков. «Відрадно, що у час, коли в світі панують неправда, жорстокість і насилля, знаходяться люди, які виконують заповідь Господню і допомагають своїм ближнім, – сказав отець Никодим, – нехай Господь віддасть вам сторицею!»
Ще одним питанням, яке розглянули члени Волинської Ради Церков, стало запровадження системного вивчення предмету „Основи християнської етики” в загальноосвітніх школах області.
«Така ідея в нашому регіоні виникла давно. І хоча зараз ми маємо проблеми з програмою курсу, викладацьким складом, підручниками, однак, я переконаний, що більшість учнів волинських шкіл зможуть вивчати «Основи християнської етики» вже з 1 вересня. Для цього в нас є політична воля Президента України Віктора Ющенка, а також ініціатива керівників християнських церков Волині», – сказав з цього приводу голова облдержадміністрації.
Наприкінець зустрічі члени Ради одностайно підписали заяву щодо необхідності запровадження вивчення „Основ християнської етики” в загальноосвітніх школах області.

Заява Волинської Ради Церков

За роки панування атеїстичного режиму в Україні, як і в інших країнах пострадянського простору, релігійне життя суспільства зазнало великого руйнування. Відкидання і заборона будь-якого прояву релігійності в повсякденному житті призвела до занепаду не тільки релігійних почуттів, але й до деформування моральності як такої. На даний час медіа-простір України переповнений агресивною саморекламою таких релігійних організацій, а також пропагандою нігілістичного, споживацького стилю життя. Ми не можемо стояти осторонь і повинні допомогти суспільству повернутися до притаманної нашому народу релігійності та відродити моральні цінності.
З історії Церкви, зокрема і в нашій державі, ми пам’ятаємо, що Церква успішно займалася просвітницькою діяльністю, організовуючи школи, ліцеї, академії та інші навчальні заклади, в яких поряд із обов’язковою програмою вивчалося “Слово Боже” та прищеплювалося вихованцям навчальних закладів, створених Церквою, такі життєво важливі поняття як чесність, совість, милосердя, любов до Бога, Батьківщини та ближнього.
Тому віруючі батьки прагнуть надати своїм дітям не тільки освіту державного стандарту, але й піклуються про їхнє виховання у дусі високої моралі на фундаменті християнських цінностей. Тож, беручи до уваги суспільну значимість проблеми морального виховання молодого покоління, Волинська Рада Церков підтримує ініціативу щодо вивчення „Основ християнської етики” як навчальної дисципліни у навчальних закладах області. На нашу думку, це має бути спільною справою обласного управління освіти і науки та всіх конфесій, які входять до складу Волинської Ради Церков, для зміцнення моральних цінностей у підростаючого покоління, прищеплення толерантного і гуманного відношення до сповідників інших поглядів, пропаганди здорового способу життя, що сприятиме оздоровленню і духовному відродженню українського суспільства.
Волинська Рада Церков вважає за доцільне долучитися до процесу розробки та впровадження навчальної програми та підручників з предмету „Основи християнської етики” та готова делегувати своїх представників до складу відповідної робочої групи.

Прес-служба Володимир-Волинської єпархії