Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

26.04.2007. ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ. На Волинь будуть принесені мощі святих мучеників Холмських і Підляських

Високопреосвященніший Симеон, архієпископ Володимир-Волинський і Ковельський зустрівся з журналістами – представниками волинський газет та телеканалів.
Головною темою зустрічі стало майбутнє принесення в Україну святих мощей Мучеників Холмських і Підляських «Православні християни Волині з душевним трепетом очікують на непересічну подію в церковному житті, – повідомив Архієпископ, – 16 червня на Волинь будуть принесені священні реліквії – мощі святих мучеників Холмських і Підляських».
Ця подія відбудеться на ознаменування 1015-ї річниці Володимир-Волинської єпархії та 10-річчя відродження Успенського Низкиницького монастиря, з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви, Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України та Предстоятеля Польської Автокефальної Православної Церкви, Блаженнішого Сави, Митрополита Варшавського і всієї Польщі.
Холмська та Підляська земля стала в XX ст. місцем особливого подвигу і Голгофи Православ’я, тут була пролита кров мучеників за Святу Православну Віру. Ці мученики повторили подвиг древніх свідків віри – мучеників перших століть християнства, пролляли кров, відстоюючи свою віру – святе Православ’я.
У 2003 р. Автокефальна Православна Церква в Польщі причислила до лику святих Мучеників Холмських і Підляських. Прославлення святих Мучеників – це подія важлива не тільки в житті Польської Православної Церкви, але й усього світового Православ’я. Особливе значення має вона для Українського Православ’я, адже чергові сини українського народу причислені Православною Церквою до сонму святих, вони стали нашими небесними заступниками перед Престолом Божим.
З найперших часів буття Церкви християни шанували подвиг мучеників за віру. В часи гонінь віруючі збиралися для звершення Євхаристії на їхніх могилах, згодом – будували над гробницями величні храми. Від древності вшановувалися останки мучеників – святі мощі. Дотепер у кожному православному храмі, в Престолі є частинка святих мощей. «Кров мучеників – насіння християнства» – писав у ІІІ ст. церковний учитель Тертуліан. На їхній крові зростає і розвивається Церква, бо Кров є засівом Церкви, а мучеництво – Її силою. Водночас святі Мученики є нашими заступниками перед Богом. Це ті, що прийшли від горя великого, і обмили одежу свою, вибілили її у крові Агнця. Тому вони перебувають перед престолом Бога і в храмі Його день і ніч Йому служать (Одкр. 7, 14-15).
Шанування мученицького подвигу є особливо актуальним у наш секулярний час, коли духовні цінності підмінюються матеріальними. Мученики Холмські і Підляські – правдиві герої Духу, можуть стати для сучасного суспільства прикладом твердості у вірі та щирості у любові до Бога й Вітчизни.
Принесення святих мощей на Волинь відбувається на відзначення 1015-ї річниці Володимир-Волинської єпархії та 10-річчя відродження Успенського Низкиницького монастиря – споконівчного форпосту Православ’я на західних рубежах нашої Батьківщини. На теренах Волині мешкає багато холмщаків – синів і дочок того стражденного краю, що дав світові святих мучеників. Ці люди сповна випили гірку чашу поневірянь, виселення та переслідувань. Можливість вклонитися мощам святих Мучеників, які є їхніми земляками і навіть родичами, буде духовно корисною для них, та для всіх віруючих волинян.

Прес-служба Володимир-Волинської єпархії