Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

22.05.2007. КИЇВ. Монета «Водохреще» названа найкращою ювілейною монетою 2006 року

У стінах НБУ зібралися представники Нацбанку, монетного двору, члени Експертної ради з питань дизайну пам’ятних монет, представники Асоціації нумізматів, представники НБУ з продажу монет. Комісія з п’ятнадцяти чоловік шляхом таємного голосування визначила кращу монету. Нею, як і очікувалося, виявилася «Водохреще». За неї було віддано дванадцять голосів.
«Технічні характеристики» десятигривневої монети такі: вага – 31,1 грама, діаметр – 38,61 міліметра, вона виготовлена з срібла 925-ї проби тиражем 75 тисяч штук. Автор монети – Микола Кочубей, відомий художник і нумізмат, вже був кращим: у 2005 році лідером стала монета «Сорочинський ярмарок», ескіз якого створив також Кочубей.

”Я радий, що в конкурсі перемагають такі сакральні теми, як «Хрещення» і «Кирилівська церква», які зібрали більшість голосів. На моїй монеті-переможниці зображений той момент, коли ми всі стоїмо взимку в черзі під час Водохрещі. Священик опускає хрест у воду, і в цей час щось особливе відбувається в природі”, – говорить автор монети.

За словами начальника відділу продукції нумізматики і маркетингу НБУ Тамари Лушманової, вартість монети «Водохреще» 182 гривні. В обігу її немає. Це подарунковий екземпляр.

УНІАН / РІСУ